Rețetă tradițională din Crișana: Gimicuș

0

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.

Rețeta ”Gimicuș” a fost primită de la Pensiunea La Bade Ioane, Comuna Bata, Județul Arad (Crișana) și preparată de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager în cadrul proiectului ”Descoperă tradițiile culinare românești!”.

Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.

Ingrediente:

  • Mălai copt, preparat din făină Arpis (rețeta de preparare a mălaiului copt folosită în Banat și Crișana a fost promovată în luna mai și poate fi citită pe site-ul Traditii Culinare Romanesti, secțiunea Rețete Bănățene)
  • Slănină afumata (sau costiță afumată)
  • Cârnat afumat
  • Sângerete sau caltaboș afumat
  • Ulei Arpis pentru prăjit

 

 13

Mod de preparare

Slănina sau costița afumată se taie feliuțe și se prăjește în tigaie (în tipsie din tuci), în ulei Arpis.

Cârnatul afumat se taie rondele și se adaugă și el peste slăninuță, împreună cu caltaboșul tăiat felii.

Se prepară mălaiul copt din făină Arpis, pe baza rețetei folosite în Banat și Crișana (rețeta de mălai copt a fost promovată în cadrul proiectului ”Descoperă tradițiile culinare românești!” și poate fi citită aici).

După ce s-a răcit mălaiul copt, se sfărâmă peste ingredientele de mai sus și se amestecă totul astfel încât să absoarbă mălaiul din grăsimea lăsată de la prăjit, după care se poate servi cu murături.

Varianta 2

Întrucât prepararea mălaiului copt necesită timp și ingrediente suplimentare, rețeta de gimicuș poate fi pregătită folosind o mămăligă tare în loc de mălai. În acest caz, trebuie folosită mămăligă rece, sfărâmată, pentru a absorbi grăsimea lăsată în urma prăjelii.

 

 

Despre Pensiunea La Bade Ioane

Bata este o asezare straveche, atestata documentar, pentru prima data, in anul 1367. Pe vremuri, satul se numea BALTA.

Acum un secol si jumatate, baronul MOCIONI de FOENI, a cumparat castelul si domeniile Bata-Bulci, iar in localitatea Bata, la intrarea in sat, dinspre Lipova, a construit un conac de vanatoare, unde acum se gaseste pensiunea LA BADE IOANE.

Pensiunea incearca sa ofere turistilor un peisaj cu spatii largi de verdeata, cu mese si scaune din butuci, cu terase de vara imprejmuite cu nuiele, spatii de joaca pentru copii, gradina lui ION de unde se pot gusta mure si zmeura ori legume proaspete.

În curtea pensiunii se gaseste si un iaz cu podete si filigoria precum si o insulita unde poti sa faci o partida de pescuit.

Turistii mai pot poposi si la casuta din copac, la casele taranesti decorate cu mobilier vechi, din curtea pensiunii sau in mansarda cu odai in stil vechi, unde pe vremuri erau gazduiti oaspetii baronului Mocioni, veniti pentru partide de vanatoare.

Pensiunea dispune si de un spatiu amenajat si dedicat miscarii si sportului extrem (Parcul Sportiv Aventura) cu cea mai lunga tiroliana din Judetul Arad (85 m lungime), tir cu arcul, ciclism cu trasee prin padure, orientare turistica (cu instructor specializat).

 

Despre proiect

Proiectul “Descoperă tradițiile culinare românești” este derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Arpis, în perioada februarie – decembrie 2013 și este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Marius Comanescu Photography, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.

 

Rețetele tradiționale din Crișana au fost puse la dispoziția proiectului de Laura Laurențiu (www.retetecalamama.ro) și Pensiunea La Bade Ioane.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

Gimicus

Facebook

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează