Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Timișoara: Muzeul Național al Banatului și Fundația Art Encounters îi invită pe timișoreni la o lecție de istorie altfel – Hartă și Teritoriu

0

Muzeul Național al Banatului și Fundația Art Encounters îi invită pe timișoreni la expoziția Hartă și Teritoriu. România in Cartografia Europeană sec. XV – XIX, ce se va desfășura la Muzeul Național al Banatului, Bastionul Therezia, în perioada 7 decembrie 2018 – 28 februarie 2019. Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 6 decembrie, ora 18.00.

Expoziția reunește 120 de hărți originale, lucrări din mai multe colecții din România, dar și din străinătate. De asemenea, doi dintre cei mai relevanți colecționari de hărți vechi ale teritoriilor românești își expun aici piese importante din colecțiile lor.

Cea mai mare parte din lucrări vor fi expuse publicului în premieră. Organizatorii își propun să arate o posibilă citire a aspectelor ce țin de teritoriul național și evoluția acestuia în context european traversând 5 secole de istorie. Lucrările cu o vechime considerabilă dezvăluie un proiect vizual inedit, fiind totodată, adevărate lucrări artistice. Cea mai veche hartă prezentată datează din 1478, iar cea mai recentă din 1879.

Expoziția prezintă parcursul istoric al Țărilor Române, de la primele formațiuni statale și culminând cu ceea ce înseamnă România ca stat. Astfel, tematica expoziției reflectă modul în care teritoriile românești sunt reliefate de cartografii europeni și maniera în care este interpretată evoluția lor. În contextul celebrării Centenarului, expoziția de față este actuală din punct de vedere tematic și ca abordare vizuală, aducând în discuție diversele etape istorice pe care le-am traversat.

6 decembrie 2018, ora 18,00, Muzeul Național al Banatului, Bastionul Therezia

Curator: Josef Wolf

Lucrări din colecțiile:

Dr. Ovidiu Șandor (Timișoara), Dr. Lucian Ștefan (Ulm), Biblioteca Județeană A.D. Xenopol Arad, Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga din Cluj-Napoca

Organizatori:

Muzeul Național al Banatului

Fundația Art Encounters Timișoara

Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.