Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

LISABONA: La Teatrul Național Dona Maria II se dansează d’ale noastre!

0

Ta Ra Ta Tam! La Teatrul Național Dona Maria II din Lisabona se dansează d’ale noastre!

 icr lisabona

Sursa: icr.ro/lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Teatrul Naţional Dona Maria II, prezintă, în zilele de 23 noiembrie (21h00) şi 24 noiembrie (16h00), în sala Garrett, spectacolul de teatru coregrafic D’Ale Noastre/Ta Ra Ta Tam, în regia şi coregrafia unuia dintre cei mai importanți coreografi români din toate timpurile: Gigi Căciuleanu.

Co-producţie a Teatrului Naţional din Bucureşti şi a Fundaţiei Art Production, cu sprijinul JTI și al Bibliotecii Naționale a României, spectacolul este interpretat de dans-actorii: Ioana Marchidan, Ioana Macarie, Ramona Bărbulescu, Diana Spiridon, Rasmina Calbajos, Lari Giorgescu, Cristian Nanculescu, Ştefan Lupu, Istvan Teglas, Adrian Nour, Alexandru Călin şi Arcadie Rusu, membri ai „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”.  Scenografia este semnată de Corina Grămoşteanu şi muzica de DJ Vasile, muzică “asezonată cu Beethoven, Mozart, Verdi şi altele”, inserturi “menite să universalizeze comportamentul personajelor” – cum precizează însuşi autorul şi regizorul Gigi Căciuleanu.

Creaţia coregrafică D’Ale Noastre/Ta Ra Ta Tam este inspirată din operele și personajele lui I. L. Caragiale, geniul comic al literaturii române. Se regăsesc în acest spectacol de teatru coregrafic atât protagoniştii pieselor sale de teatru, cât şi personaje emblematice  din “Momente şi Schiţe”. Sunt scene în care realismul voit al costumelor alternează cu absurdul şi suprarealismul mişcărilor dansate. Intenţia lui Gigi Căciuleanu a fost de „a-l scoate pe Caragiale din specificul local pentru ca spectacolul să poată fi înţeles şi de un chilian şi de un francez, de către oricine”. Coregraful afirmă: „Am vrut să rescriu pe limba mea, cea a teatrului coregrafic, ceea ce îmi inspiră tumultuoasa lume a lui Caragiale al nostru.(…) Un Caragiale revizitat în ziua de azi, în care absurdul ionescian a devenit logică cotidiană. Un spectacol în care  mi-am propus să explorez această lume a noastră cea de toate zilele, plină cu d’ale noastre. Nu numai cele româneşti ci, în general, cu cele d’ale noastre: omeneşti”.

Spectacolul a fost deja prezentat în mai multe capitale europene: Paris (Espace Cardin, 17 noiembrie 2012), Londra (Cadogan Hall, 19 noiembrie 2012), Bruxelles (Palais des Beaux Arts/Bozar-Salle M, 21 noiembrie 2012), Sofia (Teatrul Naţional „Ivan Vazov”, 16 mai 2013) și Chișinău (Teatrul Național „Mihai Eminescu”, 2 și 3 noiembrie 2013).

Director de teatru, coregraf, dansator şi profesor, Gigi Căciuleanu este una dintre cele mai originale personalităţi din universul dansului contemporan. Deţinător a numeroase premii şi decoraţii internaţionale, Gigi Căciuleanu a colaborat, de-a lungul anilor, cu artişti faimoşi din lumea dansului şi a muzicii: Astor Piazzola, Marius Constant, Pina Bausch, Maïa Plissetskaïa, Jeanine Richer, Jean-Michel Jarre, Guy Tudy, François Rabbath, Claude Lefevre, Santiago Sempere, Jean Le Poulain, Henri Ronse.

„Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor”, titlu obţinut în Franţa şi membru al „Consiliului Internaţional de Dans” al UNESCO, Căciuleanu a semnat coregrafii pentru unele dintre cele mai importante companii de dans din lume: operele din Paris, Lyon, Avignon, Hamburg, Roma, Cardiff, Wupperthaler Tanztheater, Teatro La Fenice din Veneţia, Teatrul Municipal din São Paulo sau Teatrul “Oleg Danovski” din Constanţa.

Coregraful român transmite tehnica şi stilul său original de dans sub formă de ateliere şi master-classes în cadrul unor instituţii de prestigiu precum: Conservatorul Naţional Superior La Villette, l’Ecole de l’Opéra de Paris, Conservatoarele Naţionale franceze (Boulogne-Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes etc).

În prezent, deţine propria companie coregrafică (Gigi Căciuleanu Romania Dance Company), înfiinţată la București, şi este, deasemenea, directorul Bletului Naţional din Chile.

Bilete se pot achiziționa online, pe site-ul:

http://www.bilheteiraonline.pt

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.