Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Șindrila unei biserici vechi de aproape 350 de ani – subiectul unei expoziții manifest găzduite de Casa Artelor

0

A acoperit vreme multe zeci de ani un lăcaș de cult. Șindrila ce a fost până nu demult acoperământ pentru biserica de lemn din Crivina de Sus de vine acum… subiect de expoziție. Și nu orice fel de expoziție. Ci un demers-manifest deopotrivă interesant și provocator. Este vorba despre o expoziție-instalație “acompaniată” de o serie de manifestări toate având scop atragerea atenției față de soarta arhitecturii tradiționale din Banat și nu numai. Proiectul, găzduit de galeria Subterană și Studio Art debutează joi, 17 noiembrie, cu vernisajul expoziției Oglinda de lemn.

foto3

Expoziţia-instalaţie Oglinda de lemn este parte a proiectului Biserici înlemnite din Banat (susţinut de Asociaţia Peisagiştilor din România – Filiala Vest) și propune să aducă în discuţie situaţia patrimoniului de lemn din Banat, fiind deopotrivă o campanie alternativă de informare asupra sorţii arhitecturii tradiţionale, cât şi un semnal de alarmă în ceea ce o priveşte. Uneori abandonate de comunităţile cărora le-au aparţinut, bisericile de lemn rămân tăcute, pe câte o coamă de deal, aşteptând să fie salvate. Una dintre acestea este biserica din Crivina de Sus (judeţul Timiş) – prezentă prin piesa centrală a expoziţiei – şindrila care a acoperit-o câteva decenii şi care, reînvestită cu sens, a devenit altceva decât acoperiş.

Într-un spaţiu labirintic, organizatorii propun vizitatorilor o incursiune nu doar în istoria celor mai vechi biserici de lemn din Banat, ci un excurs în propria istorie de viaţă şi propriile valori, prin trei niveluri: spiritual, patrimonial şi estetic. Deşi aparent puţine lucruri ne leagă de un patrimoniu cvasi-necunoscut, aceasta este provocarea lansată prin expoziţie: să regăsim cu toţii firele subtile care ne leagă de propria istorie şi de memoria locurilor noastre.” – spun organizatorii expoziției.

Activitățile din cadrul proiectului se desfășoară după următorul program:

17 noiembrie, ora 19:00, Casa Artelor (Galeria Subterană) – Vernisaj

Peis. Alexandru CIOBOTĂ, AsoP, Filiala Teritorială Vest

Arhidiacon ing. Timotei ANIȘORAC, Mitropolia Banatului, Arhiepiscopia Timișoarei

Dr. Sorin Vlad PREDESCU, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș

Antrop. Nicoleta MUȘAT, Biserici înlemnite

Arh. Alexandru BUFTEA, Curator

18 – 22 noiembrie, orele 10:00 – 19:00, Casa Artelor (Galeria Subterană) – Performance. Conferință. Proiecții succesive de filme tematice. Expoziție de fotografie. Instalație permanentă ’Oglinda de lemn’. Prezentarea proiectului „Biserici Înlemnite din Banat”, prin prisma atelierelor multidisciplinare organizate în Crivina de Sus (2013-2016), județul Timiș.

19 noiembrie, ora 10:00, Casa Artelor (Galeria Subterană) – Performance – Cata-Xilos, Autor: Gabriel KELEMEN. Proiecție film: Crucea din pocal.

19 noiembrie, ora 18:00, Casa Artelor (Galeria Subterană) – Conferință – Metafizica lemnului sau Lignosacramental, Lect.univ.Dr. Gabriel KELEMEN, UVT, Facultatea de Arte și Design

 

22 noiembrie, ora 19:00, Casa Artelor (Sala StudioArt)  – Masa rotundă, cu tema: Patrimoniul de lemn din Banant – provocări și soluții.

Moderator: Lect.univ.Dr. Andreea LAZEA (Facultatea de Arte și Design, UVT).

Invitați:

  1. P.S. Ioan SELEJAN (Mitropolit, Mitropolia Banatului, Arhiepiscopia Timișoara)
  2. Grațiela MĂRCULESCU (Consilier superior, Serviciul Avizare și Autorizare, CJT)
  3. Sorin Vlad PREDESCU (Director, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș)
  4. univ.Dr. Otilia HEDEȘAN (Prorector, Director CSUD, UVT)
  5. Dr. Doina MIHĂILESCU (Facultatea de Arte și Design, UVT)
  6. Vlad GAIVORONSCHI (Președinte, OAR Filiala teritorială Timiș)
  7. Arh. Ioan ANDREESCU (Decan, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, UPT)
  8. Dan Octavian PAUL (Șef Departament Restaurare, Muzeul Banatului din Timisoara)
  9. Bogdan DEMETRESCU (D.Proiect, Timișoara),
  10. Claudiu PREDA (Ghid turistic, Timișoara)

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.