Vara festivalurilor: Cum să fii în siguranță în timp ce te distrezi? Recomandările Consiliului Consultativ al Copiilor din World Vision

0

Pentru mulți adolescenți și tineri, festivalurile de vară sunt momente de libertate și distracție. Dar aglomerația, presiunea de grup, oboseala și riscurile precum consumul de substanțe pot transforma distracția în pericol. Copiii din Consiliul Consultativ al Copiilor al World Vision România oferă câteva recomandări esențiale ca fiecare să își poată seta propriile limite, să fie atent la sine și la ceilalți – și să plece acasă cu experiențe autentice.

Aceste sfaturi vin chiar de la adolescenții care fac parte din Consiliul Consultativ al Copiilor – un grup de elevi din toată țara care reprezintă vocea colegilor lor și contribuie la campaniile de advocacy și educație ale World Vision România. Ei cunosc direct cum se simt tinerii în fața presiunilor de grup și ce contează pentru ca experiența la festival să rămână una pozitivă.

Stabilește-ți propriile limite și respectă-le.
Înainte să pleci de acasă, pune-ți întrebări simple: „Care sunt limitele mele? Cum reacționez când cineva mă forțează să fac ceva ce nu vreau? Cui pot cere ajutorul dacă mă simt rău sau în pericol?”.

Spune „nu” dacă cineva te împinge să încerci ceva ce nu vrei. Și nu fi tu cel care face asta
Prietenii adevărați vor înțelege limitele celuilalt și îl vor accepta așa cum este, fără să îl forțeze. Fii și tu un prieten adevărat, la rândul tău.

Familiarizează-te cu incinta festivalului.
Află din timp unde sunt zonele sigure, personalul medical, punctele de informare sau unde îți poți lăsa lucrurile în siguranță.

Fă-ți un plan cu prietenii.
Agreați împreună să rămâneți în grup, să aveți un loc stabilit unde să vă întâlniți dacă vă pierdeți, să vă hidratați și să vă odihniți când e nevoie. Înțelegeți că uneori și voi, fără să realizați, puteți pune presiune pe ceilalți – fiți atenți la nevoile prietenilor voștri.

Fii acolo pentru tine și pentru ceilalți.
Conectează-te la nevoile tale și nu le ignora doar ca „să nu strici cheful”. Dacă cineva din grup pare copleșit sau în pericol, oferă-i spațiu și ajutor. Dacă situația e serioasă, cere sprijinul organizatorilor sau echipelor de securitate.

Bea multă apă, mănâncă ceva și odihnește-te când simți că e prea mult.
Chiar dacă muzica și atmosfera sunt electrizante, corpul tău are nevoie de energie și de pauze.

Distrează-te pe bune, autentic

Poți simți adrenalina, energia și bucuria pe care ți le oferă muzica, dansul și prietenii — toate în mod natural, fără să apelezi la alcool sau alte substanțe. Bucuria reală vine atunci când ești tu însuți, prezent și împărtășești momentele cu prietenii în siguranță.

La festivaluri, poate părea că toată lumea încearcă lucruri noi, inclusiv substanțe. Dar adevărații curajoși sunt cei care aleg să se distreze autentic, să danseze, să râdă cu prietenii și să trăiască clipa — creând astfel cele mai tari amintiri, sănătoase și autentice.

Fii conștient că festivalurile pot ascunde și riscuri mai puțin vizibile

În mulțime pot apărea situații de abuz — cineva te atinge fără acordul tău, te urmărește sau te face să te simți inconfortabil. Rămâi aproape de prieteni și cere ajutor personalului festivalului. În plus, ai grijă la lucrurile tale: telefoane, bani, documente pot fi furate ușor în aglomerație. Ține-le aproape, în locuri sigure, și nu le lăsa nesupravegheate. Caută mereu zone sigure și nu ezita să ceri sprijin atunci când ai nevoie.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 35 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți din 41 județe.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.