TIMIȘOARA: Proiect de promovare a porților istorice

0

A demarat Poartă ARTĂ!

Lucrările de recondiționare a porții aparținând imobilului istoric aflat pe strada 16 Decembrie 1989, nr. 12 au început în cursul săptămânii trecute. Sub coordonarea domnului arhitect Daniel Tellman, ”poarta cu nasturi” a fost demontată și dusă în atelier spre a fi recondiționată, urmând ca în 15 septembrie 2015, dată la care se vor încheia acțiunile de recondiționare, să fie remontată.

Proiectul Poartă ARTĂ! derulat de Asociația Culturală Kratima și cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara și Administrația Fondului Cultural Național, are ca obiectiv principal promovarea porților istorice din Timișoara, ca elemente de patrimoniu construit, printr-o serie de acțiuni și evenimente culturale ce se vor desfășura între 25 -29 septembrie 2015.
Afis A1

Demers complex, „Poartă ARTĂ!” este un proiect integrator, adresat comunității şi menit să trezească interesul acesteia pentru patrimoniul construit al Timişoarei. Porțile Timișoarei deschid drumul spre istoria orașului. În Timişoara, majoritatea clădirilor de patrimoniu fac parte din moştenirea Imperiului Austro-Ungar, care a adus oraşului o înflorire economică inegalabilă şi referinţe stilistice inspirate din curente artistice prezente la Budapesta şi Viena.

Poarta istorică selecționată spre a fi renovată în această primă ediție a Festivalului Poartă ARTĂ!, cunoscută și sub denumirea ”poarta cu nasturi” reînvie povestea unui meșteșug. Pe strada 16 Decembrie 1989, numărul 12 locuia un ”năsturar” cunoscut de timișorenii din toate colțurile orașului. Meseria de ”năsturar” nu mai există astăzi, însă caseta de pe poarta acestuia în care erau expuși nasturii îmbrăcați cu migală, amintește de lumea de odinioară a meșteșugarilor și a breslelor.

Prin protecţia şi restaurarea patrimoniului construit local sunt asigurate premisele pentru ca opinia publică să fie mai bine informată asupra memoriei istorice a Timișoarei.

În acest context, un proiect precum „Poarta ARTĂ!” completează şi sprijină o astfel de iniţiativă, încercând să sensibilizeze publicul larg faţă de importanţa renovării şi punerii în valoare a patrimoniului construit al Timişoarei, printr-un demers adaptat contextului cultural actual.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează