Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pelicam Talks sau cum devenim din spectatori cetățeni preocupați

0

Proiecțiile Pelicam continuă și după genericele de final ale filmelor cu dezbateri relevante. Pelicam Talks înseamnă umbrela sub care am pregătit, anul acesta, cinci discuții care pleacă de la temele abordate în filmele din competiție.

Temele de dezbatere din acest an sunt: industria modei, acapararea terenurilor agricole, energia nucleară, ecologia urbană și exploatarea cărbunelui. Toate sunt subiectele unor documentare din programul Pelicam 2016 și vor fi discutate împreună cu regizori/producători/protagoniști ai filmelor, dar și cu invitați români care vor contextualiza aceste probleme pe plan local.

Requiem_for_the_American_Dream_afis

Industria modei este și Focusul Pelicam 2016 pe care ni-l prilejuiesc patru documentare din selecția Pelicam: “The True Cost” (r. Andrew Morgan, 2015, SUA), “Jungle Sisters” (r. Chloe Ruthven, 2015, India/Marea Britanie), “Out of Fashion” (r. Jaak Kilmi, Lennart Labarenz, 2015, Estonia) și “Inside Fur” (r. Ola Waagen, 2014, Norvegia). Invitații dezbaterii sunt:
o Lucy Siegle, producător “The True Cost”, jurnalist The Guardian
o Reet Aus, designer vestimentar, protagonista “Out of Fashion”
o Laura Ștefănuț, jurnalistă, autoarea investigației “Fabricat în Europa”
o Ioana Ciolacu, designer vestimentar român

Acapararea terenurilor agricole este tema documentarului “Land Grabbing” (r. Kurt Langbein, 2015, Germania) care va fi proiectat în competiția oficială în premieră națională. Invitații la dezbatere sunt:
o Kurt Langbein, regizorul filmului
o Attila Szocs, campaigner pentru dreptul la pământ, Eco-Ruralis

Energia nucleară, pe trend sau pe ducă? Plecând de la filmul “Babushkas of Chernobyl” (r. Holly Morris, Anne Bogart, 2015, Ucraina/SUA), dezbatem viitorul energetic al Europei și al Românei împreună cu:
o Holly Morris, regizoarea filmului
o Lavinia Andrei, președinta Fundației Terra Mileniul III, activistă împotriva energiei nucleare

Ecologia urbană, o chestiune tot mai importantă dacă ne gândim că peste jumătate din populația lumii trăiește în orașe. “Urban Tides” (r. Simone Eleveld, 2015, Olanda) arată cum se clădește în armonie cu natura în mijlocul metropolelor. Filmul din competiția Fresh Perspectives va fi urmat de o dezbatere la care sunt invitați:
o Simone Eleveld, regizoarea filmului
o Cynthia Mooji, inițiatoarea proiectului De Ceuvel din Amsterdam
o Ștefan Ghenciulescu, arhitect, redactor șef Zeppelin

Exploatarea cărbunelui este încă o preocupare majoră la scară mondială în timp ce energia regenerabilă își croiește cu greu loc. Cum arată viața de zi cu zi a oamenilor din industrie? Plecând de la documentarul “Behemoth” (r. Zhao Liang, 2015, China), vom discuta despre viitorul cărbunelui cu:
o Ionuț Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace
o Andreea Pocotilă, jurnalistă

Dezbaterile din cadrul Pelicam Talks vor fi moderate de Andra Matzal, jurnalistă. În prezent editor la revista culturală Scena9, Andra are o experiență de peste 10 ani în presa culturală și socială și revine pentru al doilea an la Pelicam în calitate de moderator.

Cel mai recent film cu și despre Noam Chomsky, în afara competiției

Și în 2016 am pregătit o serie de documentare speciale proiectate în afara competiției.
„Requiem for the American Dream” (r. Peter D Hutchinson, Kelly Nyks, Jared P. Scott, 2015, SUA) este discuția definitivă cu Noam Chomsky, unul dintre cei mai importanți intelectuali în viață. Prin interviuri filmate pe parcursul a patru ani, Chomsky discută principiile care ne-au adus la starea de inegalitate fără precedent în istorie – urmărind jumătate de secol de politici menite să-i favorizeze pe cei bogați în detrimentul majorității – în timp ce privește înapoi către propria-i viață de activism și participare politică.

“Planetary” (r. Guy Reid, Steve Watts Kennedy, 2015, UK/Canada/India) este un apel provocator și surprinzător de trezire, o călătorie cinematografică ce explorează originile noastre cosmice și viitorul nostru ca specie. Planetar este o reamintire poetică și umilă că este timpul să ne schimbăm. După film, rămânem în Piața Mircea cel Bătrân unde vor avea loc observații astrale cu ajutorul celor de la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din București.

“The Yes Men Are Revolting” (r. Jacques Servin, Igor Vamos, Laura Nix, 2015, SUA) este filmul care va închide cea de-a cincea ediție a Pelicam. Timp de două decenii, Yes Men au creat hoax-uri spectaculoase pentru a expune abuzurile corporatiste. Activitatea lor se lovește de “middle age”, iar ei se străduiesc să rămână inspirați în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Pelicam se încheie duminică, 19 iunie, cu tradiționalul concert din Piața Mircea cel Bătrân din Tulcea. Concertul Pelicam 2016 va fi susținut de Kermesz á l’Est, o trupă belgiană care vine cu un show exploziv la Tulcea. Cei opt muzicieni combină emoția cu temperamentul balcanic într-un repertoriu de rock și metal. Trupa are o experiență de peste 10 ani și peste 700 de concerte în Europa. Duminică seara, în Piața Civică din Tulcea, ne vedem la concert!

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Tulcea, Ambasadei Elveției în România și Institutului Goethe București.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.