Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

PLAI prezintă: World Music Films on Tour

0

Cu bucurie vă anunţăm că cea de a şasea ediţie a Festivalului PLAI, care va avea loc în 16‐18 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean Timişoara, aduce o nouă categorie de filme ce vor fi proiectate în cadrul programului din acest an şi anume patru documentare despre muzica lumii, patru filme unice care ne transpun în spaţiile şi culturile muzicale diverse ale Asiei de Sud Est ( Laya Project, Voice Over the Bridge ), Pakistanului, Afghanistanului ( Breaking the Silence – Music in Afghanistan ) și Portugaliei ( Mariza and the Story of Fado ).

Laya Project este un documentar produs de Earth Sync, în colaborare cu Boo Films ( Malaezia ) şi Clementine Studios ( India ), regizat de Harold Monfils.

Earth Sync, o companie fondată in 2004 in sudul Indiei este creatoarea unor producții audio‐vizuale de înaltă calitate: documentare, albume, concerte, o companie care a dezvoltat o pasiune pentru muzică și proiecte unicat.

Laya Project, un documentar premiat la prestigioase festivaluri internaționale de film ( New York International Film Festival, Byron Bay Film Festival‐Australia, Zanzibar International Film Festival‐Tanzania, Imaginaria Film Festival – Italia ), este de fapt o călătorie prin muzică, o celebrarea a vieții, fiind dedicat supraviețuitorilor din regiunile afectate de tsunami în decembrie 2004, şase țărmuri: India, Indonezia, Sri Lanka, Thailanda, Maldive şi Myanmar.

Timp de doi ani, producatorii, au călătorit prin comunitățile acestor țări, au pătruns adânc în cultura Asiei de Sud‐Est, culegând şi înregistrând segmente din folclorul acestor popoare ‐ muzică religioasă ṣi tradițională. Astfel a aparut Laya Project, un cumul de tradiții muzicale, iar, unele dintre ele, foarte rare, fiind documentate pentru întâia oara în acest proiect. Imaginile şi muzica scot la iveală esența acestor locuri şi popoare, muzica devine un tribut al supraviețuirii.

Fiind “ o combinație între exotic și familiar, izbitor de frumoasă”(fRoots Magazine ), acest documentar continuă să fie prezent pe ecranele diferitelor festivaluri ale lumii.

Voice over the bridge, produs de aceași companie, Earth Sync, este un documentar despre Myanmar‐ul mai puțin cunoscut şi încă neexplorat.

Khing Zin Shwe si Shwe Shwe Khaing sunt doua vocaliste ale căror vieți sunt urmărite în acest documentar şi care împart aceeaşi pasiune: muzica.

Maha Gita ( Marile Cântece ) sunt cântece ale Myanmar‐ului secolului 13, închinate regilor din regat. Muzicieni de la curte au compus cântece în onoarea celor 55 de regi din istoria regatului, care au fost documentate ulterior în Maha Gita.

După sute de ani Khing Zin Shwe şi Shwe Shwe Khaing interpretează Maha Gita, nu regilor, ci oamenilor de rând, la mănăstiri sau la nunțile unde se cântă muzică tradițională, trăiesc emoția acestor cântece, pătrund în esența lor, reuşind să transmită ascultătorilor pasiunea lor.

 

Shwe Shwe Khaing a început să cânte de la vârsta de 6 ani cântece populare mai puțin dificile, iar la 11 ani ajunge să interpreteze Maha Gita aproape de perfecțiune. Khing Zin Shwe, încurajată de parinți a început să cânte la vârsta de 7 ani, reuşind să aprofundeze cunoştințe vaste despre muzica tradițională din Myanmar şi rămâne devotata acesteia.

Cele două vocaliste colaborează de mai mulți ani, reuşind astfel să cultive şi să transmită mai departe muzica tradițională din magicul Myanmar.

Breaking the Silence – Music in Afghanistan ‐ documentar produs de Songline Films. Cu o experienţa de 15 ani, această companie se focusează pe descoperirea unui mod unic şi interesant de a crea poveşti. Pentru a întări şi susţine această convingere producătorii au experimentat în documentare munca alături de oameni de rând, dar şi profesionişti, explorând noi tehnologii.

Filmat in Kabul si Peshawar, Pakistan, dar şi în Geneva alături de Ansamblul Kabul, Breaking the Silence, spune povestea întoarcerii muzicii în Afghanistan, după căderea regimului taliban.

Izbitoare în peisajul Afghanistanului actual sunt ruinele lasate în urmă de conflictele internaţionale. Oraşele distruse sunt însă aparenţe ale războaielor din ultimele decenii. Interzicerea muzicii a distrus spiritul poporului afghan. Reprezentațiile live, emisiunile radio şi televiziune sunt reduse şi cenzurate de sovietici, iar apoi interzise cu desăvârşire de talibani. Instrumentele muzicale sunt distruse, iar muzicienii care indrăznesc să se revolte, plătesc cu viaţa.

Documentarul prezintă regimul de opresiune al talibanilor, prin intermediul numeroaselo interviuri cu diferiţi muzicieni și imagini din Afghanistanul din timpul și după căderea regimului. Creatori de muzică populară, religioasă sau pop, producători de filme muzicale îşi spun povestea lor, unii cu pasiune iar alţii cu o oarecare resemnare.

Reprezentațiile uimitoare ale artiştilor documentează, în acest film, o pagină din istoria muzicii, într‐un moment crucial al Afghanistanului.

Mariza and the Story of Fado ‐ documentar produs de Songline Films (UK ) în colaborare cu RTP ( Portugalia ), filmat în Lisabona, despre fado‐ul portughez, istoria și evoluţia acestuia. Fado este muzica tradiţională a Portugaliei, muzica tristeţii şi dorului, poeziei de dragoste, și a apărut la începutul secolului 19.

Filmul prezintă interviuri şi imagini din concertele Marizei, noul star carismatic al fado‐ului portughez, imagini de arhivă ale legendarei Amalia Rodrigues dar şi ale altor fadişti , inclusiv prima înregistrare fado transmisă de televiziunea portugheză.

Muzicieni, istorici și experţi trasează istoria blues‐ului portughez, cum a mai fost numit, toate acestea fiind situate în mijlocul frumoasei Lisabona, unul dintre oraşele istorice ale acestui gen.

Cele patru documentare vor rula la Casa Filmelor de pe teritoriul Festivalului, în zilele de sâmbătă şi duminia ( 17 – 18 septembrie 2011 ).

 

Mai mult decât un simplu festival de muzică, PLAI este un garant al calităţii artistilor invitaţi din toate colţurile lumii şi cel mai mare hub cultural din România, adunand peste 40 de organizaţii (ambasade, centre culturale, ONG‐uri) ce oferă, în total, în jur de de 200 de activităţi în cele trei zile de festival.

Festivalul Plai 2011 este organizat Asociaţia Culturală Sunet Ambianţă Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Consiliul Judeţean Timiş, Institutul Polonez, Forumul Cultural Austriac, Ministerul Culturii al Republicii Populare Chineze şi Centrul Cultural Maghiar, cu susţinerea Cabinetului Mercescu, Kathrein, Continental AG, Contitech, Gauss, Rotary Club Cetate, IHM Total Consult, Full Print Banat şi Quark Motors.

Biletele pentru ediţia din acest an a Festivalul Plai pot fi achiziţionate on‐line de la eventim.ro, precum şi din reţelele de magazine Germanos, Vodafone, Orange, Domo sau din librăriile Humanitas şi Cărtureşti. Preţul biletelor este de 45 lei pentru ziua de vineri, 16 septembrie şi 55 lei pentru ziua de sâmbătă. Preţul unui abonament valabil pentru toate zilele de festival este de 65 de lei, cu 10 lei mai mic decât la ediţia de anul trecut! Abonamentul PLAI plus campare costă 70 de lei.

Având în vedere faptul că PLAI este un eveniment organizat 100% pe bază de voluntariat, ne ajută enorm achiziţionarea în avans a biletelor pentru festival şi le mulţumim celor care îşi vor dovedi ataşamentul faţă de munca noastră făcând acest lucru.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.