Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Opere de artă-statement, din chiștocuri colectate de pe litoral, licitate în beneficiul naturii, la City Park Mall

0

Fondurile strânse vor merge către continuarea acțiunii de plantare din Ovidius Park Constanța

Constanța, 19 octombrie 2020 – Peste 9.500 de mucuri de țigară colectate în luna august de pe plaja Zoom Beach din Constanța au fost transformate în opere de artă inedite, în cadrul proiectului de responsabilizare ecologică Tu ce vrei să simți pe plajă?”, demarat de City Park Mall, Zoom Beach și Asociația Constanța ReStart. Lucrările realizate de artista Maria Teodorescu, cu o parte dintre deșeurile colectate, au fost scoase la licitație publică de City Park Mall în perioada 12 – 31 octombrie, iar sumele obținute vor fi donate Asociației Constanța ReStart pentru o nouă acțiune de plantare de arbori în Ovidius Park, care va avea loc pe 7 noiembrie.

Deșeurile din țigări transformate în opere de artă-statement pentru a trage un semnal de alarmă

În perioada 1 – 31 august 2020, City Park Mall, împreună cu Asociația Constanța ReStart, au desfășurat o campanie de conștientizare a cauzelor poluării plajelor de pe malul Mării Negre, în urma căreia s-au adunat peste 9.500 de chiștocuri de țigări pe plaja Zoom Beach Constanța, însumând o foarte mică parte din cele 2,9 miliarde de mucuri aruncate anual în natură în România. O parte dintre chiștocuri au fost transformate de artista Maria Teodorescu în două opere de artă statement, ce sunt expuse în City Park Mall până pe 31 octombrie, în piațeta liftului panoramic de la nivelul -1. Ca parte a campaniei de conștientizare, tablourile expuse publicului larg reprezintă încă un semnal de alarmă cu privire la consecințele indiferenței față de mediul înconjurător.

Alături de tablouri, în City Park Mall este expusă și o urnă cu nisip, în care vizitatorii vor putea vedea concret cantitatea de mucuri de țigară strânse într-o singură săptămână pe o fâșie de ½ m de nisip și care pune într-o nouă perspectivă amprenta negativă uriașă lăsată de comportamentul iresponsabil asupra litoralului Mării Negre.

Sprijin pentru o nouă plantare

În urma licitației celor două tablouri în perioada 12 – 31 octombrie, fondurile strânse vor fi donate Asociației Constanța ReStart pentru organizarea unei noi acțiuni de plantare de arbori în Ovidius Park, din fața campusului Universității „Ovidius“ din Constanța. Astfel, pe 7 noiembrie, se vor planta încă 54 de copaci care vor contribui la diversificarea și îmbogățirea celui mai nou parc din oraș, cum este considerat Ovidius Park sau “Parcul cu tei”.

În martie 2019, City Park Mall a sprijinit prima acțiune de plantare a Asociației Constanța ReStart, în spațiul parcului, cu o donație de fonduri pentru achiziționarea a 173 de copaci. În total, 200 de copaci au fost plantaţi pe 23 martie 2019, în faţa Campusului Universităţii Ovidius din Constanta, cu ajutorul a 1000 de voluntari, și astfel s-a creat cel mai nou parc al oraşului, Ovidius Park sau “Parcul cu tei” (suprafața 1.2ha).

Mucurile de țigări: Un deșeu toxic pentru mediul înconjurător

Mucurile provenite de la țigări reprezintă 30-40% din totalul articolelor colectate în timpul curățeniei de pe coaste și din medii urbane, la nivel global. În România, mucul de țigară este cel mai răspândit tip de deșeu de pe plaje. Potrivit ONG-ului Mare Nostrum, doar în sesiunea septembrie 2019 au fost strânse aproape 18.000 de chiștoace de țigară de pe plajele litoralului românesc.*

Mucurile de țigară sunt toxice, însă acest lucru este puțin cunoscut chiar și de către fumători. Fiind fabricate din fibre de acetat de celuloză, acestea au un termen de descompunere foarte mare (intre 1 si 12 ani) și conțin substanțe chimice care dăunează mediului înconjurător.

Despre artista Maria Teodorescu

Doctorand la Universitatea de Arte din Iași, Maria s-a remarcat prin utilizarea unor materiale și tehnici neconvenționale, astfel că, la doar 18 ani, a expus primele sale opere, create din pietre și bucăți de lemn găsite în pădure. Ulterior și-a completat portofoliul cu lucrări din materiale specifice construcțiilor, precum bucăți de parchet, carton gipsat sau resturi de material. Nu este la primele tablouri alcătuite din mucuri de țigară, pe care le consideră o provocare în realizarea unor lucrări și mai complexe.

Despre City Park Mall

Inaugurat în 2008, City Park Mall este principalul centru comercial din Constanța, cu un mix complet de branduri de shopping, peste 100 dintre ele fiind aduse în premieră pentru constănțeni, și opțiuni de petrecere a timpului liber.

City Park Mall se adaptează în permanență nevoilor clienților săi, oferindu-le cea mai avansată experiență de shopping și divertisment din Constanța. Vizitatorii pot viziona filmele preferate în singurul cinematograf cu tehnologie 4Dx din oraș și pot face sport într-o sală ultramodernă World Class, dotată cu piscină semiolimpică și echipamente de ultimă oră.

Față de momentul deschiderii, galeria City Park Mall și-a dublat capacitatea închiriabilă la 51.700 de mp, găzduind în prezent peste 200 de branduri pentru toate categoriile de vârstă și interese. City Park Mall a încheiat, recent, procesul de reconfigurare și oferă acum o zonă de food-court extinsă, un spațiu de relaxare (seating area) dublat, precum și peste 250 de noi locuri de parcare, dispuse pe 2 etaje.

Puteți urmări toate evenimentele și campanilie City Park Mall pe https://city-park.ro/ și pe paginile de Facebook și Instagram.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.