PLAI XII – ultima zi de festival a lăsat amintirea unui PLAI îndrăgit de public

0

 

Duminică, 10 septembrie, festivalul PLAI a început de la ora 12.00 cu un public de toate vârstele care a putut participa la activităţi creative, jocuri de descoperire, teatru şi ateliere meşteşugăreşti, jocuri sportive cu provocări. Muzeul Satului Bănăţean a fost pentru trei zile un tărâm care i-a inspirat pe cei prezenţi să descopere oameni şi idei noi, muzică din toate colţurile lume, producţii de filme care au ilustrat teme din realitate, să petreacă timp cu familia şi prietenii într-un spaţiu care îmbie la relaxare în natură.

plai public

Programul de peste zi al festivalului a avut zeci de activităţi, copiii fiind cei mai entuziasmaţi de noutăţi, culori, prieteni animale şi alte jocuri. Pentru cei mai mari, a treia zi de festival a fost şi cea în care au dorit cei mai mulţi să-şi afle povestea personală prin parcurgerea labirintului Octopus Tarot Labirynth. Un teatru interactiv în cadrul căruia actorii au folosit cărţi de tarot cu simboluri vechi de peste 1000 de ani pentru a construi o poveste a trăsăturilor personale pentru cei care au intrat în labirint.

Publicul a participat şi duminică la orele de yoga şi meditaţie din Yoga Tent, alături de traineri din ţară şi din străinătate. După-amiaza a început programul la Casa Filmelor cu o filmul documentar suedez The Girl Who saved my life: un bărbat pleacă în ţara natală pentru a documenta soarta oamenilor care fug de ISIS, după ce soţia lui a rămas însărcinată. The color of the ocean, o dramă în care o tânără ajută un refugiat şi pe fiul acestuia să rămână în Spania. Le nouveau, o comedie-dramă franceză despre un tânăr marginalizat de elevii populari din şcoală şi ce face pentru a-i atrage atenţia fetei de care s-a îndrăgostit.

Seara de muzică a fost începută la scena world barn de artista rezidentă de origine braziliană Dom La Nena. Publicul a îndrăgit-o pentru acordurile plăcute de violoncel pe care le-a combinat cu o voce blândă şi caldă. La final de festival, Dom La Nena a mulţumit pentru experienţa frumoasă în România şi pentru atmosfera caldă şi de prietenie pe care a simţit-o la PLAI. Concertele au continuat cu Bombino şi o muzică în care ritmurile tradiţionale de tonga s-au îmbinat cu cele ale blues-ului electric. Festivalul s-a încheiat cu prestaţia trupei din Istanbul: Islandman, o combinaţie magnetizantă de muzică ambientală, afrobeat, funk, cu influenţe din cultura psihedelică.

„Mulţumim publicului pentru că a fost alături de noi şi sperăm că fiecare a luat cu el o bucată din spiritul PLAI: bucuria de a fi împreună cu prietenii şi de a ne implica pozitiv în societate, deschiderea pentru a descoperi şi alte părţi de lume, de a fi toleranţi. Voluntarii PLAI construiesc acest festival din prietenie şi cu bucuria de a avea în Timişoara un eveniment complet, mereu nou şi surprinzător, în care se pot regăsi oameni de toate vârstele”, a spus  Deea Rădulescu, voluntar şi coordonator PLAI Festival.

Ediaţia XII a festivalului PLAI de la Timișoara a adus la Muzeul Satului Bănăţean în cele trei zile de festival un public interesat de spiritul PLAI, de a descoperi programul  pregătit de organizatori. De la ateliere, concerte, filme, after-party-uri și până la spectacole de teatru, fiecare a putut avea o experienţă frumoasă care să hrănească amintirea PLAI.

Festivalul PLAI 2017 a fost organizat de voluntarii Centrului Cultural PLAI din Timişoara, în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timişoara.

Co-finanţator: Consiliul Judeţean Timiş

Partener principal: Banca Transilvania

Partener premium: Continental Anvelope Timişoara

Sponsori: ZF TRW, Draexlmaier, Kathrein România

PLAI, foarte pe scurt:

  • cel mai important festival de “world music” din Europa organizat 100% de către voluntari
  • primul festival din România ajuns în finala European Festival Awards şi finalist în 3 ani
  • câştigător al Premiului Charlemagne pentru tineri europeni 2008 (cel mai bun proiect

multicultural din România; premiu înmânat de către Hans-Gert Pottering şi Angela Merkel)

  • câştigător al premiului 1 al Galei Societăţii Civile 2009 la secţiunea „Artă şi cultură”
  • câştigător al premiului 1 al Galei Societăţii Civile 2017 pentru proiectul AMBASADA la secţiunea „Dezvoltare economică și socială”.

 

 

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.