Mitul raţionalismului @ Noua Acropola Timisoara

0
Asociaţia culturală Noua Acropolă vă invită sâmbătă, 28 aprilie, ora 11:00, la o prelegere filosofică cu tema: Mitul raţionalismului.
Conferenţiar: prof. Ivo Ivanovici
Locaţie: Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” (Bd. Vasile Parvan, Nr. 4A)
Nu încape îndoială, omul este, în esenţa sa, un „homo sapiens”, o fiinţă raţională, un „eu sunt” intelectual… Mai presus de toate argumentele filosofice ori antropologice, o dovedeşte cu prisosinţă întreaga istorie a culturii şi a civilizaţiei, căci peste tot şi în fiecare epocă vedem aceeaşi privelişte: omul gânditor care se modelează pe sine şi pe lumea din jurul său.
Variază mentalităţile – adică tipuri de răspunsuri oferite la întrebări fundamentale –, dar omul intelectual rămâne mereu o constantă. Aşadar, noi oamenii suntem fiinţe intelectuale şi ne împlinim utilizându-ne mintea: de pildă, personalitatea individuală este rezultatul unui proces de auto-formare bazat pe aplicarea şi asumarea conştientă a noţiunii de unu, iar în temeiul tuturor profesiilor se află cunoştinţele corespunzătoare fiecăreia în parte. Toate acestea sunt bine cunoscute şi se consideră, îndeobşte, că până la urmă am reuşit să ajungem într-o epocă a lumii pe deplin raţionalizată şi eliberată de tentaţiile unei gândiri false.
Şi totuşi… realităţile vieţii s-ar putea să nu corespundă întru totul necesităţilor şi aşteptărilor, iar modul în care ne folosim însuşirea intelectuală poate că nu este chiar atât de just pe cât se pare… Oare este posibil să fi căzut într-un nou exces istoric, conferind raţiunii un rol nemăsurat şi o încredere nepotrivită?
Taxa de participare: 4 Lei (reducere 2 Lei)
Pentru mai multe informatii:
Telefon: 0749 067 441
Email: na-timisoara@noua-acropola.ro

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează