Muzică de calitate la Festivalul de Jazz de la Gărâna

0

Cinematic, ambiental, funky, misterios, vag… O combinaţie de jazz, trip hop şi electro-glitch-uri experimentale, Portico Quartet îmbină instrumentele acustice cu tehnologia pentru a crea infinite specii şi variaţii.

British Council vă invită vineri, 13 iulie, în cea de-a doua zi a Festivalului de Jazz de la Gărâna la un concert aparte susţinut de Portico Quartet, al căror album omonim le-a adus în 207 titlul de „Albumul Jazz al anului” desemnat de Time Out.

Jazz şi muzică electronică, stabilitate şi fluiditate, experimental şi accesibil, Portico Quartet se remarcă prin folosirea instrumentului depercuţie denumit hang.  Explorarea posibilităţilor acustice ale acestuia a adus celor patru muzicieni o abundenţă de noi teritorii în domeniul percuţiei. Inventat în anul 2000 de doi artişti elveţieni, hang-ul pare desprins din filmele SF şi emite un sunet distinctiv, hipnotic, datorită înclinaţiilor de la suprafaţa sa metalică.

În Portico Quartet, acustica instrumentelor îşi păstrează textura caldă, deşi este prelucrată digital, iar sunetul se imprimă de o tonalitate specială care a făcut criticii să afirme că muzica lor “sfidează clasificările şi pe bună dreptate. Mai mult decât muzică clasică, mai mult decât Jazz”(Music OMH Magazine). Avangardişti şi dificil de încadrat într-un gen anume, Portico Quartet explorează în permanenţă tonalităţi noi, neobişnuite, iar intervenţia electronică (laptop şi MIDI controller) îmbogăţeşte arhitectura sonică a grupului şi îi amplifică cele mai mici detalii.

O curajoasă declaraţie de intenţie. Portico Quartet rămâne unul din cele mai avangardiste grupuri din orice gen. (The Jazz Mann)

Gărâna Jazz Festival este organizat de Fundaţia Culturală Jazz Banat şi se află la a XVI-a ediţie. Evenimentul se desfăşoară anul acesta în perioada 12-15 iulie, in Poiana Lupului din Gărâna.

http://www.garana-jazz.ro

http://www.britishcouncil.org/ro/romania-events.htm

https://www.youtube.com/watch?v=Gop3oTUlbW4&feature=player_embedded

https://www.youtube.com/watch?v=ckJVotYWyRQ&feature=related

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează