Lapsus lansează programul de rezidențe I.C.K.H.S. – Independent Curating Know-How Sharing, orientat către curatori emergenți

0

Lapsus lansează programul de rezidențe I.C.K.H.S. – Independent Curating Know-How Sharing, primul open call orientat către curatori emergenți cu scopul de a crea un format de întâlniri pentru schimb de cunoștințe, dialog și dezvoltarea ideilor prin practică. Programul de rezidențe se va desfășura din 5 octombrie până pe 20 decembrie, iar perioada înscrierilor este deschisă până duminică, 1 octombrie.

Programul este axat pe împărtășirea de cunoștințe prin întâlniri periodice cu artiști și curatori experimentați, cât și prin analiza în timp real a muncii de cercetare, pregătire și organizare a proiectelor curatoriale proprii în perioada rezidenței. Scopul este creșterea competențelor curatoriale și conectarea cu scena creativă și cu publicul, prin exersarea abilităților de conceptualizare, critică și dialog în diferite formate de muncă individuală și colectivă (ateliere, prezentări, sesiuni de Q&A, redactare de text).

Participarea în programul I.C.K.H.S. este condiționată de propunerea unui proiect curatorial propriu și de organizarea acestuia în perioada rezidenței, beneficiind de un mini-grant și de îndrumarea mentorilor, a invitaților și a echipei formate pentru acest scop. Proiectul curatorial poate fi o expoziție pentru un artist sau un grup de artiști într-o galerie, un performance, o intervenție în spațiul public, în spații alternative sau poate avea orice alt format care poate fi prezentat public și implică o colaborare cu cel puțin un artist. Vor avea loc sesiuni săptămânale pentru schimb de cunoștințe și training, iar în restul timpului, rezidentul poate lucra individual sau în grup pentru realizarea proiectului curatorial.

Urmărim susținerea curatoriatului independent, abordările eclectice și valorizarea curatorilor emergenți cu background-uri diferite (arte vizuale, arte digitale, dans contemporan ș.a.), cooperare și transfer intergenerațional de cunoștințe, îmbunătățirea dialogului și a gândirii critice. Proiectele curatoriale pot fi implementate în Timișoara dar și în alte orașe din țară, formatul I.C.K.H.S. fiind în mod principal online.

Selecția aplicanților va lua în considerare criterii precum: motivație personală, originalitatea viziunii, capacitate de a lucra în colaborare cu alții, abilitate de gândire critică, portofoliu și CV care să arate că există un interes pentru curatoriat și organizare. În Timișoara vor fi facilitate vizite de ateliere, acces la resursele organizației Lapsus (spațiu, ateliere, dotări), contacte de artiști și întâlniri cu experți care lucrează în contextul Capitalei Europene a Culturii. Proiectul este primul pas al unui demers mai amplu prin care ne propunem să sprijinim și să promovăm practicile curatoriale noi ale viitorilor lucrători culturali. Suntem interesați de modul în care cultura de masă interacționează cu noile identități culturale influențate de mișcări artistice, inovații tehnologie sau schimbări sociale.

Profilul participantului: persoane interesate de curatoriat, filosofie, gândire critică, cultură contemporană, management cultural. Vorbește cel puțin o limbă de circulație internațională, are studii superioare în domenii precum arte vizuale, istoria artei, artele spectacolului, management, filosofie, sociologie, studii muzicale sau alte studii umaniste. Dorește să contureze un discurs curatorial personal și are capacitatea de a lucra independent. 

Formatul programului: Hibrid (predominant online dar și fizic)

Număr de participanți care vor fi selectați:

Mini-grant: 3000 Ron brut

Durata: 10 săptămâni (din 5 octombrie până în 20 decembrie)

Aplicația va consta într-un singur fișier PDF de max 5 Mb care va fi transmisă la adresa lapsus.xyz@gmail.com până la data de 1 octombrie 2023 cu titlul „Aplicație rezidență ICKHS” Aceasta va trebui să conțină: 

  • Motivația de a participa în programul ICKHS (max. 300 cuvinte)
  • Experiență în curatoriat sau organizare în domeniul artistic (max. 300 cuvinte)
  • Propunere de proiect curatorial / draft concept (max. 500 cuvinte)
  • Orașul și locația pentru care se propune proiectul curatorial
  • Data dorită pentru prezentarea publică a proiectului
  • Obiectivul proiectului curatorial și publicul căruia i se adresează
  • CV (max. 2 pagini)
  • Portofoliu sau documentația proiectelor anterioare (cu linkuri, texte și imagini):

Selecția va fi anunțată în data de 5 octombrie 2023. Pentru întrebări vă încurajăm să ne contactați prin mesaj la lapsus.xyz@gmail.com. Informații despre proiect pot fi găsite și aici: https://lapsus.xyz/ickhs/ 

Proiectul ICKHS – Independent Curating Know-How Sharing este implementat de Asociația Lapsus și co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.