Rețetă tradițională veche: „Tașche cu pegmez”

0

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.

Rețeta ”Tașche cu pegmez” a fost oferită și preparată de Laura Laurențiu, autor și proprietar al blogului culinar Rețete ca la mama. Rețeta este răspândită în Banat și Crișana (zona Arad).

Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.

1 aluat de taitei

Ingrediente

Aluat:

 • 2 oua
 • 200 de grame de faina Arpis (+/- 1 lingura)
 • 1 praf de sare

 

Umplutura:

 • pegmez (un gem consistent de prune, caise sau măceșe)

Finisaj:

 • 100 de grame de pesmet
 • 30 de grame de unt sau ulei Arpis
 • 100 de grame de zahar
 • 1 plic de zahar vanilat
 • Făină Arpis pentru presărat
 • 1 albuș de ou pentru lipit foile
 • smântână dulce (pentru frisca) lichidă, pentru servit

Preparare:

Se frământă un aluat neted, elastic și nelipicios din ouă, făină Arpis și 1 praf de sare.

Aluatul se împarte în două părți identice care se întind, pe planul de lucru presărat cu făină, in doua foi dreptunghiulare, cât mai egale.

Pe suprafața uneia dintre foi se trasează, cu un cuțit sau cu rola de patiserie – fără a taia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma patrate egale. În fiecare pătrat se asează aproximativ 1/2 linguriță de pegmez.

Cu pensula înmuiată in albușul puțin bătut, se trasează liniile ce delimitează pătratele, se unge și de jur împrejurul foii de aluat.

Deasupra se asează cealalta foaie de aluat, se presează bine deasupra porțiunilor unse cu albuș, ca să se lipească. Marginile, eventual, se presară cu puțină făină Arpis (daca e nevoie). Urmând liniile unde cele doua foi de aluat s-au lipit între ele, se taie cu rola de patiserie (sau cu un cuțit bine ascuțit) în pătrățele.

Se pune o oală incăpătoare (4 litri) plină cu apă pe foc. Cand apa dă în clocot, se pun în oală tașchele, toate deodată. In scurt timp, ele se vor ridica deasupra.

Între timp, pesmetul se rumenește în unt sau ulei Arpis, până ce primește o culoare aurie. Se amestecă pesmetul rumenit cu zahărul și zahărul vanilat.

După ce s-au fiert, tașchele se scurg de apă, se tăvălesc prin pesmet apoi se servesc calde, stropite cu smântână dulce și (sau) gem (fluid).

Secretul bucatarului:

Dupa ce s-au ridicat la suprafata tașchele, lasă-le să fiarbă în clocot pentru încă 2 minute; cine dorește pastele mai moi, poate să le fiarbă mai mult.

13

Despre proiect

Proiectul “Descoperă tradițiile culinare românești” este derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Arpis, în perioada februarie – decembrie 2013 și este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Marius Comanescu Photography, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.

 

Rețetele tradiționale din Crișana au fost puse la dispoziția proiectului de Laura Laurențiu (www.retetecalamama.ro) și Pensiunea La Bade Ioane.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.traditiiculinareromanesti.ro, pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com, precum și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează