O nouă traducere în limba germană din opera lui Lucian Blaga se lansează la Viena: Experimentul şi spiritul matematic

0

La sediul Institutului Cultural Român de la Viena are loc în data de 29 mai, de la ora 18.30, lansarea traducerii în limba germană a volumului Experimentul şi spiritul matematic / Das Experiment und der mathematische Geist în traducerea prof. dr. Rainer Schubert. Publicat cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programul TPS – Translation and Publication Support Programme, volumul completează seria „Blickpunkt Rumänien“ apărută la editura new academic press. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Societatea Austro-Română.

1

În cadrul manifestării, prof. dr. Rainer Schubert va discuta despre volumul Experimentul şi spiritul mathematic, iar prof. univ. dr. Stephan Haltmayer va susţine prelegerea „Geometria neeuclidiană la Aristotel în interpretarea lui Imre Tóth“.

Intervenţia activă a omului în mersul fenomenelor naturale este un factor ce intră chiar în definiţia «experimentului». Pentru ca experimentul să poată fi prefăcut în metoda de cercetare, trebuie să se procedeze în prealabil la o reducţie pe scară întinsă a complicităţii universale presupuse ca intervenind în producerea oricărui fenomen. Există pe de o parte experimentul antic-aristotelic-goethean, înteles mai mult ca o lărgire a empiriei obişnuite… Matematica era considerată un mod superior de cunoaştere: condiţiile de lucru permiteau stabilirea unor «legi statistice». Exista pe de altă parte experimentul galileo-newtonian, care se substituie empiriei obişnuite… Numai conjugat cu spiritul matematic, acest tip de experiment a devenit complet asimilabil ştiinţei: ştiinţa a intrat în faza spiritului «de precizie».

Nici o consideraţie nu ne împiedică a admite – cât priveşte viitorul – o alternanţă, principial nelimitată, a fazelor de precizie cu fazele statistice.“ (Lucian Blaga)

Prof. dr. Rainer Schubert (n. 1948 la Viena) este doctor în filosofie al Universităţii din Viena, a fost mai mulți ani atașat cultural la Ambasada Austriei la București, apoi profesor de filosofie la secția în limba germană a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. În prezent este profesor de filosofie la Philosophisch-Theologische Hochschule Benedikt XVI din localitatea Heiligenkreuz (Austria Inferioară).

Prof. univ. dr. Stephan Haltmayer (n. 1933), prof. univ. emerit, a obţinut titlul de doctor în anul 1974 urmat de abilitarea în domeniul tematic al filosofiei în anul 1987. A fost lector la Universtitatea din Viena, printre alte şi la Institutul de Filosofie. Activităţile sale didactice şi publicistice s-au concentrat pe Grecia Antică.

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel: +431 319 10 81;

office@rkiwien.at

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.