Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiectul editorial „Vin, istorie și mit în podgoria Aradului”

0

Asociaţia Arad – Trecut, Prezent și Viitor  a implementat proiectul editorial „Vin, istorie și mit în podgoria Aradului” și finanțat de către Centrul Municipal de Cultură Arad prin Programul: „Proiecte culturale 2019” Sesiunea  2 – Cultură, în perioada Octombrie – Decembrie 2019.

Prin intermediul acestui proiect am urmărit să cercetăm în arhive și biblioteci informații referitoare la Podgoria Miniș Măderat și viticultura arădeană, iar rezultatul pe care l-am obținut este o lucrare de peste 80 de pagini care relevă bogăția acestei zone, patrimoniul său material și imaterial și prezintă o lume care în cea mai mare parte a dispărut pe parcursul secolului al XX- lea. Lucrarea este bazată pe informații din arhive, dar și dintr-o serie de lucrări care s-au scris încă de la sfârșitul secolului XIX-lea, se mai adaugă și informații din presa vremii. În redactarea lucrării au fost folosite numeroase imagini care aduc în centrul atenției o lume pe cale de dispariție: conace, castele și vile construite încă din secolul al XVIII-lea care acum sunt abandonate și ruinate și care așteaptă să fie salvate. Imaginile provin din diferite publicații vechi cu caracter monografic și din paginile unor monografii recente, cum este cazul celor ale Păulișului și Covăsînțului. Alte imagini sunt de la unii colecționari arădeni. Se mai adaugă și o serie de materiale identificate pe diferite site-uri și în diferite biblioteci.

Scopul principal al demersului nostru a fost recuperarea unui patrimoniu valoros care merită să fie cunoscut. Sperăm că lucrarea, prin informațiile sale, poate servi la valorificarea patrimoniului local și poate ajuta la dezvoltarea economică și culturală a zonei. Cei doritori pot avea acces la conținutul cărții în format electronic aici: Vin, istorie și mit în Podgoria Aradului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.