Rețetă tradițională maramureșeană: Plăcintă cu verdețuri

0

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.

Rețeta tradițională ” Plăcintă cu verdețuri” a fost primită de la Complex Lostrița, Baia Mare (Maramureș) și preparată de restaurantul Casa Oprescu în cadrul proiectului ”Descoperă tradițiile culinare românești!”.

Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, otet balsamic, ulei etc.

Ingrediente:

  • Un kg de faină albă Arpis 000
  • 500 ml apă
  • Sare
  • putin lapte calduț
  • urdă proaspată
  • verdeață (ceapa verde, marar, leurdă, menta etc.)
  • drojdie
  • Ulei Arpis pentru prăjit

 

 

Mod de preparare:

Inmuiem drojdia in laptele calduț până se dizolvă, apoi o amestecăm cu făina Arpis și apa și frământăm aluatul pana este omogen.

Îl lăsăm 40 de minute să crească și apoi ne apucăm să-l întindem cu sucitoarea până stă cuminte și fiecare bucățică tăiată din el, ia forma unei plăcinte.

Pana dospeste aluatul pregatim umplutura: urdă proaspătă (sau din saramura din borcan), cozi de ceapa verde, mărar, leurdă, mentă sau orice altă verdeață.

Le amestecăm cu urdă și puțină sare și întindem umplura în aluatul de plăcintă. Împachetăm frumos fiecare plăcintă și o prăjim într-o tigaie cu ulei Arpis.

 

Secretul bucatarului: Pentru ca produsele să crească frumos, este preferabil să se folosească făină albă superioară din grâu (făina pentru patiserie și cozonaci).

Adaptare modernă:

Pentru a micșora cantitatea de ulei folosit, fiecare plăcintă poate fi prăjită într-o tigaie de teflon.

Despre Complex Lostrița

Complex Lostrita este situat la 18 km de Baia Mare, în mijlocul naturii, în apropiere de Barajul de acumulare Firiza. Dotat cu păstrăvărie proprie, complexul pune la dispoziția clienților, în restaurant sau în aer liber, pe terasa de langa bazine, o gama variată de preparate din păstrăv proaspăt. Liniștea și aerul curat de la poalele Muntilor Ignis, transformă sejurul la Complex Lostrița în zile de relaxare și odihnă.

Despre proiect

Proiectul “Descoperă tradițiile culinare românești” este derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Arpis, în perioada februarie – decembrie 2013 și este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Marius Dragne Food Photographer, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.

 

Rețetele tradiționale din Maramureș au fost puse la dispoziția proiectului de Pensiunea Ideal, Complex Lostrița și Pop Alina, bloger culinar Dulce si Sarat.

 

Rețete fotografiate de Marius Dragne – fotograf culinar.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

14 web

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează