Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pelicam Adventure, noutatea din acest an a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni

0

Pelicam aduce și în acest an noutăți la Tulcea, la cea de-a patra ediție a festivalului. “Pelicam Adventure” este noua secțiune din festival care vine cu un strop de nebunie în plus. Anul acesta, continuă seria retrospectivelor dedicate unor documentariști remarcabili cu Dominique Marchais din Franța care vine la Tulcea special pentru Pelicam.

killer_slope

Poveștile celor care se iau la întrecere cu natura sunt surse de inspirație pentru noi toți. Cei care își încearcă limitele măsurându-și puterile cu mama natură sunt protagoniștii unora dintre cele mai impresionante documentare. Unul dintre ele este “Killer Slope”/”Versantul morții” (Olanda, 2014), film ce va fi proiectat în premieră națională la Pelicam 2015. Regizorul si jurnalistul de investigație Geertjan Lassche urmărește expediția unor alpiniști în drumul lor spre vârful Cho Oyu, al șaselea cel mai înalt munte din lume. Ce-i motivează pe acești oameni?  Cât de nemilos trebuie să fii? Cățărătorii aceștia sunt chiar asa aroganți precum par? Cu cât grupul se apropie mai tare de vârf, cu atât ies la iveală tot mai multe dileme despre alpinism. Iar apoi, după șase săptămâni, muntele însuși se întoarce împotriva alpiniștilor.

“Killer Slope”  a fost nominalizat la titlul de cel mai bun documentar olandez la IDFA 2014. Geertjan Lassche, regizorul documentarului, va fi prezent la proiecția filmului împreună cu Wilco van Rooijen, unul dintre protagoniști. Acesta din urmă este un aventurier, alpinist și explorator polar. Wilco este singurul olandez care a escaladat pe cont propriu și fără oxigen suplimentar cele „Șapte Vârfuri”, respectiv cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent. Li se va alătura Alex Găvan, alpinistul român care a cucerit șase vârfuri de peste 8.000 de metri.

Mă aflu printre optimiștii care cred cu tărie că nu este totul pierdut și care cred că un film bun poate fi mai mult decât doar un film bun și are potențialul de a genera transformare pozitivă a unui status quo. Dar pentru ca această transformare să se întâmple, trebuie să realizăm că bucăți din cheie sunt la fiecare dintre noi și trebuie să ne implicăm”, spune Alex Găvan, invitat special Pelicam 2015.

Filmul va fi proiectat în premieră națională în Piața Civică din Tulcea, sâmbătă, 13 iunie, de la ora 20.30.

Tot în Piața Civică va avea loc concertul celor de la Robin and the Backstabbers, care își lansează ultimul album la Tulcea, la invitația Pelicam. Bacovia Overdrive vol. 2: Arhanghel’sk este cel mai recent material al celor de la RATB care va ajunge la doi pași de Delta Dunării, special pentru publicul Pelicam 2015.

Pentru că Pelicam înseamnă conectarea la natură, am chemat Marea Hămăceală la Tulcea. 20 de hamace vor fi instalate într-o zonă verde din Tulcea, unde cei care vor să se relaxeze și să se plimbe cu picioarele goale prin iarbă se pot simți în largul lor. Campingul va fi și anul acesta la dispoziția celor care vor să vină la festival cu cortul. Participanții la Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni își pot pune cortul pe malul lacului Ciuperca, unde spațiul este suficient pentru aproximativ 30 de corturi. Campingul cuprinde și o stație de închiriere de biciclete la prețuri speciale de festival.

Retrospectiva Dominique Marchais, la Pelicam 2015

Dominique Marchais, regizor francez, recunoscut pentru documentarele sale de mediu, vine pentru prima dată în România, la invitația Pelicam pentru a prezenta două dintre filmele sale în cadrul retrospectivei dedicate muncii de documentarist. Marchais este licențiat în filosofie la Sorbona și a debutat în cinematografie ca realizator de cronici. El s-a făcut remarcat în 2003 cu scurt metrajul  “Lenz échappé”, după care a realizat două filme documentare premiate la festivaluri internaționale: “Le temps des grâces” (2009) și “La ligne de partage des eaux” (2014).

La originea filmului ‘Le temps des grâces’ stă peisajul: o neliniște, ca să nu spun un sentiment de angoasă, în fața transformărilor de mediu foarte rapide din mediul rural francez. Peisajul este cel care m-a dus, printr-o anchetă despre agricultură, la starea solurilor, a pânzelor freatice, a râurilor, a biodiversității. De asemenea, ‘La ligne de partage des eaux’ este un portret al Franței prin intermediul peisajelor, rurale și urbane, așa cum l-ar putea face un Pictor: o pictură a peisajului, fără text, fără teorii, doar arătând cu ce seamănă Franța în 2014. Dacă suntem atenți, vedem că peisajele ne arată cine suntem, în ce fel de societate trăim, ce democrație avem și cu ce lejeritate tratează ea natura. Aceste două filme arată că sunt multe feluri în care putem deprinde o conștiință ecologică”, spune Dominique Marchais.

“Le temps des grâces”/”Vremea harului” (2009) este o anchetă documentară despre lumea agricolă din Franța de azi, realizată din povești ale agricultorilor, cercetătorilor, agronomilor, scriitorilor. O lume care reușește să reziste schimbărilor la care este expusă – economice, științifice, sociale – și care încearcă să întrețină legăturile dintre generații. Documentarul a făcut parte din selecția oficială la Festivalul de la Locarno din Elveția în 2009 și a câștigat competiția internațională în cadrul Cine’Eco Portugalia, 2011 .

“La ligne de partage des eaux”/”Cumpăna apelor” (Franța, 2014) este un film despre teritoriul national: teritoriu geografic, teritoriu ca peisaje în schimbare, dar și teritoriu politic. Povestea documentarului se înscrie în perimetrul bazinului versant al Loirei, din sursa ei de la Viena pe platoul Millevaches până la estuarul ei. Asta înseamnă totalitatea spațiului irigat, nu doar râul. Adica zonele de activități și zonele umede, șanțurile și autostrăzile, sălile de reuniuni și șantierele. Fiindcă apa este peste tot: în sol, în pânza freatică, în aer, circulând, infiltrându-se, evaporându-se peste tot și legând teritoriile între ele, desemnând interdependența dintre ele, făcându-ne pe noi să visam la solidaritatea lor.

Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles și are loc datorită sponsorilor BRD, VIASAT, NEXTGEN, UP Romania, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului

Tulcea, Consiliului Județean Tulcea, Institutul Cultural Român, cu ajutorul partenerilor instituționali Organizația Internațională a Francofoniei, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Institutul Francez, Ambasada Elveției, Ambasada Olandei, Institutului francofoniei pentru dezvoltare durabilă, Institutului Goethe și Delegației Valonia-Bruxelles, cu ajutorul partenerilor Brodrene Dahl, Pitech Plus, Cinelabs România, Centrul Cultural Jean Bart, Pink Stripe, cu ajutorul partenerilor media TVR, RFI, Decât o Revistă, Think Outside the Box, Șapte Seri, Green Report, Vice, Sub25, Getica OOH, Observatorul Cultural, Cinemagia, Cinema RX , Ziarul Metropolis, Ziare.com, Studenție, Cărturești, Cinefan, Accent Tv, Ziarul Delta, OrașulTulcea.ro.

pelicam.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.