Timisoara va gazdui cea mai ampla manifestare de arta contemporana, Timisoara Art Encounters

0

Prima ediție a Timișoara Art Encounters
va avea loc în luna octombrie

Timișoara va găzdui în octombrie 2015 prima ediție a bienalei Timișoara Art Encounters, un punct de întâlnire pentru întreaga scenă artistică din România. Scopul Art Encounters este acela de a crea la fiecare doi ani un dialog viu între artişti, curatori şi publicul general despre dezvoltarea artei şi despre locul şi evoluţia artei româneşti contemporane în contextul internaţional. Având sprijinul mediului artistic, dar și al unor importante instituții naționale și locale, Art Encounters va fi cea mai amplă manifestare de artă contemporană la nivel național.

The omelet Manifesto[9'5''-2015] (2)

Evenimentul se va bucura de implicarea curatorilor de talie internațională Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher. Sub tema curatorială Aparență și esență, ediția din acest an va avea în centrul său istoria și evoluția a cinci decenii de artă contemporană românească, din 1960 până în prezent. “Vom avea în vedere artiști care trăiesc atât în România, cât și înafara granițelor ei, dar deopotrivă conectați la cultura română, prin locul nașterii, prin limbă sau prin sublinierea anumitor referințe artistice specifice spațiului românesc. Ne-am propus o abordare de tip ‘arheologic’ asupra scenei artistice românești și am încercat să-i surprindem esența pe care să o scoatem la suprafață și să o facem cât mai vizibilă. Prin tema aleasă, nu dorim să evidențiem un specific național, ci căutăm, mai degrabă, diferențe și nuanțe individuale, ca părți ale unui discurs global”.

Pe lângă cele peste 15 expoziții organizate în muzee, clădiri și spații publice, galerii, Art Encounters va include un program de rezidență, prin care tineri artiști și curatori vor fi invitați să locuiască în oraș, timp în care vor crea lucrări sau, respectiv, vor cerceta practicile artistice din Timișoara anilor ’60-’90. Lucrările realizate în timpul rezidenței lor vor fi expuse în cadrul evenimentului. De asemenea, prin implicarea Ordinului Arhitecților din Romania, filiala Timiș, Art Encounters va prezenta și o perspectivă arhitecturală în tandem cu proiectele artistice.

Programul  Art Encounters va cuprinde și numeroase ocazii de dialog între publicul larg, artiști, curatori, critici de artă, menite să apropie timișorenii de fenomenul artei contemporane. Timișorenii vor avea, astfel, ocazia să urmărească prelegerile unor artiști români consacrați, precum Mircea Cantor, Adrian Ghenie sau Dan Perjovschi, dar și ale unor importanți curatori, reprezentanți ai unora dintre cele mai relevante instituții de artă contemporană din lume, precum Tate Modern Londra, Centre Pompidou din Paris, Muzeul de Artă Modernă din New York.

“Din 3 și până în 31 octombrie, timp de patru săptămâni, orașul se va transforma într-o veritabilă galerie ce va reuni diferite locații pentru a experimenta arta contemporană. Evenimentul este inedit pentru Timișoara, atât prin componenta expozițională, continuând astfel o tradiție ce-și are rădăcinile la începutul anilor ’90, cât și prin cea educațională, prin care se va facilita înțelegerea artei contemporane de către publicul larg”, declară Ovidiu Șandor, inițiatorul proiectului.

Timișoara are șansa de a fi gazda celui mai amplu eveniment destinat artei contemporane în România. Orașul se va transforma într-un imens spațiu expozițional ce va include repere ca Muzeul de Artă Timișoara, Galeria Helios, Halele Timco, City Business Centre, Mansarda Universității de Vest, Galeriile Calina, Jecza și Calpe, Cazarma U, dar și principalele piețe din oraș”, concluzionează Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei. 

Timișoara Art Encounters este prefațată de expoziția RE-VEDERE, care se va desfășura în perioada 29 mai – 17 iunie la Casa Artelor / Galeria Pygmalion din Timișoara. “RE-VEDERE este o expoziție-semnal pentru întreagul eveniment din octombrie și își propune să readucă în memoria publicului timișorean practicile artistice și seria de festivaluri organizate la începutul anilor ’90 în Timișoara”, precizează Sorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș. La vernisajul expoziției, ce va avea loc joi, 28 mai, ora 18,00, la Galeria Pygmalion, vor participa și cei doi curatori, Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher, prilej pentru o primă întâlnire a mediului artistic și a publicului timișorean cu aceștia.

Evenimentul va fi organizat de Fundația Art Encounters, în colaborare cu Primăria Municipiului Timișoara și cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, în parteneriat cu Asociația Timișoara Capitală Culturală, Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeul de Artă din Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara, Primăria Municipiului Arad,  Institutul Cultural Francez din Timișoara, Centrul Cultural German din Timișoara, Galeria Calina, Galeria Jecza, Galeria Calpe, Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart, Ordinul Arhitecților din România și Fundația Triade.

The omelet Manifesto[9'5''-2015] (1)

Despre curatori

În 2014, Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher au dezvoltat un program video pentru expoziția Manifesta 10 care a avut loc în Sankt-Petersburg. Selecția celor doi a fost prima aplecare majoră asupra filmului și video-artei contemporane, din 1960 până în prezent, dezvoltate atât în Vest, cât și în Est. Simțul fragil al speranței, expoziție ce a avut loc în Berlin sub coordonarea celor doi, a căutat să identifice aspecte ale artei contemporane din Europa de Est și de Sud-Est.

Despre Fundația Art Encounters

Fundația Art Encounters este o instituție culturală independentă, înființată în 2015 de către Ovidiu Șandor, colecționar implicat activ în scena de artă contemporană din România, membru al Comitetul de achiziții de artă est-europeană și rusă a Muzeului Tate Modern, Londra.

Proiectele fundației au în prim-plan susținerea artei contemporane din România, programele demarate de Fundația Art Encounters urmărind să consolideze poziția scenei de artă la nivel național și internațional, sprijinind și încurajând arta, promovând producția artistică contemporană, încurajând diverse practici artistice participative, dezvoltarea de noi forme de expresie artistică, organizarea de expoziții, publicarea de cărți și albume de artă contemporană, dar și susținerea instituțiilor de artă și cultură.

www.artencounters.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 50 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.