Reţetă bănăţeană: Ceapă umplută ca la Caransebeş

0

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.

Rețeta ”Ceapa umplută ca la Caransebeș” a fost primită de la Hotelul Senator din Timisoara (Banat) și a fost preparată de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager în cadrul proiectului.

Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.

CEAPĂ UMPLUTĂ CA LA CARANSEBEŞ

Ingrediente ptr. 6 persoane :

  • 0ingrediente webCeapă : 0,600 kg
  • Măsline : 0,100 kg
  • Nuci : 0,100 kg
  • Ulei Arpis : 0,150 kg
  • Pâine înmuiată în lapte : 0,100 kg
  • Făină Arpis : 0,020 kg
  • Zahar : 0,010 kg
  • Bulion de rosii : : 0,025 kg
  • Pătrunjel frunze : 0,020 kg
  • Smântâna : 0,100 kg
  • Sare : 0,015 kg
  • Piper : 0,003 kg.
  • Puțin vin alb

 

Modul de preparare :

Ceapa se curăță și se fierbe întreagă. Se dă apoi la rece și i se scoate miezul.

Se realizează apoi o compoziție din: nucile pisate bine în piua, pâinea înmuiată în lapte și stoarsă bine, măslinele jumătăți, sare, piper, miezul cepelor și patrunjelul tocat mărunt.

Cu aceasta compoziție se umplu cepele, care se așează apoi într-o tavă unsă.

Separat se face un sos, astfel: se rumenește făina în uleiul Arpis bine încins, până ce făina capătă o culoare aurie. Se stinge apoi cu bulionul de roșii și cu un pic de vin alb. Se presară apoi zahărul și se mai dă în câteva clocote. Cand sosul este gata se toarnă peste cepele din tavă.

Se bagă apoi tava la cuptor pentru circa 15 minute. Preparatul se servește fierbinte cu smântână deasupra. 

7 web

––––––––––––––

Despre Hotel Senator

Situat pe DN6, Timisoara – Bucuresti, la doar 1 km. de Timisoara si de Aeroportul Inernational, intr-un loc linistit, o oaza de verdeata, HOTEL SENATOR este locul perfect atat pentru turism, cat si pentru afaceri. Aici gasesti atmosfera unei intalniri oficiale precum si cadrul intim, plin de armonie, al unei cine romantice.

Despre proiect

Proiectul “Descoperă tradițiile culinare românești” este derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Arpis, în perioada februarie  – decembrie 2013 și este sprijinit de 47 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, metropotam.ro, Mujer, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, SMA Studio, stiuunloc.ro, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV.

 

Rețetele tradiționale din Banat au fost puse la dispoziția proiectului de: Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com), Laura Laurențiu (www.retetecalamama.ro), Pensiunea Select, Hotel Senator și Casa Altringen.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

Facebook

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează