Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

TIMIȘOARA: Prima parte a FEST-FDR 2015 – se încheie

0

19 spectacole, 4 conferinţe, peste 50 de manageri, programatori și teatrologi din 17 țări europene, 3 lecturi publice însoțite de lansarea volumului CND2014, un concert. Prima parte a FEST-FDR2015 s-a încheiat în vibrațiile intense ale concertului extraordinar al Subcarpați + Orchestra. FDR și Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival reprezintă, în sumă, un eveniment care a adus împreună, în sălile de teatru,  4.611 oameni  pe cât de diferiţi unul de altul, pe atât de uniți în spațiul generos al Teatrului Național din Timișoara.

11146552_1070892699589579_8925298345001256078_n

Ediția a XX-a a festivalului timișorean, ca și întreaga stagiune a Naţionalului, se construiește în jurul conceptului Art of Ageing, văzut nu doar ca un timp al reflecției retrospective, ci mai ales ca un timp și un spațiu dedicat acțiunii și dialogului. În egală măsură, asumarea acestui concept reprezintă, în mod concret, asumarea de către Teatrul Național a responsabilității morale, sociale și culturale față de publicul său și, mai mult decât atât, față de comunitate. Astfel, toate cele trei direcții lansate de FEST-FDR2015 – modulul FDR, Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival și modulul FEST, cărora li se adaugă o nouă ediție a Concursului Național de Dramaturgie – postulează diversitatea, regăsirea individului  în spațiul comun al culturii, la fel cum grecii, în antichitate, considerau că doar în amfiteatre, în timpul festivalurilor, prin teatru, împărtășesc o identitate comună.

Dacă Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival a fost extrem de explicit în acest sens,  dublând un amplu eveniment cultural european cu o dimensiune științifică de excepție, secțiunea FDR a provocat întâlnirea și dialogul între voci dramaturgice noi și vechi, stiluri regizorale noi și vechi, de la Eugène Ionesco, la Teodor Mazilu, până la Alina Nelega, Peca Ștefan, Mihaela Michailov, Saviana Stănescu sau noua generație reprezentată la Timișoara de  Xandra Popescu, Radu Iacoban etc., de la Victor Ioan Frunză, Gábor Tompa sau Mihai Măniuțiu la Nona Ciobanu, apoi Geanina Cărbunariu, Ioana Păun, Adrian Măjeri, Luminița Țâcu sau Alexandru Mihail.  Scop atins pentru Teatrul Național – care a transformat Timișoara într-un forum al liberei exprimări artistice, sociale și civice.

În același spirit, în urma lecturilor publice ale Concursului Național de Dramaturgie, juriul a ales cu majoritate de voturi textul câștigător: Avioane de hârtie de Elise Wilk. Pe locul secund se află una dintre cele mai remarcabile descoperiri ale CND, un tânăr autor de 17 ani, Alexandru Teodorescu, ale cărui propuneri  au fost selectate pentru finala concursului. Cele trei texte vor fi tipărite în volum, în colecția aTeNT a Teatrului Național din Timișoara, urmând ca piesa Elisei Wilk, un nume emergent în dramaturgia românească de ultimă oră, confirmat și de această ediție a CND, să fie montată în cursul acestui an.

Modulul FEST va continua acest demers în intervalul 6-13 iunie. Organizat de Teatrul Național și realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului și al Consiliului Local Timișoara, FEST scoate spectacolul în stradă pentru că teatrul are această funcție de agora, are capacitatea de a fi o punte solidă între oraș și cetățeni, după cum poate reprezenta o poartă larg deschisă în drumul Timișoarei către titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.