Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pelicam e pe câmpii, hai să îl vedem, copii!

0

La Pelicam nu uităm să fim copii. Cei mici sunt vedetele noastre în prima zi de festival, 8 iunie. Pornim Pelicam cu filme pentru copii pe care îi așteptăm în număr la fel de mare ca în anii trecuți. Progamul festivalului nu ignoră nicio vârstă: secțiunea Fresh Perspectives revine și la ediția a șasea cu filme jurizate de cinci adolescenți din Tulcea, coordonați de Anastasia Staicu, directoarea editurii Seneca și coordonatoarea grădinii comunitare Kultivă:

  • Puterea de a schimba / Power to Change / Die EnergieRebellion (r. Carl Fechner, Germania, 2016) este povestea tranziției către un viitor în care renunțăm la combustibilii fosili și energia nucleară în favoarea energiei regenerabile. Povestea e spusă prin portretele oamenilor care fac acest lucru să se întâmple. Filmul realizat în Cinemascope va fi proiectat în premieră națională, în prezența regizorului, și va fi urmat de o dezbatere pe tema energiei verzi.

·         Semințe: Povestea nespusă / Seeds: The Untold Story (r. Jon Betz &Taggart Siegel, SUA, 2016): Deoarece companiile chimice controlează majoritatea semințelor noastre, fermieri, oameni de știință, avocați și păstrători de semințe indigene duc o luptă intensă pentru a apăra viitorul hranei noastre. Iar miza este imensă – în ultimul secol, 94% din soiurile noastre de semințe au dispărut. Documentarul a făcut parte din selecția oficială la IDFA Amsterdam și a fost premiat la San Diego International Film Festival și la Sheffield Doc/Fest. La Pelicam va fi proiectat în premieră națională.

·         Paradisul comercial / Trading Paradise (r. Daniel Schweizer, Elveția, 2016): Mari părți ale comerțului mondial cu mărfuri sunt gestionate de companii cu sediul în Zug și Geneva. Se știe că acestea plătesc foarte puține impozite și sfidează responsabilitatea pentru daunele aduse mediului în țările în care operează. Filmul arată cum funcționează această afacere și va fi proiectat în premieră națională la Pelicam,.

·         Turneul Transumanza (r. Valerio Gnesini, Italia, 2016 ) este o călătorie prin șase ferme diferite din Italia, de la Basilicata la Liguria. Povestea este spusă prin ochii unei trupe muzicale care face voluntariat la schimb pentru mâncare și cazare. Filmul a fost selectat la IDFA Amsterdam și va fi proiectat în premieră națională la Pelicam, în prezența regizorului.

·         Viața la țară / Einfach leben (r. Hans Haldimann, Elveția, 2016): O cooperativă care a fost înființată în 1993 în Ticino (cel mai sudic Canton montan al Elveției) de Ulrich Stamani și alți 12 oameni continuă să prospere ca o mică fermă și resort de ecoturism datorită ajutorului și sprijinului unor oameni ca Katharina Luthi, fermier priceput. Filmul va fi proiectat în premieră națională la Pelicam.

SEED_Poster_101816_FINALTOPRINT_27x39-proof-ready-ADDED_AWARDSv5

Ca în fiecare an, competiția Fresh Perspectives va fi jurizată de cinci liceeni din Tulcea, selectați în funcție de motivația lor de a învăța mai multe despre film și ecologie. Ei vor fi coordonați de Anastasia Staicu, directoare editurii Seneca – cea care publică în România o colecție impresionantă de cărți de mediu pe hârtie reciclată – și coordonatoarea grădinii comunitare Kultivă – unde se găsesc plantați și copacii care compensează activitatea editurii.

“Tinerețe, Pelicamul te pune în miscare – asta dacă nu ai făcut-o până acum – cu o ofertă de filme proaspete și stimulante. Documentare, ficțiuni (anul acesta avem o mega producție despre Comandantul Cousteau!) și animații, filme superbe și zguduitoare. Dar anul acesta acțiunea va fi mai vie ca niciodată datorită prezenței la Pelicam a celor de la Yes Men, cei mai curajoși, mai haioși, dar și cei mai de temut invitați la festival. Punem țara și lumea la cale la Pelicam și avem nevoie de tine!” – Benjamin Ribout, co-directorul festivalului.

Pelicam, apă, soare, aer liber, muzică și voie foarte bună

Pe lângă spațiile obișnuite de proiecție a filmelor din cadrul festivalului – Centrul Cultural Jean Bart și Muzeul de Artă – Pelicam se extinde și pe faleză, unde vom proiecta, seară de seară, filme din festival. Publicul tulcean este invitat să ni se alătură de joi, 8 iunie, până duminică, 11 iunie, la film în aer liber.

Nu vor lipsi nici proiecțiile din campingul Pelicam, de pe malul lacului Ciuperca. Iubitorii de film și de mediu din toată țara sunt bineveniți cu cortul în campingul Pelicam, unde pe lângă apă, soare, aer curat, vor beneficia și de home-cinema, pardon cort-cinema. În fiecare seară, ne uităm la filmele din și din afara competiției sub lumina lunii.

Încheiem festivalul în cel mai bun ton posibil, în ton cu Partizan. Ei sunt invitații noștri speciali cu care cântăm și dansăm în curtea Casei Avramide duminică seară. După ceremonia de premiere, Partizan ne așteaptă în aer liber să ne luăm la revedere de la ediția a șasea a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni – Pelicam, membru al rețelei internaționale Green Film Network.

Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele Pelicam este liberă.  Programul complet al festivalului este disponibil pe site.

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Tulcea, BRD Asigurări de Viață, Primex, ACMS, Aqua Carpatica și Brodrene Dahl.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.