Săptămâna Creativității Sustenabile: Ce expoziții, ateliere, demonstrații și instalații urbane poți găsi în București, Timișoara și Cluj-Napoca 

0

A-II-a ediție națională a Săptămânii Creativității Sustenabile – CSWeek, inițiată de Galeria Galateca și Asociația Culturală NEO ART România, se derulează în octombrie 2023, în București, Cluj-Napoca și Timișoara și implică peste 30 de parteneri și zeci de creatori.

Coordonatoarele și curatoarele acestei ediții sunt Anca Boeriu și Andreea Sandu, împreună cu echipa curatorială formată din Elena Aronoaie-Adorian, Lucian Broscățean și Ana Negoiță.

Programul-maraton de expoziții, conferințe, ateliere, demonstrații și instalații urbane dedicat sustenabilității are loc în București, Cluj si Timișoara.

CSWeek propune o platformă internațională și un eveniment național bianual pentru exemplificarea practicilor speciale creative, artistice, de design și de sustenabilitate locală sub același „acoperiș”. Obiectivul este prezentarea impactului sustenabilității în societatea noastră și exemplifică practici individuale pentru un viitor mai bun. 

Evenimente pentru publicul bucureștean

Ediția a-II-a a fost deschisă duminică, 1 octombrie, în cadrul Străzi Deschise BucureștiPromenadă Urbană pe Calea Victoriei,cu un program-maraton de expoziții, conferințe, ateliere, demonstrații și instalații urbane.

În prima zi a evenimentului, pe Calea Victoriei, publicul a putut descoperi lucrarea creată de Mihai Zgondoiu pentru MINI Electric Racing și instalația concept INIMA ORAȘULUI.

Printre principalele atracții ale evenimentului se numără vernisajul care reunește 8 designeri, Nicoleta Bucșaru, Octavia Chiru,  Ioana Deak,  Katerini,  Diana Pântea, Alexe Popescu, pur.clothing, Sabinne,  într-o expoziție – capsulă de bijuterie contemporană sustenabilă, găzduită de MNLR Crețulescu, dar și conferințe pe tema sustenabilității creative și vernisajele vitrinelor de autor INSIDE / OUTSIDE, create de Octavia Chiru, DRGXP/ Dragoș Ionuț, Nicolae Moldovan, pur.clothing, Eugen Vuțescu, Capsulă UAD Cluj și expoziția SUSTAINABLE FASHION POETRY de Kiss Gyongyver, ce are loc la Galeria Galateca până pe 15 octombrie. 

INIMA ORAȘULUI ajunge la Timișoara. Ce expoziții, instalații urbane și lucrări poți vedea în Capitala Europeană a Culturii 2023.

Pe 6 octombrie debutează CODRU Sustainart village x CSWeek, o ediție specială dedicată Capitalei Europene a Culturii organizată împreună cu Codru, la Cazarma U și spațiile urbane înconjurătoare. Instalația -concept INIMA ORAȘULUI va fi de asemenea expusă la Cazarma U începând cu 6 octombrie. 

Maratonul CSWeek timișorean cuprinde în interiorul Cazarmei U o expoziție de artă cu participarea artiștilor Alin Carpen, Augustin Cupșa, Laura Duduleanu, Petru Lucaci, Andreea Medar, Nicolae Moldovan, Lelia Rus, Elena Scutaru, Valentina Ștefănescu,  Mihai Zgondoiu și una de design în cadrul căreia sunt invitați Nicoleta Bucșaru, Sandra Chira, Octavia Chiru, Dragoș Ionuț , Ecaterina Colasâz, Alexe Popescu, Roxana Puriș, Sabina Georgescu și Anca Zaharia. 

Un eveniment important pentru publicul pasionat de design este și expoziția BMW-Design si arhitectură legendară de acum jumătate de secol, ce beneficiază de prezența renumitului designer David Carp și a regizorului Max Gruber.

În arealul exterior se pot vizita instalațiile urbane și lucrările create de Elena Aronoaie-Adorian, Alex Simion Boeriu,  Anca Boeriu, Vladimir SImion Boeriu, Ioana Cionte, Felix Cionte,  Darie Dup,  Andrei Felea, Bianca Orbocea,  Cosmin Paulescu,  Liviu Stoicoviciu, Vlad Țenu, Lucian Zdrob. 

Programul este  completat de ateliere, conferințe artist-talk, filme și documentare, concerte și un eco-performance special susținut de Alina Tofan. 

Maratonul CSWeeK se încheie în Cluj-Napoca

Din 10 octombrie maratonul CSWeek continuă la Cluj – Napoca, la Meron, în parteneriat cu UAD Cluj, cu o expoziție de slow-fashion și eco-design, atent curatoriată de Lucian Broscățean. Aceasta poate fi vizitată până pe 18 octombrie. 

CSWeek, ediția a doua, are la bază crearea de legături între comunități, redescoperirea naturii și a ceea ce face parte din natural în mediul urban și prezentarea sau crearea de exemple de practici diverse, sustenabile și propagarea lor în cadrul comunităților creative eterogene. 

*****

Organizatori: Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România

Co-organizatori: CODRU, CODRU SUSTAINART VILLAGE, UAD Cluj

Sponsori: BMW, Renovatio

Parteneri: Primăria Municipiului București, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Goethe Institut, Institutul Cervantes, Holcim, Reciclad’Or, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești

Spații partenere: creart, Muzeul Național al Literaturii Române,  OAR București, Muzeul Țăranului Român, Hotel Novotel, Hotel Cișmigiu, Meron

Plăcut de :Radio Guerilla

Parteneri media: modernism.ro, Revista Arta,  Biz, Agenția C’Arte, dreamingof.net, Propagarta, Aici a stat, Radio România Cultural Cultural, Metropola TV, Cartierul Creativ.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.