Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Timișoara: Portugalia și Italia prezintă la Timishort o serie de scurtmetraje reprezentative

0

An de an, Festivalul Internațional de Film Timishort ne-a obișnuit cu secțiuni speciale dedicate unor țări și unor regizori. Ediția a 8-a aduce în secțiunea Focus o selecție de scurtmetraje din Portugalia, precum și filmele regizoarei italience Grazia Tricarico.

poster_web_timishort_2016_color-1

Născută în Apulia (sudul Italiei), Grazia Tricarico a absolvit, la Milano, literatură şi filozofie, cu o calificare în istorie şi critică cinematografică (studii avansate de film). După o carieră ca artist video şi monteur, în 2013, a absolvit regia la Centrul experimental de cinematografie (Academia Naţională de Cinema din Italia), în Roma. A scris şi a regizat: „Michele Nella Terra” (2012, documentar, 35’), „Bios” (2013, film SF, 15’), „Mona Blonde” (2014, dramă, 11’), „Persefone” (2014, dramă, 18’), „Ego Devorem” (2016, film experimental, 8’), „Spectra” (titlu în lucru, film SF, post-producţie). Scurtmetrajele sale au fost selectare în numeroase festivaluri internaţionale de film, inclusiv cele din Toronto, Atlanta, Clermont-Ferrand, Locarno, Veneţia, Edinburgh, Torino.

În cadrul Focus on Grazia Tricarico, la Timișoara pot fi văzute 4 filme ale regizoarei:

  • Persefone (2014) Trupul neajutorat. Chinul unei nevoi ancestrale. Instinctul vieții și fascinația morții. Nicandro, sedus de zeița Persefona, nu poate decide asupra naturii sale.
  • Mona Blonde (2015), povestea unei culturiste aflată în ajunul unei competiții internaționale majore. O mutație neașteptată a trupului ei îi va distruge aparentul echilibru mintal, târând-o într-un coșmar.
  • Ego Devorem (2016) O inspirație asupra identității feminine, o identitate ce trebuie să se remodeleze întrun orizont în permanentă schimbare.
  • BIOS (2013) – Prin intermediul „Tratamentului”, „Bios” transformă oamenii în „datornici”: niște creaturi ataraxice obligate să contribuie la un ciclu obositor de producție.

Portugal Film, instituția responsabilă cu promovarea filmului portughez la nivel internațional, aduce la Timișoara șase scurtmetraje reprezentative. Din programul Focus Portugalia vor face parte:

  • Vânătorul de revoluții / A Caça Revoluções (r: Margarida Rêgo ), un scurtmetraj ce explorează relația dintre două generații, dintre două perioade diferite, dintre două lupte diferite.
  • Bărcile / Los Barcos (r: Dominga Sotomayor) este povestea unei actrițe chiliane în vârstă de 50 de ani, ce călătorește în Lisabona, pentru a reprezenta un film în care are un rol secundar, pentru că nimeni altcineva nu era disponibil să meargă.
  • Despărțirea / Despedida (r: Tiago Rosa-Rosso) – Trei prieteni stau pe plajă. E ultima zi de vară, luna răsare. Unul dintre ei decide să-și țină respirația până când luna apare în întregime pe orizont.
  • Șoferul de camion / O Rebocador (r: Jorge Cramez) – Șoferul unui camion de remorcare ia cu mașina un șofer mai tânăr ce tocmai ce a scăpat nevătămat din mașina sa galbenă sport, care e dusă acum la groapa de gunoi.
  • Înghițituri / Swallows (r: Sofia Bost ) – Sara s-a mutat în Londra pentru a-și găsi de lucru în proiectare grafică, dar rămâne blocată în bucătăria unui restaurant. Astăzi, după încă un refuz, realitatea vieții sale se afundă.
  • Lecția de condus / Aula de Condução (r: André Santos & Marco Leão) – În timp ce un adolescent învață să șofeze, o femeie își plimbă bătrânul câine prin pădure. Pe măsură ce se lasă seara, ea își dă seama că nu e prea târziu să acționeze.

Cea de-a 8-a ediție Timishort este organizată de Asociația Româna a Filmului Independent (ARFI) din Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara și al Centrului Național al Cinematografiei.

Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Polonez București, Institutul Camoes București, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Teatrul Național Timișoara

Sponsori: Electronic Resistance Timișoara, PrintPress, Music Service Timișoara, DIGI TV.

Pentru mai multe detalii urmăriți www.timishort.ro!

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.