Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sport, istorie, litoral și cer liber, la Pelicam 2016

0

Pelicam 2016 începe în pas de alergare cu un film – document al evoluției alergatului de la un sport practicat exclusiv pe stadion de către bărbați la o expresie universală a libertății și pasiunii. Cum sportul și natura merg mână în mână, în acest an ieșim din sala de cinema la o alergare prin Tulcea. Surprizele din acest an continuă cu o proiecție specială a unui film românesc, realizat la pas dintr-un capăt la altul al litoralului.

Free_to_Run_afis
“Free to Run” (r. Pierre Morath, 2015, Franța/Elveția/Belgia) este documentarul care va deschide ediția a cincea a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni – Pelicam. De pe străzile New York-ului până pe traseele din Alpi, de la Sao Paolo la Paris, Beijing sau Sydney, bărbați și femei, campioni și oameni obișnuiți, milioane de oameni ca noi aleargă în fiecare an. Totuși, doar cu 50 de ani în urmă, această activitate era complet rezervată bărbaților și restrânsă doar pe stadioane cu reguli sexiste și înapoiate. Pentru prima dată, Free to Run spune povestea fabuloasă a evoluției alergatului – un act militant și marginal care a devenit o pasiune universală.

Documentarul arată, în același timp, cum sportul modern a făcut ca omul să uite originile alergatului. Free to Run este un mesaj pentru toți cei care au uitat simplitatea sportului. Chiar dacă a devenit un sport de masă, alergatul este încă legat de natură, de orice potecă din pădure și de orice drum neasfaltat. Chiar dacă a devenit o industrie, sportul încă poate fi expresia libertății în forma cea mai pură.

Filmul va fi proiectat în prezența unuia dintre protagoniștii documentarului, Noël Tamini, cronicar sportiv, fondator al revistei Spiridon, cunoscută de toți alergătorii din anii ’70 ca fiind susținătoarea spiritului liber în sport. Elvețianul de 79 de ani care își împarte acum viața între Etiopia și Maramureș va fi prezent la proiecția filmului Free to Run din deschiderea festivalului. Filmul va fi proiectat în același timp în Piața Mircea cel Bătrân din Tulcea, în aer liber.

Pentru a împărtăși bucuria unui act atât de simplu, dar cu o istorie atât de controversată, echipa Pelicam își provoacă invitații și spectatorii la o alergare în aer liber. Sâmbătă, 18 iunie, începând cu ora 9 dimineața, ieșim la jogging pe un traseu în jurul Lacului Ciuperca din Tulcea. Fără înscrieri, fără numere pe tricou, fără trofee, doar cu bucuria copilărească a unei ture de baltă.

Lacul Ciuperca este, în acest an, și gazda Cinemobilului. Acesta vine din Cluj special pentru Pelicam. Cinemobilul parchează în campingul festivalului de pe malul lacului Ciuperca și îi așteaptă la film pe tulcenii ieșiti la plimbare. Campingul Pelicam devine, astfel, un nou spațiu de proiecții, unul în aer liber, deschis tuturor. Selecția filmelor proiectate cuprinde, de asemenea, documentare despre mediu și oameni în premieră națională.

La pas, de pe litoral la Tulcea

Documentaristul Vlad Petri și jurnalistul Vlad Ursulean și-au luat rucsacii în spate și au pornit-o pe jos de la Sulina la Vama Veche să vadă “întâlnirea pământului cu apa, linia care atrage și inspiră oamenii, îi ajută să se regăsească și să se-mbete”. Aventura s-a petrecut în iunie 2015 și a fost documentată în scris și pe video. Un an mai târziu, vedem filmul expediției – “La pas pe litoral” – și stăm la povești cu Vlad & Vlad în cadrul unei proiecții speciale în afara competiției la Pelicam 2016. Întâlnirea are loc sâmbătă, 18 iunie, de la ora 11, la ArtCafe Casa Avramide din Tulcea.

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Tulcea, Ambasadei Elveției în România și Institutului Goethe București.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.