Teatrul azi nr. 7-8 / John Malkovich, Silviu Purcărete, Tiago Rodrigues, Jan Fabre, Dimitris Papaioannou și mulți alții… în festivalurile lumii

0

În așteptarea unui nou sezon teatral, vara s-a consumat la umbra amintirilor lăsate de festivalurile de teatru din ultimele luni. Un continuum de sărbătorire și comuniune a animat orașe, a inițiat apropiere între comunități, a deschis dialoguri, a pus în contact teatre, a revitalizat serile și zilele spectatorilor de pretutindeni și de toate vârstele. Artă, profesionalism și renume au fost cuvintele cheie ale unei noi revigorări pentru lumea spectacolului.

Sub greutatea unor nume precum: Eugenio Barba, Simon McBurney, John Malkovich, Tiago Rodrigues, Julie Deliquet Welfare, Alexander Zeldin, Radu Afrim, Jan Fabre, Dimitris Papaioannou, Marina Davydova, Luis de Tavira, Toshiki Okada, Alexander Zeldin, Julien Gosselin, Joël Pommerat, William Kentridge ș.a., s-a trasat direcția unui an teatral dinamic, preocupat de poveștile care invită la transformarea sinelui și a societății în ritmul prezentului.

Lansăm numărul 7-8 al revistei Teatrul azi, ca o sinteză a acestor festivaluri din România și din lume ce au adus artiștii și spectatorii mai aproape.

Și, pentru că regizorul Silviu Purcărete este cel mai titrat artist român a cărui operă a fost și este prezentă în marile evenimente de acest gen, rubrica portret de creator îi este dedicată, atât prin analiza panoramică a Ruxandrei Cesereanu, cât și prin interviul realizat de Mihaela Michailov.

Pe scenă și dincolo de ea, se află… Miracolul

Accentele acestei ediții s-au împletit sub simbolul Miracolului – tema din acest an aniversar al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS30). Cu acest prilej, criticul de teatru Călin Ciobotari l-a invitat la dialog pe președintele FITS și directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, Constantin Chiriac, pentru a povesti despre parcursul unei aspirații devenită realitate – festivalul reper ce privește mereu spre viitor.

La a 30-a declarație de dragoste pentru scenă, FITS a reunit la Sibiu, din nou, nume de rezonanță din teatrul internațional și autohton: Tiago Rodrigues, Milo Rau, Katie Mitchell, Silviu Purcărete, Kazuyosji Kushida, Bastian Kraft, Andriy Zholdak, Masahiro Yasuda, Dumitru Acriș, Botis Seva, Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Noa Wertheim, Carolina Pessoa – doar câțiva dintre artiștii intrați în atenția acestui număr, dintr-o selecție de creatori, care a făcut înconjurul lumii.

În căutarea libertății pe scenă, dramaturgul Neil LaBute s-a lăsat provocat de întrebările Ralucăi Cîrciumaru într-un interviu consistent, iar Adina Bardaș povestește despre Miracolul de a fi parte din FITS, în pofida distanțelor fizice, datorită proiectului Scena digitală.

Artistul înainte de toate

Numele Matei Vișniec s-a configurat în memoria noastră, în ultimul timp, nu numai prin dramaturgia sa, ci și printr-o relație însemnată cu Teatrul din Suceava sau cu Festivalul de la Avignon. Din perspectiva acestei dinamici triangulare, și dincolo de ea, Matei Vișniec scrie în rubrica eseu despre puterea întâlnirii dintre public și scenă, despre energia mobilizantă a teatrului când este trăit ca o sărbătoare, despre imperfecțiunile festivalurilor, dar și importanța lor incontestabilă.

Festivalurile lumii rămân axul acestui cuprins și deschid numeroase ferestre prin care vedem teatrul în toate formele sale, de la cele convenționale, la cele experimentale – producții în rezonanță cu personalitatea creatorilor lor. În contextul unor evenimente precum: Festivalul de la Avignon, Olimpiada de Teatru din Budapesta, Wiener Festwochen, BITEI Chișinău, Festivalului Casteliers din Montréal, Festivalul Internațional de Teatru Nou Arad, Festivalul Internațional de Teatru Oradea, Theatre Networking Talents Craiova, New Wave Theatre Reșița sau Festivalul de Animație Imaginarium Ploiești, publicul a fost invitat să își deschidă inima și mintea, în căutarea unei lumi mai bune și mai potrivite cu nevoile sale.

Rubrica actualității românești cuprinde articole și cronici despre ofertele teatrale ale Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii, care a avut ca highlight prezența actorului John Malkovich într-un recital actoricesc reverberant pe scena Teatrului Național timișorean, dar și ultimele premiere ale stagiunii naționale 2022-2023, semnate de: Eugen Jebeleanu, Radu Afrim, Bobi Pricop, Leta Popescu, Alexander Hausvater, Cristian Ban, Andrei & Andreea Grosu, Gavriil Pinte și Márkó Eszter.

De această dată, cartea de pe raftul de teatru este Cel care trece (oameni, fapte, întâmplări teatrale) de Doina Papp, recomandată de Carmen Mihalache.

Copertele numărului 7-8/2023

Coperta dinamică a acestei ediții surprinde o scenă din Diptic: Vise din camera pierdută, spectacol prezentat de Compania Peeping Tom în FITS 30 (foto: Tibor Bachraty).

În interior, avem un moment cu John Malkovich în The Infernal Comedy: Confessions of a Serial Killer, surprins de către Adrian Pîclișan în cadrul Anotimpurilor Fest-FDR de la Naționalul timișorean.

Ultima copertă evocă emoția unei noi ere a Festivalului de la Avignon, printr-o fracțiune din By Heart de Tiago Rodrigues, producție a Théâtre Garonne Scène européenne de Toulouse (foto: Christophe Raynaud de Lage).

Grafica este semnată de Laurențiu Buglea.

 

Unde ne găsiţi?

Revista Teatrul azi şi cărți dedicate teatrului pot fi achiziţionate online pe www.teatrul-azi.ro, dar şi în Librăriile Cărtureşti (Verona şi Carusel) din Bucureşti şi La Două Bufniţe din Timişoara.

Dacă doriţi să intrăm în contact, vă stăm la dispoziţie pe adresa: redactia.teatrulazi@gmail.com.

*Revistă editată de UNITER prin FUNDAȚIA CULTURALĂ „CAMIL PETRESCU”. Finanțator: Ministerul Culturii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.