Încep cursurile de măiestrie din cadrul Academiei de Arte Lugoj Clasic

0

În perioada 18-26 septembrie 2023, au loc, în cadrul celei de a doua ediții a Academiei de Arte Lugoj Clasic, cursurile de măiestrie dedicate tinerilor muzicieni susținute de bas-baritonul Sorin Coliban, mezzosoprana Aura Twarowska, cărora li se alătură pianistul Traian Moldovan (acompaniament), pianistul Dragoș Mihăilescu, violonista Alexandra Crișan, clarinetistul Dan-Florin Catina și de chitaristul Ion Dorobanțu. Lecțiile au loc la Școala de Muzică “Filaret Barbu” (pentru instrumente) și la Casa Bredicenilor și Clubul Copiilor din Municipiul Lugoj (canto), iar participarea cursanților este gratuită. Academia de Arte Lugoj Clasic este un proiect organizat de Asociația culturală Enthousiasmos cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj.

Detalii pot fi găsite pe site-ul asociației: https://enthousiasmos.ro/academia-de-arte-2023/ 

„A doua ediție a  Academiei de Arte Lugoj Clasic a început în luna august, iar  până acum ne-am focalizat atenția pe copiii din Corurile Academiei, dirijate de Claudia Crețiu. De asemenea, am înființat o formație corală, Camerata Voces Lugosienses. Începând din această săptămână, atenția noastră se va îndrepta spre specializările canto, pian, vioară, clarinet și chitara clasica. Vom avea participanți din București, Iași, Arad, Timișoara și Lugoj. În total, ediția aceasta va totaliza peste 100 de participanți instruiți în diverse specializări muzicale.”, declară mezzosoprana Aura Twarowska, directorul artistic al Academiei de Arte Lugoj Clasic

Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj si Membru de Onoare AFAR, Aura Twarowska a debutat ca solist pe scena operei timișorene în rolul titular din opera Carmen de G. Bizet în 1998, iar ulterior cariera sa artistică s-a extins cu numeroase roluri de operă și partituri vocal-simfonice și colaborări internaționale care au condus la angajarea sa ca solistă a Operei de Stat din Viena în anul 2007. De atunci, a cântat pe scene prestigioase din întreaga lume și a colaborat cu dirijori și soliști renumiți precum Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Donals Runickles, Christian Thielemann, Marco Armiliato, Franz Welser-Möst, Yves Abel, Pier Giorgio Morandi, Bertrand de Billy, Stefan Soltesz, Ulf Schrmer, Pinchas Steinberg, Andris Nelsons, Mikko Franck, Sebastian Weigle, Cristian Măcelaru, Cristian Mandeal, Horia Andreescu și alături de soliști ca Anna  Netrebko, Kiri Te Kanawa, Dimitri Hvorostovski, Sir Bryn Terfel, Roberto Alagna, Carlos Alvarez, Dolora Zajick, Tamar Iveri, Micaela Carosi, Patricia Ciofi, Nina Stemme, Jose Cura, Neil Schikoff, Leo Nucci, Ferruccio Furlanetto s.a. Este Fondator si Director Artistic al Festivalului Internațional Lugoj Clasic, al Academiei de Arte Lugoj Clasic si al Concursurilor Internaționale de Canto „Tiberiu Brediceanu” si ” Sabin V. Dragoi”. Din 2018 este Membru Corespondent al Academiei Româno-Americane de Arte și Știință, iar din 2021 este membru în consiliul de Directori al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.

Bas – Baritonul Sorin Coliban este solist al Operei de Stat și a și Volksoper din Viena,  dar colaborează și cu Royal Opera House-Covent Garden (Londra), Operele Bastille și Garnier (Paris), Opera Chatelet și Teatro alla Scala (Milano). A avut numeroase apariții pe scenele teatrelor de operă, filarmonicilor și ale festivalurilor din întreaga lume, dintre care menționăm:  War Memorial Opera House (San Francisco), New Israeli Opera (Tel Aviv ), teatrele de operă din  Monte Carlo,  Bergen (Norvegia), Tokio,  München și  Düsseldorf (Germania), Basel,  St. Gallen, Luzern (Elveția), Filarmonica din Berlin, Filarmonica de pe Elba (Hamburg), Filarmonicile din Dresda, Lyon, Bruxelles, Amsterdam (Concertgebouw), Rotterdam, Londra (pe scenele de la Royal Albert Hall, Royal Festival Hall, Queen Elisabeth Hall), Filarmonica „George Enescu” (Ateneul Român), Orchestra Națională Radio București și Filarmonica din Viena (Musikverein) și festivalurile Wiener Festwochen,Bregenzer Festspiele, Klagenfurt (Austria), Mozart Festival-Spania (La Coruña ), Rossini Opera Festival– Italia (Pesaro ), Festivalul de la Edinburgh, Festivalul Richard Wagner de la Bayreuth, Festivalul de Operă în Cariera Romană din St. Margarethen (Austria, cu rolul Sparafucile din opera Rigoletto, unde premiera a fost transmisă live la Televiziunea austriacă și a fost înregistrată pe DVD), Festivalul „Lugoj Clasic”, Festivalului Internațional „George Enescu” ș a. Participă la înregistrări audio și video realizate de firmele EMI-Classics și Naxos și a făcut parte din multe transmisii la radio si TV precum și Opera în Cinema în Austria ORF-Ö1, Anglia BBC, România.

Concertmaestru al Filarmonicii Banatul din Timișoara, violonista Alexandra Crișan este absolventă a Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, unde a urmat și masteratul.  A fost membră a Orchestrei Internaționale de Tineret Elbe-Weser (Germania ), între anii 1999-2001, concertmaestru între anii 2001-2004 și a concertat ca solistă alături de aceeași orchestră în anul 2003. A fost membră a Orchestrei Internaționale Europa Symphony ( Austria ), între anii 2003-2008, iar între anii 2009-2014, a fost șef de partidă la vioara a II-a în cadrul aceleiași orchestre. Din anul 2004 este artist instrumentist al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, iar din 2019 a câștigat prin concurs postul de concertmaestru și adesea susține concerte ca solist concertist alături de această orchestră și de cea a Filarmonicii din Arad. 

Dr. Dragoș Mihăilescu este solist concertist al Filarmonicii Banatul din Timișoara. Este absolvent al Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti și deținătorul a numeroase premii și distincții la concursuri de interpretare pianistică sau de muzică de camera. Este profesor asociat al Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, iar în anul 2012 a obținut titlul de Doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică din București. A făcut parte din juriul unor concursuri naţionale şi internaţionale, dintre care menționăm,  Concursul internaţional de pian de la Braşov (1994, 1995), Concursul internaţional de pian Ella Philipp, Timişoara, (2008), Concursul Internațional Carl Filtsch, Sibiu (2016) și Concursul internațional de pian de la Aquaviva delle Fonti, Italia (2018). În prezent, este director artistic al Festivalului Internațional ArteORA  din 2018. 

Clarinetistul Dan-Florin Catina este absolventul Universității Naționale de Muzică din București. A fost solist al Cvintetului Național “Concordia” al Radiodifuziunii Române, iar în prezent este solist instrumentist Filarmonicii “Banatul” din  Timișoara. A fondat mai multe ansambluri camerale, dintre care amintim Trio Katharsis și Ansamblul Clarinamici România-Elveția și are  o bogată activitate concertistică desfășurată în România, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Franța și Danemarca. A înregistrat peste 100 de ore de muzica în fonoteca Radiodifuziunii Române și Radio Copenhaga Danemarca cu Cvintetul Național “Concordia”, Aco Bocina și are apariții Radio- Tv alături de Ansamblul Timișul din Timișoara și HB Big Band Orchestra. 

Conf. univ. dr. Ion Dorobanțu este absolventul Academiei de Arte „George Enescu” din Iași, dar în formarea sa s-a bucurat de îndrumarea unor artiști internaționali, cum sunt Costas Cotsiolis, John Duarte, Michel Sadanowski, Ricardo Gallen sau Carlo Marchione. Încă din studenție a susținut recitaluri și concerte la Iași, Craiova, Suceava și Piatra Neamț, participând și la numeroase ediții ale Festivalului Internațional de Chitară de la Sinaia și București. Activitatea artistică l-a purtat și în lumea jazzului, unde are colaborări cu pianistul Romeo Cozma, saxofonistul Liviu Butoi, grupul Blues Doctors, vibrafonistul american Eldad Tarmu și este membru fondator al grupului „Aquarium”. Proiectele sale muzicale curente se desfășoară atât în zona muzicii de cameră cât și cea a muzicii electronice și de film În anul 2015 a obținut titlul de Doctor în Muzică al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, iar în 2023 a devenit conferențiar universitar al Universității de Vest din Timișoara. A primit distincția de Cel mai bun chitarist al anului 2017 și 2022 din partea Fundației Jazz Banat.

Contact: Asociația culturală Enthousiasmos

https://enthousiasmos.ro

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.