Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Interviu Radio ProDiaspora: Suflet pentru romanii de pretutindeni

0

În urmă cu mai mult timp am avut ideea – noi, la RomaniaPozitiva – de a căuta informaţii despre Diaspora. Pentru că suntem convinşi că românii din afara ţării nu sunt numai aşa cum ne spun canalele de mass media. Ştim că sunt oameni care obţin performanţe extraordinare şi care sunt apreciaţi în toate colţurile lumii. Căutând Diaspora, am descoperit o întreagă lume. O lume despre care, noi, cei din ţară, ştim destul de puţin…

Avem plăcerea să îţi prezentăm un interviu despre o iniţiativă extrem de interesantă: un radio al românilor din afara ţării, radio ProDiaspora. Răspunde la întrebările noastre Ecaterina Cimpean, Vicepresedinte- Fondator Radio Prodiaspora.

„Este visul unei nopţi de vară, este o poveste care s-a născut singură, fiind  proiectul nostru, al vostru şi al românilor de pretutindeni.”


  • RomaniaPozitiva: Care este rolul / misiunea *postului de radio pentru diaspora?

ProDiaspora: Acest post de radio, ProDiaspora, după cum îi spune şi numele, s-a născut din dorinţa de a aduce clipe de bucurie în sufletul românilor de peste hotare, a românilor oriunde s-ar afla ei, dar şi celor de acasă. Este visul unei nopţi de vară, este o poveste care s-a născut singură, fiind  proiectul nostru, al vostru şi al românilor de pretutindeni.
Postul de radio îşi propune să facă sufletul românului să vibreze, să plângă cu dorul scurs pe corzile lăutarilor de altă dată, să se bucure şi să cânte, să trăiască libertatea de a se simţi liber. Şi pentru aceasta ce am putea face mai bine decât să ne aducem aminte de tradiţiile şi obiceiurile nostre, suflet din suflet neamului, să le păstrăm vii ca pe o iubire eternă.
Raţiunea de a exista şi motivaţia de a lucra se află la cei care, deşi sunt departe cu trupul de cei care compun redacţia postului de radio ProDiaspora, le sunt aproape cu sufletul. Alături de noi au venit români împrăştiaţi pe toate meridianele pământului: Franţa, Anglia, Germania, Italia, Belgia, Spania, Republica Moldova, Austria, SUA etc.
Prin acest post de radio se urmăreşte în primul rând îmbogăţirea vieţii sufleteşti a conaţionalilor ce se află temporar sau permanent departe de ţară. Radio ProDiaspora  se bazeaza pe relaţia interumană, solicitând implicarea activă în viaţa socială, spirituală şi culturală, atât din partea echipei radio, cât şi din partea ascultătorilor.
Radio ProDiaspora şi-a propus de a-i apropia pe românii răspândiţi prin toate colţurile lumii călăuziti de dragostea faţă de aproapele nostru şi cu încredere în propriile forţe şi, de ce nu, cu ajutorul celor care le place proiectul nostru, sperăm să reuşim.

  • RomaniaPozitiva: Cum reacţionează mediul românesc internaţional la această initiaţivă?

ProDiaspora: Mediul românesc internaţional, sau de ce să nu o spunem direct, diaspora românească a reacţionat chiar mai bine decât ne aşteptam. Pentru noi, prima reacţie este aceea de a ne asculta, de a intra în contact cu noi, de a reacţiona şi acest lucru s-a produs din primul moment. Acum nu mai este pentru nimeni dintre noi o surpriză faptul că românii din cele mai îndepărtate colţuri ale pământului intră în contact cu noi, vin cu sugestii şi propuneri fiindcă emisiunile noastre chiar dacă nu sunt deocamdată la cel mai înalt grad de profesionalism le intră în suflet.
Suntem foarte plăcut surprinşi de faptul că modesta noastră contribuţie a fost luată în considerare atât de românii de rând cât şi de instituţiile româneşti din străinătate şi a reuşit să ajute cauza românilor din diaspora.

Considerăm că această contribuţie nu reprezintă decât un început la crearea unei noi imagini, imagine care să reflecte realitatea şi potenţialul enorm oferit de ţara noastră şi de oamenii ei.


  • RomaniaPozitiva: Care este limita dintre naţionalism extrem şi… pur şi simplu patriotism?

ProDiaspora: Este o întrebare la care cu greu s-ar putea răspunde în doar câteva cuvinte fără a cădea în capcana vorbelor uşor interpretate aşa că nu voi intra în această dezbatere dacă o pot numi aşa. Mai întâi ar trebui explicate conceptele de naţionalism, de naţionalism extrem şi de patriotism fiindcă fiecare înţelege ce vrea şi pune limita între ele pe unde vrea.

Pe noi cei de la radio ProDiaspora ne interesează mai degrabă limita bunului-simţ şi a lucrului bine făcut ca prin emisiunile noastre să aducem bucurie în sufletul ascultătorilor. Nu suntem naţionalişti, dar nici nu cădem într-un patriotism deşănţat care adesea face mai mult rău decât bine aşa că noi ne călăuzim după formula pe care ne-am ales-o: VIS – viaţă, iubire, speranţă.

  • RomaniaPozitiva: Care sunt planurile – proiectele de viitor ale postului de radio?

ProDiaspora: Planurile noastre sunt de a cuceri Pământul. Era o glumă, dar dacă stăm bine să ne gândim ar putea fi şi un lucru serios. Ceea ce ne dorim noi, ca post de radio, este doar să intrăm în casele oamenilor, în sufletul românilor aflaţi în diaspora să-i facem să se gândească la noi, să ne caute, să se bucure odată cu emisiunile noastre, să-i facem mai buni, mai iubitori.

Raţiunea unui post de radio, deci şi a noastră, sunt ascultătorii fără de care totul ar fi în zadar, aşa că ne străduim să ne autodepăşim pentru a fi la nivelul exigenţelor ascultătorilor noştri. Cu echipa pe care o avem, oameni cu sufletul mare, pasionaţi până la extrem cu ceea ce fac, şi desigur cu alţi colaboratori care vor mai veni sper ca în curând să devenim unul dintre cele mai îndrăgite posturi de radio. Să nu credeţi că suntem doar nişte visători, însă fără vise nu am ajunge nicăieri.

  • RomaniaPozitiva: Un mesaj de final de interviu pentru vizitatorii RomaniaPozitivă.

ProDiaspora: Vizitatorilor dumneavoastră le doresc să găsească în RomaniPozitivă acele lucruri pozitive pe care mai toţi dintre noi le căutăm, iar dacă nu le găsesc să asculte Radio ProDiaspora fiindcă le vom spune noi unde să le găsească…

Ecaterina Cimpean
Vicepresedinte- Fondator
Radio Prodiaspora

—-

*Moda anului 2011, este…. ProDiaspora…
Viata, Iubirea si Speranta sunt idealurile noastre!

Cine suntem? Promotori ai culturii şi tradiţiilor româneşti. Ce dorim? Crearea unui spaţiu informaţional şi cultural unic în care valorile să circule nestingherit. Avem obligaţia să păstrăm tradiţiile şi obiceiurile care sunt tezaurul sufletului românesc, să le păstrăm şi să le ducem mai departe fiindcă doar aşa vom fi demni să vieţuim pe plaiurile unde s-a zămislit neasemuita alcătuire de cuvinte românesti… „Poţi să cutreieri lumea toată şi să te minunezi de rezultatele civilizaţiei, dar nimic nu-i mai fermecător decât călcâiul de pământ pe care te-ai născut.” (Vasile Alecsandri).

Radio ProDiaspora, un post de radio de VIS (Viaţă, Iubire, Speranţă).

Toate popoarele lumii îşi au propria istorie, cultură, tradiţii şi obiceiuri, comori de nepreţuit care trebuie să dăinuie peste timp… Comorile poporului român vor trăi veşnic atât timp cât vom reuşi să păstrăm în inima şi-n sufletul nostru şi vom şti să transmitem mai departe tradiţiile, cultura şi obiceiurile noastre strămoşeşti.
Postul de radio, ProDiaspora s-a născut din dragostea şi dorul a doi români de o mare valoare sufletească aflaţi la mii de km distanţă unul de altul.

Robert Landmann din Germania şi Ecaterina Cîmpean din România, sunt fondatorii acestui post de radio, doi români pe care distanţa i-a unit într-un proiect extraordinar, un proiect de suflet construit pentru a uni în cuget şi-n simţiri, toţi românii aflaţi în toate colţurile din lume, pentru a transmite mai departe în timp, limba românească, cultura, tradiţiile şi obiceiurile poporului nostru.

Proiectului postului de radio ProDiaspora, i s-au alaturat români cu suflet şi drag de România, aflaţi temporar sau definitiv în multe ţări din lume. Printre acestea: Franţa, Anglia, Germania, Austria, Italia, Belgia, Spania, Grecia, Israel, Republica Moldova, Statele Unite Ale Americii şi multe altele, români care deşi sunt departe de locurile natale, sunt cu sufletul şi inima aproape de ţara şi poporul românesc.

Prin emisiunile variate ale postului Pro Diaspora, ne dorim ca distanţele dintre noi să ne unească şi să ne apropie cât mai mult unii de alţii şi împreună să nu uităm nici măcar pentru o clipă, limba românească, cultura, tradiţiile şi obiceiurile moştenite de la stramoşii noştri.

www.prodiaspora.de

Mulţumim Ecaterina Cimpean & radio ProDiaspora!
Interviurile RomaniaPozitiva, ianuarie 2011


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.