One Jazz Festival – O Simfonie de Jazz în Inima Băii Mari

0

One Jazz Festival, evenimentul de referință pentru iubitorii de jazz din Baia Mare și din întreaga țară, a ajuns la a cincea ediție, desfășurându-se pe 10 și 11 noiembrie. Un festival independent, ce a crescut organic de-a lungul timpului sub îndrumarea atentă a organizatorului Eduard Keller, a reușit să atragă aproape 500 de spectatori pe seară, confirmând statutul său de eveniment cultural major în peisajul muzical românesc.

Evenimentul a avut loc la Sala ATP Tech Center, cu o acustică remarcabilă, creând o atmosferă elegantă și vibrantă ca la orice spectacol de jazz de calitate. Artiști din România, Marea Britanie, Polonia și Ungaria au urcat pe scena festivalului, atingând performanțe interpretative memorabile și demonstrând diversitatea și dinamismul scenei de jazz contemporane.

Vineri, 10 noiembrie, publicul a fost încântat de prestațiile formației 7th Sense din România și a proiectului Jazz Sabbath din Marea Britanie, condus de pianistul și compozitorul Adam Wakeman. Sâmbătă, 11 noiembrie, a fost rândul Michał Barański Quartet din Polonia și Barabás Lőrinc Quartet din Ungaria să electrizeze sala cu ritmuri inovative și improvizații sofisticate.

Barabás Lőrinc Quartet s-a întors pe scenă la One Jazz Festival primind ovații: „Pentru a doua oară la One Jazz Festival, un mare artist, cu o super trupă”, „Fără cuvinte”, „Spectacol”.

Jazz Sabbath, debutând în România, au fost atât de impresionați de public și de sala de spectacole, încât au promis să revină în Baia Mare și să includă orașul în viitorul lor turneu european.

În cadrul festivalului, a avut loc și vernisajul expoziției de sculptură a artistului băimărean Paul Covaci, îmbogățind regalul artistic cu elemente vizuale unice. Foaierul ATP EXODUS TECH a fost transformat într-o galerie de artă, îmbogățind astfel atmosfera festivalului.

Un punct culminant al festivalului a fost prelegerea ținută la biblioteca Virgil Mihaiu, unde jazzul a fost explorat ca formă de expresie identitară, aprofundându-se influențele culturale care traversează Europa, Japonia, Capul Verde și Brazilia.

Edina Quartet a făcut spectacol la „The Oak”, iar muzicienii polonezi, într-un gest de deschidere către muzica locală, au invitat muzicieni români să li se alăture pe scenă, ducând la o improvizație memorabilă de peste o jumătate de oră.

Tot la „The Oak”, un moment inedit a fost când o voluntară a avut ocazia să discute cu Adam Wakeman, primind de la acesta o listă de 25 de piese jazz esențiale pentru începători.

Exuberanța atmosferei din jurul evenimentului a demonstrat și a cincea oară – dacă mai era nevoie! – că tinerețea sufletească a participanților așteaptă și dau forță renașterii Festivalului din chiar parfumul amintirii acordurilor din anul trecut. Și încă mai mult, s-a dovedit izvor de inspirație pentru o fetiță de nouă ani, care a fost atât de entuziasmată încât a desenat logo-ul festivalului, exemplificând mesajul „Muzica Unește”.

One Jazz Festival și-a consolidat poziția nu doar ca o destinație pentru pasionați, ci și ca un punct de întâlnire pentru comunitatea artistică și culturală. Festivalul a reușit să demonstreze că Baia Mare poate fi un epicentru al muzicii de jazz, fixând orașul pe harta culturală internațională și anticipând cu entuziasm edițiile viitoare. Realizarea acestei ediții nu ar fi fost posibilă fără sprijinul generos și angajamentul sponsorilor noștri, Sepultura Impex – ca Sponsor Principal, Autobecoro, ATP Group, River Company, Hidroglobal – Sponsori Gold, și alți parteneri valoroși, care au contribuit semnificativ la succesul și vitalitatea acestui eveniment.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.