Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Start Cinepolitica Nights: documentare și lungmetraje de ficțiune pe teme politice, online în platforma Elvire chez vous (5 – 14 mai 2021)

0

Seria Cinepolitica Nights începe mâine! Trei documentare în premieră națională și trei lungmetraje de ficțiune, printre care și două producții românești, vor fi difuzate online, în perioada 5-14 mai (de miercuri până vineri), prin intermediul platformei Elvire chez vous.

Săptămâna aceasta, în cadrul Cinepolitica Nights: Maria, Regina României (r: Alexis Sweet Cahill, 2019), un film cât o istorie, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria – miercuri, 5 mai; SAF (r: Ali Vatansever, co-producție România, 2019), o dramă despre imigrație, gentrificare și tensiunile sociale din societatea turcă – joi, 6 mai; Assassins / „Asasine” (r: Ryan White, 2020), un documentar în premieră națională, ce spune povestea incredibilă a uciderii fratelui liderului nord-coreean Kim Jong-un – vineri, 7 mai.

Filmele vor putea fi vizionate exclusiv online, pe întreg teritoriul României, prin intermediul Elvire chez vous. Fiecare film este disponibil o singură seară, de la ora 18:00 și până la miezul nopții, în platforma Eventbook.

Seria debutează miercuri, 5 mai, cu lungmetrajul Maria, Regina României (r: Alexis Sweet Cahill, 2019). Bazat pe fapte reale, filmul prezintă participarea Reginei Maria la Conferința de Pace de la Paris din 1919, după Primul Război Mondial. Măcinată de boală, ținută captivă foametei și deznădejdei, soarta politică a României este extrem de controversată. Maria a petrecut săptămâni întregi în Anglia și Franța, negociind în numele țării ei și încercând să obțină recunoașterea deplină pentru schimbările suferite după război. Filmul examinează rolul ei în negocieri, precum și opoziția de care s-a lovit acasă și în străinătate, în timp ce familia ei regală are probleme, într-o lume aflată în plină schimbare.

Trailer:  https://youtu.be/ZiqxIbsPjbA

Joi, 6 mai, Cinepolitica Nights propune o dramă despre imigrație, gentrificare și tensiunile sociale din societatea turcă: SAF (r: Ali Vatansever, co-producție Turcia-Germania-România, 2019). În districtul Fikirtepe din Istanbul, transformarea urbană face una cu pământul comunitățile sărace, iar refugiații sirieni se adăpostesc în clădiri abandonate. Kamil și soția lui, Remziye, riscă să își piardă casa. Kamil este nevoit să accepte, în secret, să lucreze pe un șantier, chiar dacă angajatorul lui este compania care distruge zona în care locuiește. Oprimarea și anxietatea – atât în cartier, unde se teme să nu fie descoperit, cât și la lucru, îl schimbă treptat. Într-o zi, Kamil dispare din senin.

Trailer: https://youtu.be/8ubH4vyD9YE

Difuzat în premieră națională, vineri, 7 mai, documentarul Assassins / „Asasine” (r: Ryan White, 2020) spune povestea incredibilă a uciderii fratelui liderului nord-coreean Kim Jong-un. Un film selecționat la Sundance și Stockholm Film Festival.

În anul 2017, Kim Jong-nam, fratele liderului nord-coreean Kim Jong-un, a fost asasinat în supraaglomeratul aeroport din Kuala Lumpur. Neverosimila crimă s-a petrecut la lumina zilei și a fost filmată integral de camerele de supraveghere. Materialul video a relevat momentul în care două femei tinere s-au apropiat de Jong-nam și i-au pulverizat în față cel mai periculos agent neurotoxic de pe planetă, letalul VX. Filmul redă o extraordinară poveste despre manipulare și subterfugii în era social media, despre improbabilele planuri ale unui temut dictator și, nu în ultimul rând, despre cele două femei care luptă pentru propriile vieți.

Trailer: https://youtu.be/LNkmnVd9wHM

Seria Cinepolitica Nights continuă miercuri, 12 mai, cu proiecția, în premieră națională, a documentarului Photographer of War / „Fotograf de război” (r: Boris B. Bertram, 2019), nominalizat la Danish Film Awards 2020 la categoria „cel mai bun documentar”.

Jan Grarup este unul dintre cei mai importanți fotografi de război actuali. Viața sa este trăită la limită, aflat în permanență între zonele de conflict și căminul său din Copenhaga. Existența sa intră într-o stare de extremă urgență, în momentul în care află că e posibil să rămână unicul părinte în viață pentru copiii săi. Filmul documentar creează portretul psihologic al unui martor direct al celor mai mari orori de război din ultimii 25 de ani, aflat față în față cu o nouă luptă, de data aceasta interioară.

Trailer: https://youtu.be/nGGvbqjbgUk

Joi, 13 mai, un nou documentar în premieră națională, laureat al festivalurilor de film de la Berlin, Cracovia, cât și la IndieLisboa și British Independent Film Awards: White Riot / „Revolta albă” (r: Rubika Shah, 2019). În Marea Britanie de la sfârșitul anilor ’70, mișcarea punk explodează. Țara este profund divizată din cauza imigrației masive. În urma unor nefericite declarații rasiste făcute de Eric Clapton, presa muzicală britanică se coalizează pentru a combate acest curent periculos. Astfel se naște mișcarea Rock Against Racism. Documentarul descrie povestea netrunchiată a unei ere uitate, în care muzica a schimbat lumea prin refuzul de a se pleca în fața unui status-quo profund nedrept.

Trailer: https://youtu.be/Fj9WXw_W1dc

Cinepolitica Nights se încheie vineri, 14 mai, cu proiecția lungmetrajului de ficțiune autohton Berliner (r: Marian Crișan, 2020), câștigător al premiului Keen Eye, la Festivalul de Film de la Moscova. Mocanu, un politician în plină campanie electorală pentru un loc în Parlamentul European, rămâne blocat la Salonta, un mic orășel de provincie. El este găzduit în casa lui Viorel, un cetățean obișnuit, tractorist de meserie. Politicianul își va continua campania electorală în micul orașel, punând la cale un plan cameleonic.

Trailer: https://youtu.be/d0RT8QxpbDk

Toate cele șase filme din cadrul Cinepolitica Nights vor putea fi vizionate exclusiv online, pe întreg teritoriul României, prin intermediul Elvire chez vous, în platforma Eventbook. Fiecare film este disponibil o singură seară, de la ora 18:00 și până la miezul nopții, în platforma Eventbook. Prețul biletelor este de 15 lei (tarif unic), iar comenzile sunt limitate la un singur bilet per adresă de email. Detalii de acces: https://eventbook.ro/elvirepopesco

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte) și susținut de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) și DACIN SARA.

Parteneri media: Radio Guerrilla, MovieNews.ro, Ziarul Metropolis, Historia, FILM MENU, Cinemagia, DIN FILME, CineGhid, AaRC – All About Romanian Cinema, Cultura la dubă.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.