Rețetă bănățeană: Sos de roșii cu smântână

0

 Supă cremă de roșii ca în Banat

ingrediente

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.

Rețeta ”Sos de rosii cu smantana” a fost primită de la Casa Altringen, din Banat și a fost preparată de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager în cadrul proiectului.

Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.

Ingrediente Sos de roșii cu smântână

(Produsul se mai numește și Supă cremă de roșii și se prepară fără smântână, în perioadele de post):

4 porţii

Timp de preparare: 30 minute

  • Supa de legume (in varianta moderna se foloseste 3/4 de litru de apă +1 cub de concentrat de legume)
  • 1 ceapă mare
  • 2 linguri de ulei Arpis
  • 2 linguri de faina alba Arpis
  • 8 rosii mari
  • 2 linguri de pasta de rosii
  • sare, piper
  • 1/2 de lingura de miere
  • 1 dl de smântână
  • busuioc proaspat

 

Se toacă ceapa şi se dinstuie în ulei Arpis dupa care se adaugă faină albă Arpis. Se toarnă supa de legume (sau apa și cubul de concentrat).

Se curață și se toacă roșiile și se adaugă în supă împreună cu pasta de roșii.

Totul se fierbe sub capac 10-15 minute. Se adauga smântâna (dacă nu este post).

Se pune sare, piper, miere și busuioc proaspăt.

 

Despre Casa Altringen

Casa Altringen este situata la 45 km de oraşul Timişoara, în satul Altringen, comuna Bogda, Judetul Timis (Banat). Pensiunea găzduieşte până la 20 de musafiri, în camere pentru una sau două persoane (9 camere duble şi un apartament).

 

Micul dejun este de tip bufet suedez, prânzul şi cina sunt pregătite cu grijă de cele două bucătărese, originare din sat, care gătesc ca şvabii de odinioară, după rețete specifice zonei Banatului. Pot lua masa până la 70 persoane.

 

Despre proiect

Proiectul “Descoperă tradițiile culinare românești” este derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Arpis, în perioada februarie – noiembrie 2013 și este sprijinit de 47 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, metropotam.ro, Mujer, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, SMA Studio, stiuunloc.ro, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV.

 

Rețetele tradiționale din Banat au fost puse la dispoziția proiectului de: Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com), Laura Laurențiu (www.retetecalamama.ro), Pensiunea Select, Hotel Senator și Casa Altringen.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

 

 

 

Facebook

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează