Saptamana culturii la Timisoara: PROVOCAREA LUI PLATON

0
SAPTAMANA CULTURII – EDITIA A IV-A
PROVOCAREA LUI PLATON. OMUL INTRE IGNORANTA SI CUNOASTERE

Perioada: 22-28 mai
Locul de desfasurare: Cercul Militar Timisoara    

In acest an, editia a IV-a a SAPTAMANII CULTURII este dedicata sarbatoririi ANULUI PLATON ocazionat de implinirea  a 2400 de ani de la infiintarea Academiei platonice din Atena.

De ce Platon in 2013? De ce sarbatorim 2400 de ani?

Academia lui Platon, fondata in 387 i.e.n., a fost sursa si modelul scolilor si universitatilor noastre. Termenul „academie” a supravietuit timp de secole si continua sa fie sinonim cu educatie si cultura transmise fiecarui cetatean, anul 2013 fiind proclamat si Anul european al cetatenilor. Astfel, aniversam 2400 de ani de la infiintarea Academiei lui Platon pentru a celebra rolul esential al culturii in alungarea ignorantei. E vorba de 2400 de ani de civilizatie ale carei radacini sunt in Atena, leaganul democratiei si retoricii.

Inspirata din miturile si solutiile filosofice platonice, a IV-a editie a Saptamanii culturii propune un traseu important al omului dinspre A nu sti ca nu stie catre A sti ce stie si ce nu stie si catre A dori sa stie mai mult. Pentru aceasta, apelam la urmatoarele mijloace culturale, cum ar fi: prelegeri filosofice, expozitie cu ghidaj, prezentari multimedia, pantomima, film documentar, ateliere pentru copii, recitaluri instrumentale si o seara a prieteniei.

Dintre momentele cheie, mentionam:

  • prelegerea filosofica ce va deschide evenimentul: Provocarea lui Platon. Omul intre ignoranta si cunoastere, urmata de o interpretare teatrala a Mitului pesterii;
  • expozitia cu ghidaj: Filosofia ca modalitate de transformare a societatii;
  • lansarea de carte: Teatrul grec de misterii;
  • calatoria virtuala pana la marginea Universului cunoscut propusa de Observatorul Astronomic din Bucuresti, „Amiral Vasile Urseanu”, realizata cu ajutorul unui program digital de simulare;
  • maratonul Platon: Ce ne invata Platon despre Dragoste, …despre Atlantida si … despre Suflet?
  • si prelegerea filosofica: Provocarea FILOSOFIEI, in cadrul careia se va prezenta importanta filosofiei pentru pentru omul contemporan, precum si o descriere a cursului introductiv de filosofie sustinut de Asociatia Culturala Noua Acropola.

 

Vezi programul detaliat: www.noua-acropola.ro

Saptamana_Culturii_2013
Evenimentul Saptamana culturii este organizat de membrii voluntari ai Asociatiei Culturale Noua Acropola cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara, in parteneriat cu Cercul Militar Timisoara si cu sponsorizarea  Skoda PROCAR (sponsor principal) si Share Dimension (sponsor).

Partenerii acestui eveniment sunt: Fundatia RubinLibraria CarturestiPorto ArteOSUTLiga AC
Partenerii media, carora le multumim in mod special sunt: RADIO TIMISOARATVR TIMISOARA, 24-FUNRomaniaPozitiva.roEvive.roTimisoreni.roTimisoaraAzi.ro

Intrarea este libera.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează