Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Secțiunea istorică din cadrul Bucharest International Film Festival este dedicată anului Centenar Regele Mihai

0

Cea de-a XVII-a editie a Bucharest International Film Festival, care va avea loc intre 3 – 12 septembrie 2021, pe langa continuarea traditiei de a arata publicului cinefil, in premiera in Romania, unele dintre cele mai asteptate filme recente din intreaga lume, aduce si o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste sectiuni in premiera este cea istorica, dedicata celebrarii a 100 de ani de la nasterea Regelui Mihai I al Romaniei, si este organizata cu sprijinul Casei Regale Romane.

Documentarul istoric „Razboiul Regelui” deschide programul aniversar

Dan Draghicescu, producator asociat al Bucharest International Film Festival 2021, impreuna cu Dana Dimitriu-Chelba, initiatoarea si directorul BIFF, au initiat in acest an aniversar sectiunea istorica dedicata Regelui Mihai iar in cadrul festivalului va putea fi vizionat filmul cap de afis al acestui centenar, „Razboiul Regelui”. Aceasta productie istorica este filmata in cinci tari, in regia lui Trevor Poots, avandu-i ca producator executiv pe John Florescu, producator senior pe Viorel Chesaru si producator asociat pe Dan Draghicescu.

Filmul “Razboiul Regelui” vine precum ploaia dupa o lunga seceta. Dupa ani de propaganda comunista si necunoastere, documentarul arata modestia, loialitatea si curajul Regelui Mihai. Era timpul ca acest film sa apara, o dovedeste si felul in care este primit de oameni. Filmul are calitati remarcabile. Este documentat atent. Are vivacitate, culoare, inedit si este veridic si convingator in fiecare clipa.” – M.S.R. Margareta, Custodele Coroanei Romaniei

Filmul aduce in prim-plan perioada celui de-al doilea Razboi Mondial prin ochii Regelui Mihai, ca pe o lectie de istorie. Alaturi de „Maria, inima Romaniei”, documentar despre Regina Maria si Primul Razboi Mondial, „Razboiul Regelui” a fost inclus intr-un program educational prin primul turneu istoric national iar aceste doua filme documentare acopera perioada istoriei moderne a Romaniei pana in anii ’47 si inceputul erei comuniste in Romania.

„Regele Mihai a avut o viata plina de provocari. „Razboiul Regelui” surprinde curajul actiunilor Regelui Mihai la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Documentarul vine cu explicatii la suferintele de durata ale poporului roman din acele vremuri tulburi pana la sfarsitul zilelor Regelui Mihai in 2017. Acest an 2021 Centenar ne da sansa de a reflecta la contributia sa catre natie si popor.” – John Florescu, Executive Producer „Razboiul Regelui”

Acest an unic, ce aniverseaza centenarul nasterii Regelui Mihai, isi propune sa ofere publicului timpul necesar pentru a intelege istoria, lucru care ajuta la reflectarea in viitorul apropiat.

Cum se spune, a intelege istoria ne ajuta sa nu repetam greseli din trecut si sa onoram eroii. Modele pentru tinerele generatii sunt greu de gasit in aceste zile si ne bucuram cu atat mai mult pentru audienta BIFF caci in aceasta toamna, pe langa filme bune din festivaluri internationale, vom pune pe ecran si istoria noastra, mai ales pentru publicul tanar.” – Dan Draghicescu, producator asociat al Bucharest International Film Festival.

Bucharest International Film Festival este prima mare competitie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ in capitala si a fost conceput ca un festival deschis cinematografului de arta, care incurajeaza curente cinematografice nou-aparute, descopera talente si promoveaza tineri realizatori de film. In 2021 este organizat de catre Fundatia CHARTA, in colaborare cu Asociatia Culturala “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei.

Cele 16 editii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existentei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan national si international prin prezenta publicului ṣi prin invitati de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihaileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

Pentru cea de-a XVII-a editie, festivalul va organiza atat proiectii in sali, cat si in aer liber, respectand toate masurile de protectie sanitara si normele prevazute de contextul epidemiologic actual.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Catavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile si Nopti, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.