S-a deschis Muzeul Plutitor, la Mila 23, în Delta Dunării

0

 poza 2

Un proiect despre tradiția pescărească documentată în imagini și bărci de lemn vechi în mărime naturală expuse în aer liber, însoțite  de o serie de povești de succes ale campionilor olimpici la caiac și canoe născuți în Delta Dunării.

Începând de miercuri 28 august, în localitatea Mila 23 se deschide proiectul de artă publică „Muzeul plutitor – Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării”, rezultatul unei cercetări şi al unor ateliere interdisciplinare desfăşurate în cursul lunii iulie 2013 la inițiativa Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23. Aici vor fi puse în valoare tradiţii şi istorii orale din arealul cuprins între satele Mila 23, Crişan şi Caraorman.

„Muzeul plutitor – Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării” este construit în jurul unui obiect autentic local, “lotca dunăreană”, barca pescărească tradițională, mijlocul de transport și comunicare tipic pentru satele de pe apă

Prin intervenția temporară pe care o propune în centrul satului Mila 23, acest „muzeu alternativ” evidențiază locul privilegiat pe care lotca îl ocupă în imaginarul, în relațiile sociale și economice ale localnicilor. Folosită pe vremuri ca mijloc unic de transport și cel mai important instrument utilitar pentru supraviețuire în satele pescărești, lotca devine în zilele noastre vehicul ecologic recomandat turiștilor responsabili și un obiect autentic cu care locuitorii zonei se pot mândri. Intervenţia reconstituie prin povești și istorii orale culese de la localnici şi de la campioni olimpici și mondiali la caiac și canoe originari din Delta Dunării, semnificațiile simbolice și narative ale lotcii. Povestea lotcii se ramifică astfel între documentele tehnice despre cum se construia pe vremuri o bărcă de lemn și uneltele de pescuit indispensabile fiecărui țăran din satele de pe “baltă”, expunerea de bărci vechi în mărime naturală și înregistrarea poveștilor de succes ale sportivilor născuți în zonă care au transformat experiența de a vâsli, firească pentru fiecare copil din Delta Dunării, în șansa de a se afirma și de a deveni recunoscut la nivel mondial.

 

Proiectul valorifică patrimoniul material și imaterial din Delta Dunării, recuperând într-un mod inedit elemente de tradiție și cultură locală, evidențiind perfecta articulare a acestora cu peisajul natural. Prin toate aceste aspecte, “muzeul” interpretează lotca sub forma unui element de legătură între diferitele identităţi entice şi culturale care alcătuiesc spațiul Deltei, punctând aspecte concrete din viaţa şi tradiţia acestor comunităţi.

Muzeul Plutitor este conceput să devină, în viitor, un punct de  atracție pentru turiștii în Delta Dunării și un spațiu reper pentru locuitorii din zona Mila 23 – Crișan – Caraorman, care au astfel șansa de a se promova istoria și obiceiurile care dau specific locului.

Proiectul cultural este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

poza3

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a fost înființată de Ivan Patzaichin în 2010, cu scopul de a dezvolta proiecte de dezvoltare locală în Deltă și în alte locuri unde apa poate reprezenta un avantaj economic pentru comunitățile din zonă. Proiectele Asociației acoperă domenii diverse, de la ecoturism și sport, la proiecte culturale și de protecție a mediului. Asociația lucrează în parteneriat cu administrațiile publice locale, cu organizații neguvernamentale și firme private care sunt preocupate de păstrarea autenticității locului.

„Muzeul plutitor – Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării” este o avanpremieră a deschiderii Festivalul Bărcilor cu Vâsle Rowmania de la Tulcea (30 august – 1 septembrie), organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează