Rețeta dobrogeană: Plachie ca in Delta Dunarii

0

Rețeta “Plachie dobrogeană“face parte din proiectul “Descoperă tradițiile culinare românești” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis și este primită de la Pensiunea Cherhana din Delta Dunarii, Localitatea Crișan, Tulcea.

Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.

PLACHIE DOBROGEANĂ (din crap sau alt pește)

–          Crap (sau alt peste) fara cap    1,400

–          Ceapă                                      1,500

–          Ulei Arpis                                0,100

–          Pasta de tomate                       0,100

–          Boia de ardei                           0,002

–          Vin alb            sec                              0,100 l

–          Usturoi                                    0,03

–          Piper macinat                          0,002

–          Foi de dafin                            0,00025

–          Roșii prospete                         0,500

–          Pătrunjel verde                        0,050

–          Sare                                         0,030

Crapul se curăță, se spală și se porționează în 10 bucăți și se prăjește. Ceapa se curăță, se spală, se taie solzi.

Usturoiul se curăță, se spală și se taie mărunt. Roșiile se spală, se opăresc, se decojesc și se taie cuburi. Patrunjelul verde se curăță, se spală și se taie mărunt, pasta de tomate se dilueaza in 100 ml apa.

Ceapa se călește în apă. Se adaugă roșiile cuburi. Dupa ce s-au înăbușit se adaugă pasta de tomate, boia, piper, foi de dafin, usturoi, apă fiartă 1 l și sare. Se fierbe sosul 10-15 minute și se adaugă bucățile de pește care se vor acoperi cu legumele fierte și se introduce tava în cuptor 20 min, la temperatură moderată.

Spre sfârșitul fierberii se adaugă vin și se sărează după gust.

Se servește cu pătrunjel verde deasupra și mămăliguță.

Despre pensiune

Situată în localitatea Crișan, pe partea dreaptă a brațului Sulina, pensiunea Cherhana este clasificată la 5 stele, oferind turiștilor: camere spațioase, modern mobilate, dotate cu băi proprii cu jacuzzi, TV – cablu, aer condiționat și mini bar, frigider in camera, incălzire centrală și balcon.

3m web

Despre proiect

Proiectul “Descoperă tradițiile culinare românești” este derulat de agentia Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Arpis, în perioada februarie – noiembrie 2013 și este sprijinit de 47 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, metropotam.ro, Mujer, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, SMA Studio, stiuunloc.ro, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, WebArt, Woman TV.

Partenerul special al proiectului este site-ul de turism culinar,  www.chefbuzu.com.

Pensiunile din Dobrogea care au pus la dispoziția proiectului rețete tradiționale dobrogene, sunt: Pensiunea Casa dintre Sălcii și Pensiunea Cherhana.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează