Lansare de carte: Focșanii prin obiectivul unui artist fotograf – Franz X. Koroschetz 

0

Astăzi, 10 aprilie 2024, se împlinesc 90 de ani de la trecerea în eternitate a celui mai importat fotograf focșănean din istorie – austriacul F. X. Koroschetz. Venit din imperiul austro-ungar și stabilit la noi în oraș în 1895, Koroschetz debutează oficial ca fotograf în 1899 și activează până în anul morții sale – 1934. Ca atare, trei decenii și jumătate de activitate fotografică. Cu acest prilej, Sorin Tudose , autorul volumului, invită focșănenii și nu numai la lansarea celui de-al treilea album ilustrat dedicat vechiului Focșani. Lansarea o să aibă loc pe 11 mai, ora 12:00, în sala de festivități a Liceului „Unirea” Focșani. Volumul are mai bine de 250 de imagini cu orașul, cu evenimentele lui și locuitorii săi, fie ei persoane cunoscute în epocă sau anonime.

De asemenea, fotografiile sunt grupate în cadrul unor capitole-povești, albumul având peste 20 de astfel de capitole. “După un deceniu de cercetare a istoriei orașului natal mai aveam un sigur dor – să-i fac un album in memoriam lui Koroschetz, să aduc un omagiu acestui om care ne-a lăsat nenumărate mărturii vizuale dintr-un oraș care nu mai există”, transmite Sorin Tudose. Autorul spune că a dedicat un an întreg cercetării vieții și operei lui Koroschetz și că aceasta a generat multe și deosebite suprize. Printre ele, unde anume în Focșani și-a făcut ucenicia Koroschetz. O altă surpriză constă în descoperirea după 120 de ani a unei întregi serii de fotografii făcute special pentru…Familia Regală. De asemenea, peste 50 de fotografii de studio, portrete făcute de FXK se bucură de descrieri vestimentare realizate de istoricul de modă Raluca Partenie. Autorul mai transmite că pentru prima dată în județul nostru este folosită Inteligența Artificială, că imaginile dintr-un capitol sunt îmbunătățite toate cu A.I.. “Știam că Franz Koroschetz a fost un foarte talentat fotograf, dar lucrând pentru acest nou proiect editorial am descoperit cât de mare a fost el în epoca sa. Fotografiile făcute de el sunt răspândite în instituții din Vrancea, din țară, în colecții particulare și e dificil să îți faci o idee despre opera sa fără să ai o imagine de ansamblu. Mi-am făcut această imagine de care spun, iar acum vreau să împărtășesc cu cititorii ce am descoperit, ce am realizat”, mai spune Tudose. Gândit inițial să aibe în jur de 180 de pagini, albumul a ajuns în cele din urmă la un număr record de 272 de pagini. “Nici la precedentele două albume nu am făcut rabat de la calitate, dar la acesta chiar am ridicat și mai mult ștacheta. Sunt foarte multe fotografii tipărite pe jumătate de pagină, pe o pagină, pe o pagină și jumătate sau chiar pe două pagini. Pur și simplu, nu m-am mai uitat la bani, la costurile de tipar, m-am gândit la frumusețea cărții, la un omagiu pe cinste adus acestui austriac devenit focșănean pe nume Koroschetz. Iar din punct de vedere grafic albumul este o bijuterie vizuală pe care și-au pus amprenta nu mai puțin de 5 persoane”, conchide autorul. La lansare albumul va putea fi cumpărat cu un preț promoțional de 200 de lei, urmând ca ulterior să intre în librării. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.