Luna mai soseşte cu multe flori, iar Noua Acropolă cu multe evenimente

0
 

 

Marţi, 3 mai, ora 17:00

Teatru filosofic: Mitul lui Quetzalcoatl

Locaţie: Studio Art str. Augustin Pacha nr. 8

Quetzalcoatl, eroul civilizatoric al aztecilor este atras într-o capcană de Tezcatlipoca, contrapartea sa întunecată. Păcălit să îşi privească propriul chip, pe care nu îl cunoscuse niciodată, Quetzalcoatl cade pradă unei vieţi deznădejduite şi superficiale. Acesta este însă doar începutul unui drum al descoperirii valorii interioare şi al cuceririi dimensiunilor atemporale. Drumul lui Quetzalcoatl ne aminteşte de parcursul Omului dinspre superficialitate spre autenticitate. Depinde de fiecare dintre noi să nu rămână captiv în mijlocul drumului.

Marţi, 3 mai, ora 19:00

Conferinţă: Simbolismul catedralelor gotice

Conferenţiar: Monica Varga

Locaţie: Mansarda Facultăţii de Arte, Str. Oituz nr. 4 (sensul giratoriu Mărăşti)

 

Cine au fost constructorii Catedralelor Gotice? Ce legătură există între Alchimie, Astronomie, Tradiţia umanităţii şi svelte catedrale care se avântă spre înaltul cerului, sfidând greutatea materiei? De ce au fost numite „cărţi de piatră” şi ce învăţături esenţiale ne transmit?

Catedralele Gotice din Franţa reprezintă o culme a spiritualităţii şi creativităţii minţii şi spiritului uman, o dovadă că omul are resurse interioare nebănuite, care îl fac să depăşească limite materiale, psihologice şi mentale.

Vă invităm să descoperiţi minunata şi misterioasa lume a simbolurilor Catedralelor Gotice.

Miercuri, 4 mai, ora 19:00

Film documentar: Florenţa, pe urmele geniilor Renaşterii

Locaţie: Local Retro, Str. Lucian Blaga (vis-a-vis de sediul Noua Acropolă)

Durată: 90 minute

 

Geniul şi-a găsit de-a lungul timpului modalităţi diferite de a aduce în preajma oamenilor dovezi ale existenţei unor valori superioare. Frumuseţea, Armonia, Cunoaşterea, Adevărul se regăsesc în arta şi arhitectura moştenite de oraşul Florenţa, provenind din una dintre cele mai profunde perioade ale omenirii: Renaşterea.

Joi, 5 mai, ora 19:30

Conferinţă: Don Quijote şi idealismul în lumea modernă

Conferenţiar: Monica Varga

Locaţie: Str. Lucian Blaga nr. 4, et.. 2 (Sediul Noua Acropolă)

 

Cum ar fi arătat lumea noastră fără existenţa idealiştilor, a acelor „nebuni” care văd lucruri pe care oamenii obişnuiţi nu le văd, care fac lucruri pe care oamenii obişnuiţi nu le vor face niciodată, care studiază lucruri „inutile” şi îşi „pierd timpul” căutând armonie în muzică, pictură, natură? Idealismul este o stare a sufletului şi o alternativă la viaţa materialistă şi superficială.

Cum descoperim dacă suntem idealişti? Cum trăim conform Idealurilor atemporale într-o lume materialistă? Cum putem să rămânem fideli visurilor celor mai dragi sufletului nostru şi să le plăsmuim, să le dăm viaţă?

În conferinţa despre Don Quijote şi idealismul în lumea modernă vom căuta răspunsurile marilor idealişti la aceste dileme.

Luni, 9 mai, ora 19:30

Curs introductiv de filosofie şi psihologie

Locaţie: Str. Lucian Blaga nr. 4, et.. 2 (Sediul Noua Acropolă)

 

Cunoaşte-te pe tine însuţi şi vei cunoaşte întregul univers – nu e doar un citat banal înscris în piatra oracolului de la Delphi. E vorba de o invitaţie esenţială şi actuală spre a cerceta într-un mod activ trei aspecte fundamentale ale existenţei: fiinţa umană faţă în faţă cu sine însăşi, fiinţa umană în convieţuirea sa alături de ceilalţi şi fiinţa umană în relaţie cu timpul, asumându-şi rolul de creator de valori civilizatorice.

Noua Acropolă propune o Filosofie activă care dezvoltă capacitatea omului de stăpânire de sine şi de acţiune în acord cu ceea ce raţiunea şi conştiinţa pot capta din armonia lumii.

Prin „a fi filosof” înţelegem un mod de viaţă idealist, în care răspunsurile despre propria fiinţă şi despre lumea în care trăim sunt căutate şi găsite în Viaţă şi în Natură, amândouă fiind cele mai bune maestre.

Temele pe care le propunem sunt:

ETICA ATEMPORALĂ – De ce avem nevoie de filosofie?

BHAGAVAD-GITA – Calea Eroului si Acţiunea Justă

GLASUL LINIŞTII – Interpretarea unui text tibetan

SIDDHARTA GAUTAMA BUDDHA – Cele patru adevăruri nobile

CONFUCIUS – Despre omul nobil

VIAŢA MORALĂ ÎN EGIPTUL ANTIC – Texte sapienţiale

PLATON –  Mitul peşterii

ARISTOTEL –  Etica nicomahică

STOICISMUL ÎN ROMA – Despre cetăţeanul lumii

IMMANUEL KANT –  „Cerul înstelat deasupra mea şi Legea Morală în mine”

PLOTIN – Despre Suflet

FILOSOFIA ISTORIEI – Cine sunt, de unde vin şi încotro mă îndrept?

 

Sâmbătă, 14 mai, ora 16:00

Conferinţa: Ashoka, cel mai mare împărat budist

Conferenţiar: Adela Rusu

Locaţie: Str. Lucian Blaga nr. 4, et.. 2 (Sediul Noua Acropolă)

 

„Nu există lucrare mai frumoasă ca bunăstarea tuturor oamenilor şi orice eforturi fac sunt doar pentru a îmi plăti datoria faţă de toate fiinţele”. (Edictul 7 de pe inscripţia de la Girnar)

Legendele budiste ne vorbesc despre un monarh care şi-a condus viaţa şi imperiul conform preceptelor budiste şi care astfel a adus poporului său pace, prosperitate şi o şansă de evoluţie interioară ieşită din comun.

Figura lui Ashoka a luat proporţii legendare deoarece acesta a depăşit cu mult limitele unei persoane şi chiar a unui împărat obişnuit. Prin domnia sa de 32 de ani, pătruns de sensul profund al învăţăturilor budiste şi descoperindu-le valoarea universală, a condus un imperiu în care oamenii au regăsit pacea, fraternitatea, solidaritatea şi prin urmare, drumul spre o viaţă iluminată de un sens superior.

Vă invităm să descoperim împreună minunata aventură a vieţii marelui împărat Ashoka.

 

Sâmbătă, 28 mai, ora 18:30

Conferinţa: Învăţăturile lui Pitagora

Conferenţiar: Alis Brebu

Locaţie: Str. Lucian Blaga nr. 4, et.. 2 (Sediul Noua Acropolă)

 

Dacă sunteţi întrebaţi „În ce stă fericirea?”, spuneţi „În a fi în armonie cu tine însuţi”. (Pitagora)

 

În primii ani de şcoală aflăm că Pitagora este „posesorul” unei teoreme din geometria plană. Însă, pe măsură ce creştem şi mintea noastră poate cuprinde mai multe nuanţe, putem descoperi în Pitagora un mare învăţat, care a lăsat în urma sa o serie de legi morale care-l pot conduce pe om către regăsirea de sine şi armonizarea interioară.

Vă invităm la o prelegere filosofică pe parcursul căreia să descoperim împreună învăţăturile lui Pitagora despre Om, Natură, Univers şi Armonie. Vom încerca să înţelegem de asemenea care au fost principiile care au condus la construirea unei Şcoli de filosofie ai cărei membri se evidenţiau în mulţimea cetăţenilor nu doar prin inteligenţa şi vastele lor cunoştinţe, ci prin faptele morale şi atitudinea nobilă şi demnă în faţa oricăror situaţii de viaţă.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.