World Music Films on Tour la Timisoara, 25-27 octombrie 2012, un proiect @ Plai Festival

0
Sursa: contul de Facebook Plai Festival

În 2011 am proiectat pentru prima oară documentare muzicale în cadrul Festivalului PLAI. Pentru ca ne-au plăcut foarte mult şi dorim să le arătăm unui public cât mai numeros, anul acesta începem un nou proiect, mic, dar îndrăzneţ. “PLAI prezintă: World Music Films on Tour” aduce în faţa publicului din Timişoara 9 documentare ce explorează diversitatea planetei, facând o incursiune în fascinanta lume a tradiţiilor muzicale.

Documentarele vor fi proiectate pe un ecran gonflabil de 9.5 m şi se vor face auzite cu ajutorul unui sistem suspendat de 20000W, pentru a transmite cât mai fidel emoţia fiecărui sunet.

Vă invităm, aşadar, cu haine groase, de la ora 19:00, în serile de 25,26 si 27 octombrie, în Piaţa Libertăţii din Timisoara la proiecţii inedite cu imagini şi muzică ce ne vor transpune în spaţii din diverse colţuri ale planetei: Brazilia, Mali, Turcia, Maroc, Siria, Pakistan, Caraibe, India, Portugalia şi altele, aducând în atenţia publicului obiceiuri, ceremonii, dansuri şi instrumente muzicale specifice acestor popoare. Intrarea este liberă.World Music Films on Tour este un proiect al IMZ (International Music + Media Center), fondat în 1961 sub egida UNESCO in colaboare cu WOMEX (World Music Expo) şi prezentat în România de PLAI.

Seara de joi 25.08.2012 va fi deschisă la ora 19:00 de filmul „ A Different Way – Tango with Rodolfo Mederos” [56min]. Rodolfo Mederos este un bandoneonist şi compozitor cu o vasta opera muzicală, cunoscut în lumea tangoului argentinian şi o inspiraţie pentru generaţiile tinere de muzicieni. Născut în Buenos Aires, acest oraş i-a fost mereu muza. Sunetul bandoneonului şi adevărate imagini muzicale ne vor transpune în unghere ascunse şi vremuri tulburi ale oraşului său natal. Cântând în diferite combinaţii, solo sau acompaniat de orchestră, Mederos conduce ascultătorul într-o călătorie muzicală prin Buenos Aires-ul vibrant şi plin de înţelepciune.

„Amadou & Mariam – Dimanche à Bamako” [52min] continuă seara de joi de la ora 20:10. Documentarul, ce adună imagini speciale din spatele scenei, oferă o călătorie în Mali alături de Amadou & Mariam alaturi de legendarul artist şi producător Manu Chao. Amadou & Mariam formează un duo muzical important al scenei de world music, ce este cunoscut ca şi „cuplul orb din Mali”. Cei doi s-au cunoscut la Institutul pentru tinerii nevăzători din Mali, unde şi-au descoperit pasiunea pentru muzică.

„Sufi Soul – The Mystic Music of Islam” [50min] încheie seara de joi, fiind proiectat de la ora 21:20. Acest documentar urmăreşte sufismul şi muzica sa în diferite colţuri ale lumii Islamice: Siria, Turcia, Pakistan şi Maroc. Filmul urmează calea sufismului şi a dezvoltării sale, scoate în evidenţă viziunea şi credinţa celor devotaţi, incluzând performanţe remarcabile ale celor mai mari muzicieni sufiţi. Pentru sute de milioane de sufiţi, muzica reprezintă inima tradiţiei lor şi o modalitate de a se apropia de Dumnezeu. De-a lungul vremii, aceştia au compus muzică extraordinară, de care se bucură deopotrivă musulmani şi non-musulmani.

Seara de vineri începe la ora 19:00, cu „Creole Cousins – A portrait of Lindigo in Brazil” [52min]. Acest film prezintă intersectarea identităţii negrilor din La Reunion cu cultura Africană înrădăcinată în Brazilia. Din Santo Amaro până la Recife, trecând prin Salvador da Bahia, filmul scoate în evidenţă legătura strânsă dintre negri din La Reunion şi cei din Brazilia. În ciuda distanţei geografice, moştenirea sclavagismului şi strămoşii africani ramân istorie comună. Revelaţie pentru Lindigo este găsirea unor strânse legături cu strămoşii lor aflaţi atât de departe de origini, iar pentru brazilieni (re)descoperirea rădăcinilor muzicale, prin instrumente şi stiluri care au precedat celebrele Capoeira şi Moringue, încă interpretate de Lindigo.

Urmează „Calypso at Dirty Jim’s” [60min], de la 20:10. Calypso este sufletul Trinidadului. Timp de trei secole, calypsonienii erau cântăreţii tradiţionali ai lumii Creole, oratori din Caraibe. Poeţi, improvizând excepţional, alergici la orice formă de cenzură, calypsonienii au transmis povestea sclavilor, a libertăţii, războaielor lumii, independenţei şi emigrării, fără a lăsa uitată dragostea. Filmul cuprinde imagini cu ultimii mai mari calypsonieni, aducându-i împreună pentru a interpreta piese clasice şi pentru capta sunetul Calypso în toată splendoarea sa.

„Voice Over the Bridge”[56min] va încheia foarte frumos seara de vineri, filmul fiind programnat la ora 21:20.
Maha Gita (Marile Cântece) sunt cântece din Myanmarul secolului 13, închinate regilor. Sute de ani mai târziu, Khing Zin Shwe şi Shwe Shwe Khaing interpretează Maha Gita dintr-un trecut îndepărtat, nu pentru regi, ci pentru oameni de rând, la mănăstiri sau la nunțile unde se cântă muzică tradițională. Trăiesc emoția acestor cântece, pătrund în esența lor, reuşind să transmită ascultătorilor pasiunea pentru ele. Cele două vocaliste colaborează de mai mulți ani, reuşind astfel să cultive şi să transmită mai departe muzica tradițională din magicul Myanmar. Filmul urmăreşte viaţa celor două artiste într-un documentar al Myanmarului încă neexplorat.

Seara de sâmbătă va fi una cu adevarat specială, cu trei documentare de excepţie. Sevdah: The Bridge that Survived” [60min] va deschide seria de proiecţii (19:00). În 1993, oraşul Mostar a fost înghiţit de lupte ce au culminat cu distrugerea podului vechi de 500 de ani. În plin război, un grup de muzicieni remarcabili s-au adunat formând Mostar Sevdah Reunion Band pentru a crea muzică ce transcede lupta din jurul lor. 

Fado este muzica tradiţională a Portugaliei, muzica tristeţii, a dorului şi a poeziei de dragoste. Documentarul „Mariza and the Story of Fado” [58min], cu începere de la ora 20:10, prezintă interviuri şi imagini din concertele Marizei, noua revelaţie a fado‐ului portughez, precum şi imagini de arhivă ale legendarei Amalia Rodrigues, dar şi ale altor fadişti, inclusiv prima înregistrare fado transmisă de televiziunea portugheză. Muzicieni, istorici și critici trasează istoria blues-ului portughez, în mijlocul frumoasei Lisabona.

Ne vom lua la revedere cu „Laya Project” [68min] – tribut audio –vizual adus rezistenţei spiritului uman. Este o călătorie vizuală în muzica populară, înregistrată şi filmată în diferite locuri din Sri Lanka, Tailanda, Indonezia, Maldive şi Myanmar. Unele dintre aceste interpretări sunt rare şi aduse în faţa publicului larg pentru întâia oară. Muzicienii fac parte din comunităţile afectate de tsunamiul din decembrie 2004. Pentru echipa internaţională de muzicieni, ingineri de sunet şi cameramani care s-au unit pentru a crea această producţie unică, Laya Project este o celebrare a vieţii şi a fost dedicată supravieţuitorilor tsunamiului.

PLAI prezintă : World Music Films on Tour este un proiect cultural finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Timişoara.

Investesc în dezvoltarea PLAI: Cabinetul Mercescu, Draexlmaier şi Kathrein.

Sponsori: 360 Digital Printing, Dolomit şi SAR Security.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.