Rețetă tradițională din Maramureș: Supă de spanac cu ochiuri românești

0

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.

Rețeta maramureșeană ”Supă de spanac cu ochiuri românești” a fost primită de la Alina Pop, proprietar și autor al blogului Dulce si Sarat, Retete culinare ilustrate, dulci sau sarate și preparată de restaurantul Casa Oprescu în cadrul proiectului ”Descoperă tradițiile culinare românești!”.

Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.

Ingrediente:

•           50 g slăninuță afumată tăiată cubulețe

•           2 linguri de ulei Arpis

•           1 linguriță de boia

•           1 lingură de făină Arpis

•           400 ml smântână grasă

•           1 kg spanac proaspăt sau congelat

•           1 lingură de condimen bază pentru mancare cu legume

•           1 linguriță de piper

•           5-6 ouă

•           sare după gust

 

Mod de preparare:

Prăjiți slăninuța tăiată cubulețe, în cele 2 linguri de ulei Arpis, la foc mic.

Dupa ce slănina începe să se rumenească, adăugați boiaua și făina albă Arpis și prăjiți putin la foc mic.

Între timp, omogenizați foarte bine smântâna cu un praf de sare si aproximativ o cană de apă caldă. Adăugați smântâna în oală și mai turnați apă caldă, lăsând loc însă pentru spanac.

Puneți puțină apă, apoi spanacul și mai adăugați apă dacă este nevoie.

Adăugați condimentul bază pentru mancare și piperul și lăsați oala să dea în clocot pe foc mediu. Daca mai este nevoie de sare mai adaugati puțină (Gustati!).

Spanacul nu are nevoie decat de cateva minute ca să fie fiert. După ce este pe jumătate fiert, adăugați ouăle. Spargeți fiecare ou într-un bol sau într-o farfurie și dați-le drumul în supa fierbinte cu grijă, ca să nu se dezintegreze.

 

Fierbeți supa de spanac cu ouă încă 5 minute, până ce ouăle sunt facute și în interior.

Supa de spanac cu ochiuri românești poate fi felul principal la o masă ușoară sau la cină.

Secretul bucătarului: Ouăle se pun întregi în supă și se fierb la foc mic, altminteri riscă să se dezintegreze.

13

Despre proiect

Proiectul “Descoperă tradițiile culinare românești” este derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Arpis, în perioada februarie – decembrie 2013 și este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Marius Dragne Food Photographer, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.

Rețetele tradiționale din Maramureș au fost puse la dispoziția proiectului de Pensiunea Ideal, Complex Lostrița și Pop Alina, bloger culinar Dulce si Sarat.

Rețete fotografiate de Marius Dragne – fotograf culinar.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează