Rețetă tradițională: Balmoș ca în Maramureș

0

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.

9

Rețeta tradițională ”Balmoș ca în Maramureș” a fost primită de la Complex Lostrița, Baia Mare (Maramureș) și preparată de restaurantul Casa Oprescu în cadrul proiectului ”Descoperă tradițiile culinare românești!”.

 

Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, otet balsamic, ulei etc.

Ingrediente:

  • 1 kg făină de mălai Arpis
  • 200 g unt
  • 2 litri smântâna
  • Sare
  • 1,5 l lapte acru – pentru servire

Mod de preparare:

Balmoșul tradițional din Maramureș se face la ceaun, afară, în curtea casei, dar se poate realiza și în bucătăriile moderne.

Se pune la topit untul, în ceaun, la foc mic, apoi se adaugă smântâna și sarea și se amestecă bine.

Dupa ce s-au incins pe foc, se adauga treptat mălaiul Arpis și se amestecă pâna iese la suprafață untul.

Se lasă la foc iute pana prinde deasupra o coaja (crustă).

Se servește cu lapte acru.

 

Despre Complex Lostrița

Complex Lostrita este situat la 18 km de Baia Mare, în mijlocul naturii, în apropiere de Barajul de acumulare Firiza. Dotat cu păstrăvărie proprie, complexul pune la dispoziția clienților, în restaurant sau în aer liber, pe terasa de langa bazine, o gama variată de preparate din păstrăv proaspăt. Liniștea și aerul curat de la poalele Muntilor Ignis, transformă sejurul la Complex Lostrița în zile de relaxare și odihnă.

Despre proiect

Proiectul “Descoperă tradițiile culinare românești” este derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Arpis, în perioada februarie – decembrie 2013 și este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Marius Dragne Food Photographer, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.

Rețetele tradiționale din Maramureș au fost puse la dispoziția proiectului de Pensiunea Ideal, Complex Lostrița și Pop Alina, bloger culinar Dulce si Sarat.

Rețete fotografiate de Marius Dragne – fotograf culinar.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează