Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

TULCEA: Începe a șasea ediție a Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni

0

A șasea ediție a Pelicam începe mâine la Tulcea cu o zi plină de proiecții pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenți, iar sâmbătă și duminică vedem și dezbatem filmele din toate cele patru competiții Pelicam. Ne întâlnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar și într-un loc nou – faleza Dunării din Tulcea, unde proiectăm filme seară de seară.

In_Pursuit_of_Silence

Joi, 8 iunie, pregătim covorul roșu pentru cei mici. Unul dintre filmele din programul pentru copii este Țestoasa roșie / La Tortue Rouge (r. Michael Dudok de Wit, Franța/Belgia/Japonia, 2016), nominalizat la Premiul Oscar 2016 pentru cea mai bună animație. Prin intermediul istoriei unui naufragiu pe o insulă tropicală populată de broaște țestoase, crabi și păsări, Țestoasa roșie trece prin toate marile etape ale vieții unei ființe umane. Recomandare: copii peste 7 ani și adolescenți.

Vineri, 9 iunie, este ziua dedicată adolescenților. Unul dintre filmele pregătite pentru ei – dar nu numai – este Odiseea / L’Odyssee  (r. Jérôme Salle, Franța, 2016), film artistic care prezintă 30 de ani (perioada 1949 – 1979) din viața căpitanului Jacques-Yves Cousteau, faimosul om de știință, explorator, inventator și cineast. Recomandare: copii 10 – 18 ani.

Sâmbătă, 10 iunie, ne așteaptă o zi plină de filme din toate cele patru competiții ale Pelicam: lung metraje, Black Sea Docs, Fresh Perspectives și scurt metraje. Încheiem ziua cu o proiecție în aer liber în campingul Pelicam: Deșeuri armonioase / Landfill Harmonic (r. Brad Allgood&Graham Townsley&Juliana Penaranda-Loftus, Paraguay/Norvegia/Brazilia/SUA, 2015), filmul câștigător al Green Film Network în 2016, rețeaua internațională a festivalurilor de film de mediu, din care face parte și Pelicam. Filmul spune povestea unei orchestre de copii care cântă numai la instrumente reciclate din gunoaie.

Duminică, 11 iunie, începem dis-de-dimineață cu proiecții care ne țin în priză și aflăm, pe seară, câștigătorii celei de-a șasea ediții Pelicam. La sfârșitul ceremoniei ne bucurăm de un film frumos: În căutarea tăcerii / In Pursuit of Silence (r. Patrick Shen, SUA/Belgia/China/Germania, 2015), un documentar meditativ despre relația noastră cu tăcerea și impactul zgomotului asupra vieții noastre. În prezența producătoarei Cassidy Hall.

Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat aici.

Alte evenimente pelicamești:

Pelicam Talks: cinci dezbateri despre economie solidară&socială, exploatarea resurselor, energie regenerabilă, bioenergie și reciclare. Discuțiile sunt inspirate din tematica filmelor din program și sunt moderate de Andra Matzal, editor al publicației culturale Scena9. Printre invitații la dezbateri se numără regizori, producători sau protagoniști ai filmelor, precum și ecologiști români care vor pune problema într-un context românesc.

Expoziții foto: Petruț Călinescu, Vlad Bâscă, George Popescu și Alex Tomazatos revin la Tulcea cu o serie de fotografii despre relația dintre oameni și mediu așa cum e ea în Delta Dunării. Expoziția va putea fi vizionată pe tot parcursul festivalului la Casa Avramide.
Mihai Stoica aduce Columbia la Tulcea printr-o serie de fotografii despre extinderea plantațiilor de palmier care duc la defrișări și relocări forțate ale oamenilor. Expoziția poate fi văzută cât ține festivalul la Centrul Cultural Jean Bart.

Workshop de jurnalism radio: 10 studenți, absolvenți și tineri jurnaliști documentează timp de o săptămână o temă de mediu din Delta Dunării, coordonați de Julien Trambouze și Nicolas Corradi de la Radio France. Duminică, în cadrul festivalului, ascultăm ce au realizat participanții la workshop.

UBB Pitching Session: Studenții  Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, coordonați de Dan Curean, vor veni la Pelicam pentru a-și prezenta proiectele de film. Masteranzii din cadrul masterului de Documentary Filmmaking, secțiune nou înființată în toamna 2015, vor prezenta proiectele lor în faza de dezvoltare. La Casa Avramide, în prezența juraților Dan Drăghicescu – producător și creative director la Bucharest International Film Festival – și Krini Karifis – cercetător media, profesor și activist.

Workshop pentru copii “Să refacem lumea!”: Cei mici sunt poftiți la un atelier de desene despre lume. O luăm, o modificăm cum vrem și o redesenăm pe placul nostru. Cu ajutorul lui Amandine Bănescu, ilustrator.

Concert: Sărbătorim filmul și mediul cu muzică. Duminică seara încheiem cea de-a șasea ediție a festivalului cu Partizan, la Casa Avramide. Cântăm și dansăm cu invitații noștri și cu publicul din Tulcea, de la ora 22.

Invitați unu’ și unu’:

Invitații noștri speciali din acest an sunt activiștii de la Yes Men, duo-ul de satiră și parodie care pune pe jar toate guvernele și corporațiile lumii care nu sunt cuminți față de mediu și oameni. Ei fac parte din juriul competiției principale alături de artistul Ion Barbu de la Petrila, protagonistul Planetei Petrila din program. Din juriile ediției din acest an mai fac parte: Monica Lăzurean-Gorgan – regizoare, Carlos Teofilo – directorul festivalului de film de mediu Cine’eco din Portugalia, Florin Stoican – din partea Parcului Natural Văcărești, Elena Calistru – președinta Funky Citizens, Alex Baciu – scenarist, Edward Cook – regizor.

Intrarea la proiecții și la toate evenimentele din cadrul festivalului Pelicam este gratuită.

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Tulcea, BRD Asigurări de Viață, Primex, ACMS, Aqua Carpatica și Brodrene Dahl.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.