Muzica e pe înțelesul copiilor la Classic for Kids – Carnavalul animalelor

0

Călătoria în universul magic al animalelor, pe notele compozitorului francez Camille Saint – Saëns, continuă. Classic for Kids – Carnavalul animalelor, spectacol imaginat de Bogdan Vaida (pianist) și Anamaria Meza (compozitoare) ajunge în luna mai în următoarele spații din Cluj și Maramureș:

Școala Gimnazială nr.2 | Sighetu Marmației, 10 mai, ora 11:00

Școala Gimnazială „Florea Mureșanu” | Suciu de Sus, 11 mai, ora 12:00

Sub Stejar | Târgu Lăpuș, 12 mai, ora 14:00

Biserica Ortodoxă din Vechea | comuna Chinteni, 19 mai, ora 17:00

Căminul Cultural Vad | Vad, 15 mai, ora 12:00

Școala Gimnazială „Ioan Bujor” | Petreștii de Jos, 24 mai, ora 9:30

QUB Space | Cluj-Napoca, 25 mai, ora 12:00

Evenimentele de la asociația „Sub Stejar”, Biserica Ortodoxă din Vechea și QUB Space sunt destinate publicului larg, iar accesul este gratuit, în baza unei rezervări pe  www.kids.classicunlimited.ro.

Copiii de la 7 la 12 ani vor porni într-o aventură muzicală plină de vervă, ludică și didactică și își vor petrece timpul cu voioșie și folos printre instrumente. Gândit în 3 părți, Classic for Kids – Carnavalul animalelor prezintă: un miniconcert de pian cu povești din lumea animalelor, un atelier interactiv de ritm și improvizație și un exploratoriu de instrumente muzicale, care le permite celor mici să descopere în mod ingenios gustul muzicii.

Miniconcertul și poveștile care-l însoțesc au ca scop atât stimularea curiozității copiilor față de muzica clasică, făcând-o accesibilă și plăcută în același timp, cât și dezvoltarea imaginației. Piese muzicale adaptate nivelului lor de înțelegere îi vor învăța ce înseamnă să fii spectator la un concert, cum se ascultă conștient o lucrare muzicală și cum pot fi urmărite momentele acesteia.

Atelierul muzical își propune familiarizarea copiilor cu ritmul prin folosirea tehnicilor de body percussion și a unor instrumente simple de percuție. Body percussion înseamnă folosirea propriului corp ca instrument de percuție, antrenând atenția pe toate planurile: conștientizare, concentrare, memorare și coordonare, pentru executarea unor scheme ritmice însoțite de fragmente muzicale, adaptate nivelului de competență al fiecărui grup de copii.

Exploratoriul de instrumente muzicale îi invită pe copii să descopere specificul acestora prin înțelegerea utilității lor și a felului în care se produc sunetele. Pentru curioși și inventivi, organizatorii au pregătit idei și materiale pentru crearea de instrumente muzicale.

Bogdan Vaida aduce muzica clasică mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited. El a absolvit Academia de Muzică din Cluj, apoi și-a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde, în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. De atunci și până în present, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția.

Anamaria Meza, compozitoarea care a scris piesa „Vânătoarea” și a pregătit atelierul de muzică pentru proiectul Classic for Kids, a colaborat de-a lungul timpului cu muzicieni și proiecte de excepție: compozitoarea Violeta Dinescu (Oldenburg), mezzosoprana Christina Ascher și Janus Ensemble (Karlsruhe), pianista Claudia Bigos (Braunschweig), formația Trio Contraste (Cluj-Napoca), „Young famous orchestra” (Cluj-Napoca), și, bineînțeles, cu Bogdan Vaida în cadrul proiectului Classic Unlimited și Classic for Kids.

Despre Classic Unlimited

Asociația Classic Unlimited vizează promovarea muzicii clasice prin prezentarea unui mod diferit de a vedea, auzi, cânta și trăi muzică. Astfel, în cadrul proiectelor Classic Unlimited, publicul este invitat să descopere poveștile din spatele muzicii și lucrurile care i-au inspirat pe compozitori să își scrie capodoperele. Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, proiectul ajunge în România. Din 2015 au fost produse 10 spectacole muzicale, și peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția pentru un public de peste 12.000 de spectatori.

În 2023 programul de educație muzicală Classic for Kids a ajuns la 1000 de copii din 8 comunități din mediul rural și urban mic și la peste 35000 de copii, părinți și bunici prin intermediul canalului de YouTube. Găsiți aici aftermovie-ul Classic for Kids 2023.

Evenimentele din acest an fac parte din proiectul „Classic for Kids – Carnavalul animalelor”, proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Partener principal: E.ON

Parteneri: Yamaha, Rohema, Mobila Dalin, Daisler Print House și Gerovital Kids

Co-organizatori: Asociația Culturală Sub Stejar, Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrița, Asociația Sus pentru Tineret.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, EBS Radio, Radio Cluj, România Pozitivă, Scena9, Observator Cultural.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.