Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Primii artiști anunțați la PLAI Festival, ediția a XIIa, și alte noutăți

0

Bombino și Mokoomba vin la PLAI 2017.

Teatrul labirint tridimensional va surprinde publicul

PLAI s-a născut din dorinţa unei comunităţi de a crea un un festival cum nu a găsit în oraş. Suntem o comunitate de voluntari dedicaţi acţiunilor civice pozitive şi schimbării sociale. Suntem voluntarii care au visat la un oraş cultural activ şi care au acţionat în direcţia asta. Suntem visul pe care fiecare tânăr îl are înainte de a creşte. Suntem adulţii care au pus Muzeul Satului Bănăţean pe hartă, suntem umbrela a tot ceea ce înseamnă Ambasada, suntem forţa creativă din spatele JazzTM. Suntem Timişoara.

……iar Timişoara este un spirit progresiv în continuă dezvoltare.
Din acest motiv primul nostru proiect, Festivalul PLAI, va trece printr-o reconversie majoră pentru a-şi continua dezvoltarea şi a provoca modul de gândire tradiţional, pentru a prezenta arta şi culturi care nu sunt accesibile prin festivalurile comerciale.
Asteptaţi-vă la muzică şi sunete pe care nu le-aţi mai auzit, instalaţii artistice pe care nu le-aţi mai văzut şi experienţe pe care trebuie să le trăiți.

Organizatorii Festivalului PLAI anunță astăzi două nume care vor urca pe scena world music de la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, în 8 – 10 septembrie, artiști de origine africană a căror compoziții sunt inspirate de frământările sociale, ca răspuns ferm pentru opresiune și cu rol de eliberare și de mobilizare a comunităților pentru o viață mai bună.

Primul artist anunțat pentru Festivalul PLAI 2017 este Bombino.

După rebeliunea tuaregă din 2007, guvernul din Niger a interzis folosirea chitărilor temându-se de puterea acestora de a răspândi revolte.

În acel an, Omar Moctar și-a părăsit orașul natal, Agadiz, și împreună cu prietenii și familia a fugit în Burkina Faso unde a solicitat refugiu. În urma unor sesiuni alături de alți chitariști tuaregi, Omar a primit porecla de “Bombino”, adică “cel mic”.

Timpul petrecut de Bombino în exil a fost documentat de Ron Wyman în cadrul peliculei “Agadez, the Music and the Rebellion” și l-a propulsat pe acesta în lumina reflectoarelor. Un an mai târziu, Bombino a lansat primul său album “Agadez”, care a urcat pe prima poziție a iTunes World Chart și l-a inspirit pe Dan Auerbach de la The Black Keys’s să-i producă cel de-al doilea album, “Nomad”. Piesele de pe acest album au depășit milioane de vizualizări pe Youtube, lucru puțin obișnuit pentru un artist de world music fără susținerea unei case de discuri majore.

Cel mai recent album al său, “Azel”. a fost produs de Dave Longstreth de la Applehead Studio New York și este o combinație fascinantă de muzică pur tradițională tuaregă și un blues electric cât se poate de contemporan. Muzica lui Bombino este crudă, melodică și incredibil de fluidă, poate transporta orice ascultător în mijlocul deșertului Sahara.

Link video: https://www.youtube.com/watch?v=LWv1ASUNWJI

Cea de-a 2-a formație vine tocmai din Zimbabwe și este un roller coaster de energie.

Mokoomba prezintă lumii un amestec electrifiant de afro-fusion și ritmuri tradiționale de Tonga, care se îmbină cu vocea excepțională a vocalistului Mathias Muzaza.

Piesele Mokoomba sunt un tribut pentru sudul africii și evidențiază problemele sociale din Zimbabwe într-un context al speranței și al depășirii granițelor. Ascunse de ritmurile energice, mesajele transmise de Mookomba, nume care se traduce prin “respect profund pentru rău”, prezintă viața grea a comunităților ce au fost mutate din zonele de baștină pentru crearea barajului Kariba, de pe râul Zambezi, și sunt, în același timp, un răspuns la dezordinea socială din Zimbabwe și la dictatura lui Mugabe.

Mokoomba_PLAI_2017

În Aprilie 2017 , Mookomba a fost trupa aleasă de Songlines pentru coperta revistei. The Guardian i-a inclus în „Future sounds: the best pop and rock of 2017”, iar ultimul lor album, “Luyando” a fost considerat de Wanderlust unul dintre cele „29 de albume de ascultat in 2017”.

“Luyando (cel mai recent album) este o nestemată și oferă pe lângă un album antrenant și energic, o excursie celestă și tradițională în inima unei regiuni dezbinate.” [Paul Scott-Bates, Louder Than War]

Link video: https://www.youtube.com/watch?v=WpHS6lZDzHU

O surpriză pentru publicul PLAI din 2017 va fi Octopus Tarot Labyrinth, o trupă de teatru din Ungaria care prezintă un spectacol inedit, creat pentru a oferi o experiență unică și magică.

Cei care vin la PLAI vor intra într-o zonă interactivă de comunicare, prin intermediul teatrului și al unui labirint din bambus și textil de 625mp, cu alei înguste. Vizitatorii labirintului vor urma o călătorie a propriei descoperiri, având o serie de întâlniri cu echipa de actori care va interacționa cu publicul și va oferi îndrumare. Cei care intră în labirint au de ales între 24 de cărți, care au peste 1000 de ani vechime și care reprezintă simboluri pentru rolurile din viață.

Octopus Tarot Labyrinth este prezent cu acest spectacol pentru prima data în România, la Timișoara, și va avea în cadrul PLAI trei reprezentații.

Abonamentul PLAI poate fi cumpărat cu suma de 78 de lei, în perioada 16 iunie – 16 august 2017, prin Eventim, librăriile Cărtureşti sau AMBASADA.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul evenimentului www.plai.ro.

Festivalul PLAI este organizat de voluntarii Centrului Cultural PLAI din Timişoara, în parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Timişoara. Sponsorii anunţaţi pentru ediţia aceasta sunt Banca Transilvania, TRW, Draexlmaier şi Kathrein România. Finantat de Consiliul Judetean Timis.

PLAI, foarte pe scurt:

  • cel mai important festival de “world music” din Europa organizat 100% de către voluntari
  • primul festival din România ajuns în finala European Festival Awards şi finalist în 3 ani
  • câştigător al Premiului Charlemagne pentru tineri europeni 2008 (cel mai bun proiect

multicultural din România; premiu înmânat de către Hans-Gert Pottering şi Angela Merkel)

  • câştigător al premiului 1 al Galei Societăţii Civile 2009 la secţiunea „Artă şi cultură”
  • câştigător al premiului 1 al Galei Societăţii Civile 2017 pentru proiectul AMBASADA la secţiunea „Dezvoltare economică și socială”.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.