Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Workshopul Journalism Prize Goes International – o activitate de sensibilizare a opiniei publice cu privire la problematica sărăciei şi excluziunii sociale din România

0

RENASIS – Rețeaua Națională Anti Sărăcie și Incluziune Socială (EAPN România) a organizat în data de 16 aprilie 2021, workshopul online ”Jurnalisti – Persoane afectate de sărăcie.” Evenimentul a avut loc în contextul proiectului ”Journalism-Prize goes International 2020-2021”, implementat în mai multe țări europene cu scopul de a selecta și premia în mod simbolic articole, reportaje, video și alte tipuri de materiale jurnalistice care analizează cauzele sociale ale sărăciei și care dovedesc respect față de persoanele afectate de săracie și realitatea pe care acestea o trăiesc.

Workshop-ul a reunit jurnaliști, reprezentanți ai mediului academic, ONG-uri și persoane care experimentează sărăcia care au avut oportunitatea de a interacționa și dezbate subiecte importante precum cauzele sărăciei și a inegalității sociale din România, principii în relatarea jurnalistică a sărăciei, dar și modalități de sensibilizare a publicului larg față de situația persoanele afectate de sărăcie și realitatea pe care acestea o trăiesc.

Cu această ocazie, s-a discutat despre premiul jurnalistic ”Cu onestitate despre sărăcie” și despre felul în care jurnaliștii, prin munca lor, contribuie la sensibilizarea și educarea opiniei publice cu privire la problematica sărăciei şi excluziunii sociale din România.

Unul dintre mesajele cheie ale workshopului a fost acela că oamenii sunt cei care contează, fie că vorbim de cei care se confruntă cu dificultăți și de povestea lor, fie că vorbim de cei implicați în a oferi sprijin și suport acestora sau de jurnaliștii care fac auzite aceste voci și duc mesajul lor mai departe.

În acest context a fost subliniata importanța obiectivității și a responsbilității pe care o au jurnaliștii atunci când scriu despre sărăcie, concluzionându-se că ”Poveștile vând, dar faptele și cifrele sunt cele care contează și trebuie să dea greutate!”. De asemenea, în cadrul întâlnirii participanții au evidențiat rolul esențial al presei locale și al factorilor de decizie în construcția discursului public și a narativului privind realitățile sociale și situația oamenilor afectați de sărăcie.

Alte teme de interes atinse de participanții la workshop au fost impactul pandemiei și discursul urii în această perioadă, precum și etica și profesionalismul în relatarea jurnalistică despre sărăcie și recunoaşterea excelenţei jurnalistice în tratarea problemelor legate de sărăcie şi excluziune socială.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.