Rețete din bătrâni – Minimonografii gastronomice sătești

0

Asociația My Transylvania în parteneriat cu Teach for România derulează în perioada ianuarie – iulie 2022 proiectul Rețete din bătrâni – Minimonografii gastronomice sătești.

În prima parte a proiectului, copiii din 6 comunități Teach for Romania, îndrumați de profesorii coordonatori, au cules rețete din gastronomia localităților Vidra, județul Vrancea, Herăști, județul Giurgiu, Murighiol, județul Tulcea, Cosoba, județul Giurgiu, Căianu, județul Cluj și Vulcan, județul Brașov. Peste 60 de copii implicați în proiect au strâns de la începutul proiectului peste 150 de rețete din gastronomia ritualică (nunţi, botezuri, pomeni, posturi), cotidiană (zilele săptămânii, anotimpuri, sezonalitate) și de sărbătoare (Paşte, Crăciun, Anul Nou, hramuri, zilele comunei, aniversări şi onomastici).

În următoarea etapă a proiectului, care se va desfășura în lunile mai și iunie, vom organiza în fiecare localitate câte un atelier gastronomic în care copiii, împreună cu profesorul, vor prepara una dintre rețetele culese. Cu această ocazie vom lansa și minimonografia gastronomică a comunității care va conține toate rețetele culese de copii din localitatea respectivă.

Rețete din bătrâni – Minimonografii gastronomice sătești” este un proiect co-finanțat de AFCN și derulat de Asociația My Transylvania în parteneriat cu Teach for România.

Ne găsim des în situația în care vizitatorii străini apreciază mai mult bucătăria locală decât cei care ne sunt oaspeți din România. Mă refer la bucătărie locală și nu românească. Asta pentru că avem foarte multe influențe locale care creează un amestec extraordinar de bucătării mai mici. Proiectul de față, Minimonografii gastronomice sătești, își propune să scoată la lumină și să evidențieze 6 mici bucătării locale. Noi credem că descoperind teritoriul, sezonalitatea și tehnici noi de preparare (de fapt, tehnici uitate), putem să definim mai bine bucătăria locală și să o facem sa devină atractivă și pentru noi, cei de aici.”a declarat Cristian Valentin Cismaru, Președinte Asociația My Transylvania.

Acum trei ani, exasperată de pungile cu chipsuri și sucurile cu care veneau la școală la pachețel, am avut curiozitatea să îi rog pe elevii de gimnaziu din satul unde predam ca profesor de limba și literatura română susținut de Asociația Teach for Romania să stea de vorbă cu membrii mai în vârstă ai familiilor lor despre ce obișnuiau să gătească/mănânce în copilărie cu diverse ocazii (în viața de zi cu zi, în zilele de post, în anumite anotimpuri, de anumite sărbători, mese în familie, la pomeni etc.) și să „culeagă” câteva astfel de rețete. Am fost surprinsă de energia pe care acest demers a declanșat-o în întreaga comunitate, dar și de cât de mirați au fost copiii să afle despre ingrediente, tehnici culinare și preparate care li se păreau exotice, dar care s-au dovedit a fi un fir roșu care țesea o poveste afectivă pentru care prezența ochiului „celuilalt”, al „străinului” care eram, funcționa ca o oglindă. Mi-am dorit foarte mult să documentez acest proces de (re)descoperire a identității cultural-gastronomice în jurul căreia se coagulează comunități, iar proiectul Rețete din bătrâni – Minimonografii gastronomice sătești este rezultatul. Mă aștept ca experiența de minicercetători pe care elevii din cele șase comune o vor dobândi cu sprijinul profesorilor lor – colegii mei din comunitatea Teach for Romania – să fie doar începutul unui demers de reconectare și revalorizare de sine, prin prisma gastronomiei, a celor șase localități’ ’ne-a povestit Ioana Ghiga, antropolog și coordonator de comunități Teach for Romania.

Asociația My Transylvania a fost înființată în anul 2010 și este implicată în planificarea și desfășurarea mai multor proiecte, inițiative și programe de dezvoltare rurală dar și proiecte culturale cu accent pe patrimoniul imaterial și, în mod special, pe gastronomic.

Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 8 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. În anul școlar 2021-2022, 118 cadre didactice fac parte din program și predau în 94 de școli, din 22 de județe.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Website: www.mytransylvania.ro

Facebook: www.facebook.com/mytransylvania.ro

Instagram: www.instagram.com/mytransylvania.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.