Rețetă veche din Banat: Supă de lapte

0

Reţeta face parte din a doua ediție a programului de educație culinară “Descoperă tradiţiile culinare româneşti!” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Gold Maya.

Rețeta veche din Banat “Supă de lapte” este folosită în comuna Brebu Nou, Județul Caraș-Severin (Banat). Rețeta bănățeană a fost obținută cu sprijinul Prof. Dr. Mircea Rusnac (www.istoriabanatului.wordpress.com) și a fost preparată de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu, în cadrul Campaniei ”Descoperă tradițiile culinare românești!”.

7web

Rețeta ” Supă de lapte” se prepară în special în Banatul de munte.

Ingrediente:

  • 1/2 parte lapte
  • 1/2 parte apă
  • 2 linguri de făină Gold Maya
  • lapte acru sau brânză (după gust)

Mod de preparare

Se pun la fiert laptele si apa.

Într-o cană se pune făina Gold Maya, se dizolvă în apă şi se toarnă în laptele care fierbe, după care se lasă pe foc 10 minute.

Se ia de pe foc preparatul şi se adaugă la el lapte acru, până devine acrişor.

Laptele acru se mai poate înlocui cu brânză de vacă adăugată cu lingura, sub formă de găluşte.

Mod de servire

Se consumă cu cartofi fierţi în coajă.

Despre Brebu Nou

Comuna Brebu Nou (comună ce are în componenţă două localităţi: Gărâna şi Brebu Nou) este comuna cea mai mică din România, fiind situată în Județul Caraș-Severin (Banat)

Brebu Nou este un sat turistic, situat la poalele munţilor Semenic, în vecinătatea staţiunii Trei Ape.

Despre parteneri

Din ianuarie 2014, derularea activităților din cadrul Caravanei “Descoperă tradiţiile culinare româneşti!”  se realizează cu sprijinul brandului de morărit Gold Maya și al brandului de condimente Kotanyi Romania.

 

Prezent pe piața din România din anul 2000, brandul Gold Maya înglobează toate calitățile și valorile unui brand de morărit premium sub o etichetă tradițională. Folosind cereale atent selecționate și procesate la cele mai înalte standarde de calitate, Gold Maya oferă făină de mălai grișat precum și făină de grâu BL 00, BL 55 și BL 65.  Cu făina Gold Maya se pot pregăti retete

 

Despre programul de educație culinară

Caravana “Descoperă tradițiile culinare românești” este a doua ediție a programului de educație culinară derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada ianuarie – decembrie 2014.

În 2014 programul educațional este sprijinit de 78 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): Agro TV, Amelie.ro, Absolut TV, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Bucataria pentru toti, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, deBanat.ro, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, Dicto Simpliciter, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastromag, Gastro Media, Gatitul.ro, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, iasifun.ro, Imaginea mea, InfoestInfoAliment, inoras.ro, Istoria Banatului, jurnaldebucuresti.com, La Bucatarie, Lugoj Online, Marya, Magazin Salajean, Monitorul de Botosani, metropotam.ro, Mujer, Monitorul de Galati, Online Sudent, Orasul Suceava, Papa bun, Pap Tot, Radio Fix Botosani, ReplicaVedetelor.ro, resita.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Satmareanul.net, Senso TV, Somes TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, Viata Buzaului, Woman TV, WorldWide Romania, Ziarul Actualitatea, Ziarul de Iasi.

Rețetele tradiționale bănățene promovate în cadrul proiectului au fost obținute din zona Banatului montan (Caransebeș-Reșița) cu sprijinul Profesorului Doctor in istorie Mircea Rusnac (www.istoriabanatului.wordpress.com) și a blogerului Rene Demeter (www.dicto-simpliciter.blogspot.ro).

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.traditiiculinareromanesti.ro, pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează