Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

TULCEA: La Fête Sauvage, filmul de deschidere al Pelicam – Festivalului Internațional despre Mediu și Oameni, ediția a treia

0

De Ziua Internațională a Mediului, Pelicam vine cu un cadou pentru toți iubitorii naturii: La Fête Sauvage, unul dintre cele mai celebre filme de mediu, apărut în 1976, poate fi văzut la Tulcea. Varianta recondiționată a documentarului, care nu mai era în stare de vizionare, poate fi admirată în premieră mondială la Tulcea, în deschiderea Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni. Filmul va fi relansat în Franța și în alte țări după 18 iunie.

la_fete_sauvage_1

La 37 de ani de la apariție, filmul este, în continuare, în top 10 al celor mai de succes filme de gen din Franța. La Fête Sauvage a revoluționat industria filmului documentar, prin frumusețea care îl deosebește de orice alt film despre animale. El a fost realizat de Frédéric Rossif și coprodus de legenda westernului, regizorul Sergio Leone, muzica fiind semnată de celebrul compozitor Vangelis, precursorul muzicii electronice.

La Fête Sauvage este un film poetic care pune în lumină legătura secretă și profundă între om și lumea animală. “Dacă animalele ar dispărea acum, ar fi un dezastru ecologic, dar va fi încă un dezastru, și mai grav, un dezastru cultural: copilul care nu va mai vedea animalele va fi un copil condamnat la tăcere în visele sale pentru restul zilelor”, sunt cuvintele regizorului Frédéric Rossif.

Publicul larg va putea redescoperi filmul într-o versiune restaurată în totalitate, la o calitate optimă. La Fête Sauvage în varianta refăcută va fi proiectat, pentru prima oară, la Tulcea, prin amabilitatea lui Yves Rescalat, fondatorul edițiilor Zoroastre, a cărui misiune principală este de a reda viața capodoperelor uitate ale cinematografiei de artă. Echipa de restaurare a căutat prin toată lumea, timp de șase luni elementele de origine ale filmului, printre care negativele de 16 mm.

La Fête Sauvage va fi primul film proiectat la cea de-a treia ediție a Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni și va fi urmat de peste 30 de filme de mediu în premieră națională, semnate de regizori premiați. My Name is Salt este o producție Elveția / India care spune povestea a mii de familii care își părăsesc satele și migrează într-un deșert din India de unde extrag sarea care le asigură existența. “Oamenii sării” se mută din septembrie până în aprilie în deșertul dezolant și aspru așa cum au făcut generații înainte. Regizoarea Farida Pacha urmărește familia lui Sanhabai timp de opt luni. Povestea lui Shanbai apare ca o reflecție în oglindă a mitului lui Sisif. Reducând viața la esența sa cea mai simplă: munca este condiția noastră și a nu munci este în afara vieții însăși. La sfârșit, povestea lui Sanhabai are sens nu numai pentru că ne spune ceva despre lumea în care trăim, dar mai ales pentru că ne spune ceva despre noi înșine. Filmul face parte din competiția de lung metraje.

Fresh Perspectives este o secțiune competițională nouă, iar în cadrul ei puteți vedea și Le Semeur. Filmul este portretul artistului și producătorului de semințe Patrice Fortier ce își dedică pasiunea și expertiza să păstreze biodiversitatea plantelor. el prezervă și înmulțește semințe rare sau uitate cu scopul de a reda vitalitatea și varietatea moștenirii noastre agricole. Regizat de Julie Perron cu o neobișnuită siguranță și eleganță, Le Semeur ne oferă o privire fascinantă asupra vieții intense trăită de Fortier.

Pelicam a pregătit și o secțiune competițională a scurt metrajelor. Printre acestea, se numără Santra and the Talking Trees (Finlanda, 2013), un film despre dificultatea și frumusețea de a-ți găsi propria casă. Filmul combină animația și imagini de arhivă, într-un poem cinematic ce creează o aventură etnografică deosebită. Tot în această sețiune puteți urmări Prosperous Mountain (Marea Britanie, 2013), un film despre Depozitul Global al Semințelor din Svalbard care este o rezervă de siguranță ce adăpostește mostre de semințe din peste 1.400 de bănci cu gene din toată lumea. Semințele constituie o rezervă de siguranță în cazul dezastrelor naturale, a conflictelor sau războaielor și se află în adâncul unui munte din zona arctică.

Filmele din programul festivalului aduc în discuție numeroase probleme de mediu cu care se confruntă oamenii din toată lumea. Pelicam își propune să dezbată unele dintre aceste probleme în căutarea soluțiilor alternative. În acest scop, vor fi prezente la Tulcea unele dintre cele mai importante organizații de protecție a mediului care ne vor spune care sunt provocările actuale și cum le putem face față. Acestea sunt: Ecoruralis, Active Watch, Reper21, EcoAssist, Mai Bine, România în Tranziție, Mining Watch, Permacultura.

Festivalul Internațional de Film Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sponsorizarea principală a ApaNova București și cu sprijinul BRD, Renault, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Administrației Fondului Cultural Național, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român. Parteneri instituționali: Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elveției, Goethe Institut, Institutul Francez din București și Institutul Italian de Cultură.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.