Piatra Neamț: Asociația de Sprijin Comunitar „ACS” organizează  Jungla Urbană #MediaLiteracy Edition în Piatra Neamț, sâmbătă, pe 16 septembrie 

0

 Jungla Urbană se întoarce pe harta evenimentelor dedicate tinerilor din Piatra Neamț! Jungla  Urbană va fi organizată pe 16 septembrie 2023 de Asociația de Sprijin Comunitar „ACS”, în cadrul proiectului  „Descoperă adevărul: antrenament în literația media”, finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC  – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu  sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent. Ajunsă la a 12-a ediție, competiția este creată pe modelul  unui treasure hunt și este accesibilă tinerilor de 14-20 ani 

 Anul acesta, tema evenimentului Jungla Urbană este educația media. Tinerii din Piatra Neamț au  oportunitatea de a beneficia de o experiență educațională autentică, într-un cadru provocator și distractiv.  Într-o lume în care informațiile circulă rapid și neîntrerupt, este esențial ca tinerii să dezvolte competențe  solide în interpretarea și gestionarea informațiilor false, să gândească critic și să conștientizeze modul în care  informațiile media le influențează percepția și comportamentul. 

 „Prin intermediul acestui treasure hunt, tinerii vor avea șansa să-și dezvolte abilitățile de a naviga  în siguranță și cu încredere prin lumea digitală complexă, iar educația media va deveni o parte integrantă a  vieții lor de zi cu zi. Într-o eră în care dezinformarea și propagarea știrilor false sunt tot mai răspândite,  încurajăm o educație responsabilă, care să le permită să devină cetățeni informați și critici”, transmite  Loredana Dinu, managerul proiectului și președintele Asociației de Sprijin Comunitar „ACS”. 

Cum se desfășoară Jungla Urbană 

 Jungla Urbană este o cursă de tip treasure-hunt, o competiție desfășurată în Municipiul Piatra  Neamț. Participanții cunosc doar locul de start, urmând să parcurgă un traseu pe care îl vor descoperi doar  prin descifrarea indiciilor de la fiecare check-point. În ediția Media Literacy, întregul traseu este proiectat în  jurul temei educației media, punând accentul pe dezvoltarea abilităților de analiză critică a informațiilor,  discernământ și responsabilitate în utilizarea mediilor digitale. 

 Pentru echipele câștigătoare, organizatorii, cu sprijinul sponsorilor, vor oferi următoarele premii: Locul I: 300 lei/persoană sau 900 lei/echipă; 

Locul al II-lea: 250 lei/persoană sau 750 lei/echipă; 

Locul al III-lea: 200 lei/persoană sau 600 lei/echipă. 

 Activitățile pot fi urmărite pe pagina de Facebook a organizației (Asociatia De Sprijin Comunitar  ACS), pe pagina de Instagram (acs_piatra_neamt) și pe site-ul www.voluntariatneamt.ro

 

Despre conceptul de Junglă Urbană 

De la prima sa organizare în anul 2009, Concursul Jungla Urbană, acum ajuns la cea de-a 12-a ediție, a fost  creat și dezvoltat cu pasiune de voluntarii Asociației de Sprijin Comunitar „ACS” din Piatra Neamț. Scopul  principal este promovarea lucrului în echipă, a interacțiunii sociale și a abilităților de leadership ale  participanților. De-a lungul celor 11 ediții anterioare, Jungla Urbană a atras peste 1800 de concurenți și a  implicat peste 500 de voluntari, însumând peste 5000 de ore de voluntariat. Competiția a obținut  recunoașterea din partea Ministerului Tineretului și Sportului, fiind distins ca Proiectul de Tineret al anului  2015 în domeniul Sport. De asemenea, în 2019, a fost finalist la Gala Națională a Voluntariatului, în cadrul  categoriei Proiectul de voluntariat al anului în domeniul Sport.  

Proiectul „Descoperă adevărul: antrenament în literația media” este derulat de Asociația de Sprijin Comunitar  „ACS” și finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile  în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism  Independent.  

Despre Asociația de Sprijin Comunitar „ACS”  

Asociația de Sprijin Comunitar „ACS” este o organizație non-guvernamentală dedicată dezvoltării tinerilor și  participării active la viața comunității, a cărei misiune este încurajarea tinerilor să fie lideri ai propriei vieți și  să învețe să-și asume responsabilitatea pentru alegerile și acțiunile lor, într-un spirit de autodeterminare și  independență. 

Viziunea noastră este să construim o societate în care tinerii să fie actori activi și creativi în modelarea  propriilor destine. Ne propunem să creăm o cultură a colaborării și a implicării active, unde fiecare tânăr să  fie motivat pentru a produce transformarea pozitivă a societății. Oferind sprijin și resurse tinerilor, ajutăm la  formarea unei noi generații de lideri responsabili și implicați care devin artizanii unui viitor de succes. 

Prin activitățile și proiectele desfășurate, asociația contribuie de peste 23 de ani la dezvoltarea tinerei  generații și încurajează participarea activă a tinerilor la viața comunității din județul Neamț. Mai multe detalii,  pe www.voluntariatneamt.ro.  

Creăm o comunitate în care tinerii sunt autonomi, responsabili și angajați în propria dezvoltare! Despre programul Efectiv Civic 

Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu  sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.  

Inițiativa are ca focus:  

  • creșterea capacității a 15 ONG-uri în fiecare an pentru a oferi intervenții în două domenii importante  pentru o democrație funcțională: educația media și dialogul intercultural 
  • dezvoltarea capacității organizaționale a ONG-urilor finanțate în vederea creșterii sustenabiliății  acestora și a îmbunătățirii abilităților lor de a implementa proiecte 

Bugetul total al programului este de 1.707.000 lei anual.

 

Despre FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile 

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă,  înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea  valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu  favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.  

Despre RAF – Romanian American Foundation 

Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să  consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să  asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei  priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o  componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de  calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.