Încă o zi de concerte la Festivalul PLAI la Timișoara

0

AZIZA MUSTAFA ZADEH / încă o zi de concerte la PLAI

Timp de 6 ediții PLAI a însemnat sute de ateliere și 2 zile de concerte. Am experimentat împreună muzică  din toate colțurile lumii și am încercat să ne depășim limitele, plecând cu ceva nou. Anul acesta, în același spirit, aducem ceva nou: începând cu această  ediție, PLAI va avea 3 zile de concerte, programul de duminică fiind până târziu în noapte.

De‐a lungul anilor am avut artiști din toate colțurile lumii, dar niciodată un artist a cărui fuziune de stiluri să cuprindă  mugham, jazz  și operă. Aziza Mustafa Zadeh, de ea este vorba, o pianistă, cântăreață  și compozitoare originară  din    Baku, Azerbaijan, care la vârsta de 17 ani a câștigat    concursul de pian Thelonious Monk, interpretând mai multe piese ale celebrului pianist cu influențe din muzica azeră.

Pentru albumele ei de studio i s‐au alăturat muzicieni precum Dave Weckl și John Patitucci (Always) sau Al Di Meola, Omar Hakim, Stanley Clarke, Kai E. Karpeh de Carmago și Bill Evans (Dance Of Fire). De atunci a fost supranumită de presa de specialitate “The Princess of Jazz” și “Jazziza”.

Cu expresivitatea, geniul ei pianistic  și stăpânirea completă  a elementelor mugham, atât clasice cât  și folk, Aziza a întrecut toate așteptările. Artista din Baku a aprins publicul de jazz din Europa. „Dance Of Fire” nu este un simplu album, este un drum ce a deschis noi perspective, dovedindu‐se un hit în adevăratul sens al cuvântului.

Stilul mugham promovat de Aziza i‐a fost insuflat de către tatăl ei, Vagif Mustafata Zadeh, cel despre care Dizzy Gillespie spunea că “muzica lui este de pe altă planeta …aceasta este muzica viitorului” iar B.B. King i‐a spus: “pe mine mă numesc regele blues‐ului dar dacă aș cânta la pian ca și tine m‐aș numi Dumnezeu.” Mugham este o formă veche, foarte dezvoltată  şi complexă de muzică specifică Asiei Centrale, Turciei, Orientului Mijlociu  şi Orientului Îndepărtat. Compunerea  și interpretarea sa necesită  un grad înalt de învăţare şi de profesionalism. La fel ca vechile tradiţii Griot de muzică africană, muzica mugham impune muzicianului atingerea unei stări superioare de a fi, pentru că, în ciuda compoziției mugham‐ului care se bazează pe scara modala, rigid structurată, în interpretarea sa interpretul trebuie să transmită o stare sporită de emoţie. Deoarece stilul mugham este greu de asimilat de cei cu pregătire muzicală occidentală, de cele mai multe ori acesta este pus în categoria jazz.

 

O artistă excepțională, ce nu încetează să surprindă publicul larg, Aziza este unul dintre artiștii pe care îi așteptăm cu nerăbdare în data de 16 Septembrie la PLAI.

Detalii privind accesul la festival, pe www.plai.ro Festivalul PLAI 2012 este organizat de Asociaţia Culturală  Sunet Ambianţă  Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Consiliul Judeţean Timiş.

Proiect cultural co‐finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Investesc în dezvoltarea PLAI: Cabinetul Mercescu, Continental, Draexlmaier si Kathrein.

Sponsori: Aquatim, Ciuc Premium, Full Print Banat, IHM Total Consult și Quark Motors.

Pentru mai multe informații despre eveniment, vă rugăm vizitaţi site‐ul nostru:  www.plai.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.