Soprana Laura Tătulescu, violoncelistul Thibault Solorzano și pianista Anca Elena încep turneul de spectacole-concert De nos oiseaux, într-un tribut adus poetului Tristan Tzara

0

Soprana Laura Tătulescu, violoncelistul Thibault Solorzano și pianista Anca Elena încep în această vară turneul național & internațional de spectacole-concert De nos oiseaux, un ciclu de lieduri compus de Anca Elena pe versurile lui Tristan Tzara, proiect inspirat de opera poetului dadaist și dedicat femeilor compozitoare.

Sub numele volumului de poeme de Tristan Tzara – De nos oiseaux (Despre nebuniile noastre) – cei 3 muzicieni își dau întâlnire într-o serie de 5 recitaluri experimentale, gândite sub forma unui spectacol total, la intersecția dintre muzică, poezie și performance.

Spectacolele-concert vor cuprinde cele 12 lucrări din acest ciclu, videoproiecții de artă semnate de Cristi Farcaș și intervenții poetice în franceză și/sau română. Fiecare recital va fi completat de interpretarea unor opusuri camerale de George Enescu, Gabriel Fauré sau Béla Bartók.

Evenimentele sunt programate astfel:

De nos oiseaux e o formă inovatoare de reprezentație artistică și poartă semnătura unui trio recunoscut global:

La numai 24 de ani, soprana Laura Tătulescu devenea cea mai tânără membră a Operei de Stat Viena, cu roluri precum Susanna din Nunta lui Figaro, Flamina în Flautul Fermecat sau Musetta în Boema. În 2009 e solistă la Bayerische Staatsoper și Opera de Stat Bavareză. Interpretează rolul Susannei pe scene din Viena, Berlin, New York, Seattle și multe altele, iar pentru premiera mondială a operei Make No Noise primește mult râvnita distincție Münchener Festspielpreis pe 2011. A avut colaborări cu Opera din Los Angeles și a fost Lauretta din Gianni Schicchi în regia lui Woody Allen. De la săli precum Opera Cincinnati, Hong Kong, Santa Fe sau Carnegie Hall, până la dirijori ca Riccardo Muti, Philippe Jordan, Ádám Fischer, Peter Schneider, soprana se bucură de colaborări cu toate reperele scenei globale.

Pianistă și compozitoare, Anca Elena a studiat la București, Iași și Eisenstadt. Ca pianistă, a publicat integrala Vingt Regards sur l’Enfant-Jesus (2020) de Olivier Messiaen și Suita 24 Minis în 24 Keys (2021) de Ratko Delorko. Compozițiile sale au fost publicate atât pe cd, cât și ca partitură – Suitele No și Andersen. În 2022, a lansat online primul său disc de improvizații, Future. În anii din urmă lucrează transdisciplinar: în 2020 și 2021, a susținut muzical lectura povestirilor lui Hans Christian Andersen, Fetița cu chibrituri și Lebedele în interpretarea actrițelor Iuliana Mușetescu și Ilinca Hărnuț. În 2022, cântă în Capilar revisited alături de dansatoarea Cristina Lilienfeld și poetul Răzvan Țupa, iar în 2023 lansează cel de-al cincilea cd, Pas de deux flamenco, în colaborare cu violoncelistul Thibault Solorzano.

Thibault Solorzano absolvă Conservatorul Regional din Angers în 2010, studiind cu Philippe Muller și participând la cursurile de măiestrie ale lui Jerome Pernoo. După doi ani la Université Sorbonne IV, specializarea muzicologie, începe să studieze la U.N.M.B și e multiplu laureat al concursurilor de profil Paul Constantinescu și Mihai Jora.  A concertat cu violoncelistul Marin Cazacu, dirijorul Alexandru Ganea, pianistele Lena Conta, Lidia Ciubuc sau Dana Bădoi. Colaborarea sa cu pianistul Andrei Irimia l-a purtat în festivaluri din Ungaria, Olanda, Franța, România, în 2023 cântând în concertul de deschidere al Capitalei Europene a Culturii de la Timișoara. În 2022 a înființat Duotonina alături de Anca Elena, formație camerală cu o vastă paletă repertorială, de la muzică clasică până la improvizație, jazz sau muzică contemporană.

Turneul De nos oiseaux reprezintă un gest de redescoperire a libertății de fuziune dintre arte, în spirit avangardist, cu reverență pentru creația muzicală românească de ieri și de azi.

Intrarea la reprezentații e liberă, în limita locurilor disponibile. Detalii și informări periodice despre turneu se pot consulta urmărind paginile de social media De nos oiseaux, Duotonina și Laura Tătulescu.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.